Linkovi

Iran: Evropa ne čini dovoljno za očuvanje nuklearnog sporazuma


Ministar spoljnih poslova Irana Mohammad Javad Zarif govori tokom Minhenske bezbednosne konferencije u Mihnehu, Nemačka, 17. februara 2019.
Ministar spoljnih poslova Irana Mohammad Javad Zarif govori tokom Minhenske bezbednosne konferencije u Mihnehu, Nemačka, 17. februara 2019.

Iran tvrdi da evropski napori da se očuva nuklearni sporazum iz 2015. ne uspijevaju i da među Irancima raste podrška za ponovno započinjanje atomskog programa zemlje.

"Cijenimo to što je Evropa uradila veliku stvar politički. Ali, nije bila spremna da investira. Nije bila spremna da plati cijenu", rekao je u nedjelju delegatima na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji šef iranske diplomatije Mohammad Javad Zarif.

On je optužio Sjedinjene Države i Izrael da žele rat sa njegovom zemljom.

Potpredsjednik SAD Mike Pence ranije je optužio Evrpu da pomaže da se podupre "ubilački" režim u Teheranu.

"Oni su predvodili napore za stvaranje mehanizma kako bi probili naše sankcije. Nazvali su tu šemu Mehanizmom za specijalne potrebe, a mi to nazivamo naporom da se probiju američke sankcije protiv iranskog ubilačkog revolucionarnog režima", rekao je Pence delegatima u subotu.

Mehanizam za specijalne potrebe - zvanično nazvan INSTEX - je sistem plaćanja osmišljen tako da dozvoljava evropskm kompanijama da trguju sa Iranom i da premoste sankcije SAD, objašnjava pravnik i ekspert za sankcije Nigel Kushner iz londonske fime "W Legal".

Cilj je da se zaobiđu sekundarne sakcije SAD kroz nekorišćenje američkog dolara, neuključivanje osoba iz SAD i kroz ugovaranje trgovine koja ne uključuje proizvode ili usluge koje su pod sankcijama vlasti SAD, rekao je on.

Evropa se nada da će Iran pokazati strpljenje, dodaje Kushner.

"Mislim da će na iranskoj strani oni igrati igru čekanja i vrlo se nadati da sljedeće godine Donald Trump neće biti ponovo izabran", kaže on.

Ali, Teheran poručuje da Evropska ponuda nije dovoljna.

VIDEO: Iran želi više od Evrope (engleski jezik)

Iran: Europe Not Doing Enough To Keep Nuclear Deal Alive
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

“INSTEX pokazuje nedostatak predanosti E3 (evropske trojke - Velika Britanija, Francuska i Nemačka) prema očuvanju sporazuma. Evropa treba da bude voljnija da se pokvasi ukoliko želi da pliva protiv opasnog talasa unilateraizma SAD", rekao je ministar Javad Zarif u subotu na Minhenskoj konferenciji.

U međuvremenu, oštar govor potpredsjednika Majka Pencea izazvao je strahovanja u Evropi da Washington ima veće planove, kaže Florence Gaub sa EU Instituta za evropske studije.

"To nije poziv 'hajde da ponovo ispregovaramo sporazum' već je prije 'hajde da smijenimo režim u Tehenaru'. I u tom smislu mislim da to nije interpetirano ničim što bi Evropa mogla da prihvati", kaže ona.

Washington, koji se povukao iz nuklearnog sporazuma sa Iranom prošle godine, nije eksplicitno pozvao na smijenjivanje režima u Iranu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG