Linkovi

Pobuna Wagnera otvara pitanja o ruskoj invaziji i Putinovoj moći


Povlačenje članova "agnera iz Rostova na Donu, 24. juni 2023. godine.
Povlačenje članova "agnera iz Rostova na Donu, 24. juni 2023. godine.

Plaćenička vojska Wagner preuzela je u subotu, na oko 12 sati, kontrolu nad ruskim gradom Rostov na Donu.

Njeni pripadnici su se suočili sa malo otpora zauzimajući lokalnu vojnu komandu, a Rusija se tokom pobune suočila sa najvećom unutrašnjom krizom u proteklih nekoliko decenija, pošto je Wagner prijetio i odlaskom u Moskvu.

Nakon dogovora sa Kremljom, članovi te grupe ipak su se uputili nazad u svoje baze i na ukrajinsku teritoriju koju je okupirala Rusija, uz obećanje da prema njima neće biti odmazde.

Dogovor je bio da lider grupe Jevegnij Prigožin ode u egzil u Bjelorusiju, pod pokroviteljstvom Putinovog saveznika Aleksandra Lukašenka. Pobuna izazvala oštru rekaciju ruskog predsjednika Vladimira Putina.

„Ono sa čime se suočavamo je upravo unutrašnja izdaja. Izuzetne ambicije i lični interesi doveli su do veleizdaje vlastite zemlje i ljudi, ali i izdaje cilja za koji su borci Vagnera ginuli zajedno sa našim vojnicima”, rekao je Putin.

Ruski zvaničnici trude se da u medijima ostave sliku kao da je Putin iz ove krize izašao jači. Međutim, međunarodni posmatrači se ne slažu, navodeći da su nepovratno razotkrivene slabosti ruskog lidera.

„Ovo uništava mit koji je Putin veoma snažno kultivisao, da je on u potpunosti u kontroli i da čvrsto kontroliše vlast širom zemlje. Jasno je da to nije slučaj”, kaže Keir Giles, viši konsultant Chatham Housea.

„Incident sa Prigožinom postavio je ekstremno opasan presedan u Rusiji. Jednom kada ljudi vide da se to može uraditi i da se može preživjeti, biće i drugih izazova”, dodaje Giles.

Ruske vlasti sada nastoje zataškati tragove Wagnera, grupe koja je do prošle sedmice dobijala velike pohvale u propagandi Kremlja.

Prigožin se suprostavio narativu Moskve, govoreći o neizvjesnoj situaciji ruske vojske u Ukrajini, što je jedan od razloga zašto je, prema vlastitim riječima, pokrenuo pobunu.

„Imamo dnevne gubitke i do 1.000 ljudi”, izjavio je lider Wagnera tokom pobune. „To uključuje one koji su ubijeni, one koji su nestali, one koji su ranjeni i one koji odbijaji i ne žele da se bore. Ne zato što su kukavice nego zato što nemaju izbora, nemaju zalihe oružja niti komandnu strukturu.”

Analitičari vjeruju da, bez obzira na to kakav je dogovor napravio sa Putinom, Prigožina čeka mračna budućnost.

„Šta god da se dogodi, do kraja života će biti čovjek koji se osvrće iza sebe jer je sada označen. Doveo je u pitanje moć u Rusiji i, barem do sada, je preživio. Pitanje je – koliko dugo?”, navodi Giles.

Barem nakratko, mir se vratio na ulice ruskih gradova, ali analitičari kažu da bi akutna krize od proteklog vikenda mogla biti uvod u još veće probleme.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG