Linkovi

Njemačka protiv odricanja patentne zaštite vakcina zbog proizvodnih kapaciteta


Vakcine protiv COVID-19.
Vakcine protiv COVID-19.

Glavni izazov za povećanje proizvodnje vakcina protiv COVID-19 je kako brzo i efikasno prenijeti tehnologiju, rekao je u petak njemački ministar zdravstva, ponavljajući protivljenje Berlina američkom prijedlogu za odricanje patentne zaštite.

"Glavno pitanje nije zaštita patenta, već proizvodni kapaciteti", rekao je Jens Spahn na konferenciji za novinare u petak.

Ranije ove sedmice, zemlje članice Svjetske trgovinske organizacije (WTO) tokom dvodnevnih razgovora u Ženevi bile su posvećene privremenom ukidanju prava intelektualne svojine za nove vakcine protiv Covida-19.

Administracija predsjednika Joea Bidena je podržala prijedlog.

Katherine Tai, predstavnica Sjedinjenih Država u WTO, objavila je saopštenje u kojem je objavila da Bidenova administracija podržava predloženu mjeru.

"Administracija snažno vjeruje u zaštitu intelektualne svojine, ali u cilju okončanja pandemije, podržava privremeno ukidanje tih zaštita koje se odnose na vakcine protiv COVID-19", rekla je ona.

Pristalice prijedloga kažu da bi ukidanje patenta omogućilo bržu proizvodnju vakcina za COVID-19 koje koriste zemlje u razvoju, gdje je stopa vakcinacije zaostaje za onom u bogatim zemljama.

Farmaceutske kompanije tvrde da bi ukidanje zaštite intelektualne sredine nanijelo štetu budućim inovacijama i da neće dovesti do brže proizvodnje vakcina protiv koronavirusa.

XS
SM
MD
LG