Linkovi

Supruga Juana Guaida nova snaga venecuelanske opozicije


Fabiana Rosales
Fabiana Rosales

Kritičari supruge venecuelanskog opozicionog lidera su njenu nedavnu turneju opisali kao očajnički pokušaj da zadrži međunarodnu pažnju na Guaidu.

Piše: Associated Press (AP), prevela: Masha Durkalić

Dok momentum koji je krajem januara imao venecuelanski opozicioni lider Juan Guaido polagano blijedi, svojom mladalačkom energijom isplivava njegova 26-godišnja supruga Fabiana Rosales, kao prominentna figura kampanje čiji je cilj donošenje promjena u zemlji koju trese politička i ekonomska kriza i u kojoj je na jednoj strani njen suprug, a na drugoj osporavani predsjednik Venecuele, Nicolas Maduro.

Guaida, koji se 23. januara proglasio za prijelaznog predsjednika Venecuele priznali su SAD, te više latinoameričkih i veći broj država EU. Opozicioni lider je istovremeno i predsjednik nacionalnog parlamenta - Kongresa i tvrdi da mu Ustav omogućava da formira prijelaznu vladu zato što je osporavani Maduro, ponovo izabran za predsjednika na izborima koji su obilježeni optužbama o izbornoj prevari. Madura podržavaju Rusija, Bjelorusija, Bolivija, Iran, Kuba, Nikaragva, El Salvador, Sirija i Turska.

Supruga Juana Guadia je čvrstinu i zrelost razvila upravo uz njega, dok je sa njim prisustvovala nasilnim uličnim protestima u glavnom gradu Venecuele.

"Ja sam supruga predsjednika Juana Guaida i pratit ću ga na svakom putu kojim krene. Prevladat ćemo bilo kakve prepreke sa kojima se suočimo, kao što smo radili i svih godina tokom kojih smo zajedno", rekla je Fabiana Rosales u intervjuu u Limi, glavnom gradu Perua. "No, uključila sam se u politiku jer želim da promijenim stanje u svojoj zemlji."

"Ne želim da moja kćer odrasta tako što će željeti da napusti Venecuelu", rekla je, referirajući se na oko tri miliona stanovnika Venecuele koji su napustili zemlju zbog propale ekonomije, hiperinflacije i nestašice hrane i lijekova, a sada i učestalih prekida struje.

Dok njen muž predvodi napore da ukloni Madura putem protesta i nastoji ubijediti vojsku Venecuele da uskrati podršku socijalističkom lideru, Rosales nastoji mobilizirati međunarodnu podršku izmučenoj venezuelanskoj opoziciji tako što posjećuje susjedne zemlje.

Juan Guaido
Juan Guaido

Ovog mjeseca je putovala u Peru i Čile, gdje se srela sa predsjednicima obje zemlje, i na univerzitetima govorila o humanitarnoj krizi u Venecueli. Danas će Rosales posjetiti Bijelu kuću, gdje će se susresti sa potpredsjednikom Mikeom Penceom, dok SAD planiraju pojačati sankcije Madurovoj administraciji.

Sa suprugom se susrela na okupljanju mladih za Voluntad Popular, opozicionu stranku za koju radi od fakulteta. Postala je poznato ime u Venecueli posljednjih mjeseci, podržavajući supruga i posjećujući s njim okupljanja kojima prisustvuju hiljade ljudi. Nedavno je također preuzela ulogu međunarodne ambasadorice venecuelanske opozicije, dok se Guaido bavi problemima na domaćem terenu.

"Prva dama Venecuele na čekanju" pomogla je da njen muž ostvari "bolji predsjednički imidž", kaže Dimitris Pantoulas, politički analitičar iz Karakasa.

"Ona je profesionalna, mlada, obrazovana žena i do određene mjere konzervativna", kaže Pantoulas. "Taj imidž odgovara (venecuelanskim) stereotipima i onome kako predsjednički par treba izgledati."

Rosales je u inervjuu izjavila da je njena "najvažnija uloga da bude majka", ali da je "također i sestra i supruga".

Guaido je 23. januara samog sebe proglasio za prijelaznog predsjednika Venecuele. Opozicioni lider je istovremeno i predsjednik nacionalnog parlamenta - Kongresa, i tvrdi da mu Ustav omogućava da formira prijelaznu vladu zato što je osporavani Maduro ponovo izabran za predsjednika na izborima koji su obilježeni optužbama o izbornoj prevari.

Njegova pozicija novoizabranog opozicionog lidera pretvorila ga je u metu Madurove administracije, koja ga je optužila za organiziranje nasilnih protesta, zbog čega su mu zabranjena putovanja.

Guaido je nedavno uspio da se iskrade iz Venecuele na jednu sedmicu, tokom koje je obišao neke južnoameričke države, ali nije uspio u naporima da natjera vlasti da u Venecuelu unesu nekoliko tona hrane i lijekova koji su dopremljeni iz SAD-a.

Po povratku je Guaido većinu svoje energije fokusirao na održavanje tog pokreta, koji je izgubio dio momentuma kojeg su imali, dok Maduro ostaje na vlasti, a stanovnici Venecuele se fokusiraju na preživljavanje u teškim uslovima.

Tokom svojih nedavnih putovanja u inostranstvo, Guaidova supruga Fabiana Rosales susrela se sa velikim grupama venecuelanskih migranata, apelujući na njih da nastave da vjeruju u njenog supruga, i poručujući regionalnim liderima da "diktator" kao što je Maduro ne može pasti za nekoliko dana.

Nicolas Maduro i Vladimir Putin
Nicolas Maduro i Vladimir Putin

Ona je rekla i da venecuelanska opozicija napreduje, da su imenovali svoje ambasadore širom svijeta, te da vraćaju kontrolu nad venecuelanskim naftnim sredstvima u inostranstvu uz pomoć SAD-a.

Kritičari supruge venecuelanskog opozicionog lidera su njenu nedavnu turneju opisali kao očajnički pokušaj da zadrži međunarodnu pažnju na Guaidu, dok se venecuelanska kriza odugovlači i pažnja svijeta prebacuje na druge krizne tačke.

"Ona pokušava da popravi imidž Guaida, kako podrška njegovom pokretu u Venecueli opada", rekao je Arevalo Mendez, ambasador u Čileu, lojalan Maduru, za lokalne medije prošle sedmice.

Kćerka novinarke i farmera iz ruralne države Merida, Rosales kaže da se za socijalne teme zainteresirala veoma rado, prateći majku na intervjue. Odlučila je da slijedi majčine korake i studira novinarstvo. Također je pomagala ocu da prenese svoje usjeve u Karakas putevima na kojima ih je ponekad pretresala korumpirana vojna straža.

Sastanak Donalda Trumpa i Fabiane Rosales u Bijeloj kući u Washingtonu
Sastanak Donalda Trumpa i Fabiane Rosales u Bijeloj kući u Washingtonu

Rosales kaže da je prošla kroz mnoge od patnji sa kojima s trenutno susreću stanovnici Venecuele, uključujući i nedostatak lijekova. Njen otac je 2013. godine umro od posljedica srčanog udara. Rosales kaže da je mogao preživjeti, ali u njihovom selu nije bilo lijekova koji su mogli stabilizirati njegovo stanje, kao ni ambulantnih kola koja su ga mogla povesti do najbliže bolnice.

"Provela sam mnogo vremena u bolu, pitajući se zašto mi se ovo dešava", ispričala je Fabiana Rosales, dodajući: "Ali to sada uzimam kao životnu lekciju. I radim na tome da moja kćer naslijedi bolju zemlju."

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG