Linkovi

Trump: Ruska vojska mora "da izađe" iz Venecuele


Predsjednik SAD Donald Trump tokom sastanka sa Fabianom Rosales, suprugom venecuelanskog opozicionog lidera Juana Guaida, u Bijeloj kući u Washingtonu, 27. marta 2019.
Predsjednik SAD Donald Trump tokom sastanka sa Fabianom Rosales, suprugom venecuelanskog opozicionog lidera Juana Guaida, u Bijeloj kući u Washingtonu, 27. marta 2019.

Predsjednik SAD Donald Tump rekao je, nakon dolaska pripadnika ruske vojske u Venecuelu, da Rusija "mora da izađe" iz te zemlje.

"Sve opcije su otvorene", ponovio je Trump nekoliko puta odgovarajući na novinarska pitanja u srijedu o tome da li su Sjedinjene Države spremne da "lupe šakom o sto" kako bi pomjerile Ruse.

Trump je dodao da je Moskva takođe svjesna stajališta SAD.

Rusija je odbacila proglas SAD, rekavši da su akcije u Venecueli zakonite i dogovorene sa legitimnom vladom te južnoameričke nacije, javila je ruska novinska agencija RIA. Kremlj je odbio da komentariše izvještaje prema kojima je rasporedio ruske vojnike u Venecueli.

Trump je razgovarao sa novinarima u Bijeloj kući pored Fabiane Rosales, supruge venecuelanskog opozicionog lidera i samoproklamovanog predsjednika Juana Guaida.

VIDEO: Trump poziva Rusiju da "izađe" iz Venecuele (engleski jezik)

Trump Calls on Russia to 'Get Out' of Venezuela
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Ona je došla u Ovalni kabinet nakon sastanka sa potpredsjednikom SAD Mike Pencom.

"Sjedinjene Države vide dolazak ruskih vojnih aviona ovog vikenda kao nedobrodošlu provokaciju", rekao je Pence. "Pozivamo Rusiju danas da obustavi svaku pomoć Madurovom režimu i stane uz Juana Guaida, da stane uz nacije širom ove hemisfere i širom svijeta dok sloboda ne bude obnovljena".

"Danas u Venecueli, riječ je o slobodi ili diktaturi. To je život ili smrt", rekla je Rosales. "A oni koji plaćaju cijenu ove mržnje su djeca".

Ona je dodala da djeca umiru u bolnicama koje su bez struje ili neophodnih medicinskih potrepština, dok su druga djeca podlegla "jer nemaju hrane".

Poziv na protest

Sjedinjene Države, zajedno sa desetinama drugih zemalja, priznale su Guaida kao privremenog predsjednika Venecuele, dok Rusija podržava predsjednika Nicolasa Madura.

Guaido je u srijedu u Venecueli pozvao pristalice da u subotu protestuju zbog nestašica struje.

Lider venecuelanske opozicije Juan Guaido, koga su mnoge zemlje priznale kao privremenog predjsednika zemlje, tokom sastanka sa političkim liderima u Karakasu, Venecuela, 27. marta 2019.
Lider venecuelanske opozicije Juan Guaido, koga su mnoge zemlje priznale kao privremenog predjsednika zemlje, tokom sastanka sa političkim liderima u Karakasu, Venecuela, 27. marta 2019.

Članovi Madurovog kabineta optužili su Sjedinjene Države da sabotiraju elektrodistributivnu mrežu, uključujući i cyber napad na venecuelansku glavnu hidroelektranu.

"Osamdeset odsto populacije Venecuele nema električnu energiju", rekla je Guaidova supruga u Bijeloj kući. "Pokušavaju da slome naš moral. Žele da nas potope u vječni mrak. Ali, dozvolite mi da vam kažem - ima svjetla, i svjetlo je ovdje".

Humanitarna pomoć

Napori da se humanitarna pomoć iz SAD dopremi iz Kolumbije u Venecuelu, nisu uspjeli.

"Maduro ne želi da uzme pomoć", rekao je u srijedu Trump u Ovalnom kabinetu. "Poslali smo stotine miliona dolara vrijednu pomoć na granicu. On ne želi da uzme pomoć. On će radije da njegov narod umire od gladi, nego da prihvati pomoć. Ne mislim da je to dobro, čak i sa političkog stanovišta, čak i od diktatora".

Trump je dodao da "ovo nije moralo da se dogodi u Venecueli", optužujući bivšu administraciju SAD za nerješavanje venecuelanskog pitanja. "To je tragedija".

Predsjednik je dodao da je "naslijedio nered" sa venecuelanskim i drugim pitanjima spoljne politike.

Novine izvještavaju da su dva aviona ruskih vazdušnih snaga dovezle ruske vojne zvaničnike i blizu 100 vojnika u subotu na glavni aerodrom u Karakasu.

"Rusija ima različite ugovore koji su u procesu ispunjavanja, ugovori vojno-tehničkog karaktera", objašnjenje je kojim je ruski državni medij Sputnjik opisao letove, kojima su, kako kažu, preveženi zvaničnici na "konsultacije".

Veći rizik

Neki analitičari vide Trumpovu retoriku, u kombinaciji sa prisustvom ruskih snaga u Venecueli, kao povećavanje rizika od konfrontacije.

"Rusi traže kako da projektiju silu blizu SAD, kao što su to radili u prošlosti i takođe da pokažu solidarnost i podršku Madurovom režimu", kaže Michael Shifter, predsjednik Interameričkog dijaloga, međunarodne tink-tenk organizacije. "SAD znaju da Rusija može da da Maduru nešto kiseonika i prostora za 'disanje', ali manjka im kapaciteta ili volje da spasu Venecuelu".

Ali, ukoliko Washington eventualno preduzme vojnu opciju u Venecueli, Shifter predviđa da "Rusi ne bi bili spremni da štite Madura".

Shifter je rekao za Glas Amerike da najvši nivoi venecuelanski vojske zapravo održavaju Madura na vlasti.

"Trumpova administracija trebalo bi da se fokusira na taj izazov, ne kroz upućivanje prijetnji i ultimatuma generalima, što ne funkciše, već prije kroz pokušaje da dogovori i održi ozbiljne pregovore o postizanju sporazuma koji bi utro put demokratskoj tranziciji", kaže Shifter.

Sigurno je da će to biti komplikovan zadatak, dodao je, "ali bez toga, teško je imati puno vjere u to da kriza može da bude riješena".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG