Linkovi

Pompeo: Madurovi dani odbrojani


Sukobi na granici Venecuele i Brazila, 23. februar 2019.
Sukobi na granici Venecuele i Brazila, 23. februar 2019.

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao da da su " odbrojani dani" predsjednika Venecuele Nikolasa Madura, nakon smrtonosnih sukoba zbog dostave humanitarne pomoći.

"Teško je odrediti tačan datum. Uvjeren sam da će se narod Venecuele pobrinuti da Madurovi dani budu odbrojani", rekao je Pompeo za mrežu CNN.

Četiri osobe su poginule, a desetine ranjene u sukobima snaga lojalnih Maduru i civila u subotu, na granici Venecuele i Brazila. Maduro je rasporedio vojnike na graničnim prijelazima da bi spriječili ulazak konvoja sa humanitarnom pomoći iz inostranstva.

Samoproglašeni predsjednik Huan Gvaido, kojeg podržava više od 50 zemalja, rekao je poslije nasilja da Maduro mora da podnese ostavku i pozvao međunarodnu zajednicu da razmotri sve opcije da ga ukloni s vlasti.

Sukobi na granici Venecuele i Kolumbije
Sukobi na granici Venecuele i Kolumbije

Gvaido je predvodio volontere koji su pokušali da prebace pomoć iz Brazila i Kolumbije u Venecuelu, ali je to izazvalo oštre sukobe sa vojnicima na granici, koji su otvorili vatru na demonstrante.

To je izazvalo oštru osudu međunarodne zajednice, a Brazil je pozvao saveznike da se "pridruže naporima" da se oslobodi Venecuela.

Osudama se u nedjelju pridružila i Evropska unija. "Odbacujemo upotrebu oružanih grupa za zastrašivanje civila i poslanika koji su se okupili da podijele pomoć", saopštila je visoka predstavnica za spoljnu politiku Federika Mogerini.

Potpredsednik SAD Mike Pence najavio je u subotu veče da će se sastati sa Gvaidom u ponedeljak u Bogoti gdje bi trebalo da se obrati regionalnim liderima na sastanku Lima grupe.

Američki senator Marko Rubio tvitovao je u subotu da su jedan poslanik iz Venecuele i njegov saradnik otrovani. Rubio je tvitovao da je saradnik preminuo, a da je poslanik u ozbiljnom stanju.

Predaja vojnika

Kolumbijski zvaničnici saopštili su da je više od 60 vojnika iz Venecuele u subotu prebjeglo u Kolumbiju. Jedan od majora, Hugo Para, rekao je za Glas Amerike da priznaje Huana Gvaida za legitimnog predsjednika zemlje.

Gvaido je na Tviteru pozdravio poteze vojnika. "Oni nisu dezerteri. Odlučili su da budu na strani naroda i ustava", tvitovao je Gvaido.

Lider opozicije u Venecueli Huan Gvaido sa predsednicima Čilea i Kolumbije
Lider opozicije u Venecueli Huan Gvaido sa predsednicima Čilea i Kolumbije

U međuvremenu, Maduro je u govoru pristalicama u subotu najavio da prekida diplomatske odnose sa Kolumbijom gdje se nalazi dio humanitarne pomoći za Venecuelu. Ambasadorima i konzulima iz Kolumbije data su 24 sata da napuste Venecuelu.

Huan Gvaido, samoproklamovani predsjednik Venecuele koji ima podršku većine zapadnih zemalja na čelu sa SAD, optužuje Madura za izazivanje humanitarne krize.

Lideri Socijalističke partije Venecuele, s druge strane, smatraju da je pokušaj dostave humanitarne pomoći trik Washingtona koji želi invaziju i insistiraju da SAD pomognu Venecueli tako što će ukinuti sankcije na poslovanje sa venecuelanskom državnom naftnom kompanijom.

XS
SM
MD
LG