Linkovi

Rohani: Tenzije između Irana i SAD na maksimumu


Iranian President Hassan Rohani
Iranian President Hassan Rohani

Tenzije između Teherana i Vašingtona su na "maskimumu" rijetko viđenom u decenijama dugom antagonističkom odnosu između dvije zemlje, rekao je Iranski predsjednik Hasan Rohani u srijedu.

Animozitet između SAD i Teherana, ljutih neprijatelja još od Iranske revolucije 1979. godine, eskalirale su od kada se američki predsjednik Donald Trump u maju 2018. povukao iz istorijskog nuklernog sporazuma koje su šest velikih svjetskih sila postigle sa Iranom 2015., a kojim se Teheran obavezao na obustavljanje nuklernih aktivnosti u zamjenu za ukidanje sankcija.

Trump tvrdi da je sporazum loš zato što nije uključio zabranu razvoja iranskih balističkih raketa i podršku svojim militantnim grupama u Siriji, Jemenu, Libamu i Iraku.

"Napetosti između Irana i Amerike je trenutno na maksimumu. Amerika je zaposlila sve svoje sile protiv nas" citirao je iranski državni javni servis IRIB riječi Rohanija sa sastanka njegovog kabineta.

Rohani je takođe rekao da konferencija o Bliskom istoku fokusirana na Iran i organizovana od strane SAD u poljskoj prijestonici Varšavi prošle sedmice nije postigla svoje ciljeve.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG