Linkovi

Pfizerova vakcina efikasno štiti i protiv nekih zabrinjavajućih varijanti virusa


Bočica vakcine kompanije Pfizer.
Bočica vakcine kompanije Pfizer.

Pfizer je u saradnji s naučnicima iz Izraela, objavio novu studiju efikasnosti vakcine Comirnaty (mRNA BNT162b2) protiv COVID-19 u stvarnim uslovima. Rezultati su vanredno dobri i ohrabrujući.

Rad, objavljen u uglednom medicinskom časopisu Lancet, bazirao se na podacima iz kampanje imunizacije preko 6.5 miliona osoba starijih od 16 godina u Izraelu, 4 mjeseca nakon početka kampanje.

Rezultati ove studije su pokazali kako je Comirnaty RNK vakcina, sedam dana nakon druge doze, efikasna protiv asimptomatske infekcije 91.5%, protiv simptomatske infekcije 97%, protiv hospitalizacije 97.2%, protiv razvoja teške kliničke slike COVID-19 čak 97.5% i smanjuje rizik od smrtnog ishoda za 96.7%.

Jasno je da niti jedna vakcina ne štiti 100% od infekcija, razvoja teškog oblika neke bolesti ili smrtnog ishoda, ali drastično smanjuje rizik. Rezultati Pfizerove vakcine u smislu efikasnosti su u rangu najefikasnijih vakcina današnjice, poput MMR, nakon 2 doze.

Drugi rad koji je pratio efikasnost Pfizerove vakcine na populaciji u Kataru, objavljen 5. maja u NEJM, pokazao je kako je ova vakcina efikasna i protiv nekih varijanti virusa SARS-CoV-2.

Vakcinacija Pfizerovom vakcinom u Izraelu, februar 2021.
Vakcinacija Pfizerovom vakcinom u Izraelu, februar 2021.

Podaci iz katarskog drugog talasa COVID-19 pružili su najsnažnije dokaze da vakcine mogu zaustaviti i varijante koje izazivaju zabrinutost kao što su B.1.1.7 (“britanska”) i B.1.351 (“južnoafrička”). Klinička ispitivanja u Južnoj Africi - gdje je prvi put identificiran B.1.351 - sugeriraju da bi soj mogao predstavljati prijetnju naporima na imunizaciji.

Ali, ovo katarsko istraživanje nudi cjelovitiju sliku onoga što zemlje koje se bore s takvim varijantama mogu očekivati. Ljudi u Kataru koji su primili dvije doze vakcine Pfizer/BioNTech Comirnaty imali su 90% manju vjerovatnost da će razviti infekciju uzrokovanu B.1.1.7 nego nevakcinisane osobe. Bilo je za 75% manje vjerovatnosti da će razviti infekciju izazvanu izazvanu B.1.351 i imali su gotovo potpunu zaštitu od teške bolesti uzrokovane tim sojem. Obje varijante su u Kataru bile dominantne.

Sve ovo ukazuje da su tehnološki nove RNK (mRNA) vakcine potentne i u zaštiti protiv varijanti virusa i to možda nešto efikasnije nego adenovirusne i druge vakcine. Pfizer/Biontech, kao i Moderna, već razvijaju svoje vakcine kao “booster”- treće doze koje bi bile još efikasnije protiv B.1.351.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG