Linkovi

Austin: Ukrajini ćemo obezbijediti i kratkoročnu i dugoročnu podršku


Američki ministar odbrane Lloyd Austin govori na konferenciji za novinare u Pentagonu u Washingtonu, 1. februara 2024.
Američki ministar odbrane Lloyd Austin govori na konferenciji za novinare u Pentagonu u Washingtonu, 1. februara 2024.

Po riječima ministra odbrane, trenutno je posebna potrebna u sredstvima PVO i artiljerijskim snagama.

Šef Pentagona Lloyd Austin je u srijedu izjavio da će Sjedinjene Američke Države podržavati Ukrajinu u kratkom roku, tako i u dugoročnoj perspektivi.

Ovo je zazvonilo u trenutku, kada zakon, u okviru kojeg se dodjeljuju dodatna sredstva za pomoć Kijevu, još nije prihvaćen u Kongresu.

Nastavićemo da koristimo sve naše resurse, kako bismo Ukrajini obezbijedili kratkoročnu, takvu i dugoročnu podršku“, – rekao je Austin.

Austin je nastupio virtualno, nalazeći se doma nakon toga, jer ga je hospitalizacija prekinula u planiranom pohodu u Brussel i susret u NATO-u.

Ministar inostranih poslova Velike Britanije David Cameron pozvao je američke zakonodavce da proglasava pakete pomoći u sferi sigurnosti.

«Ja pozivam članove Kongresa u Sjedinjenim Državama, koji će ga razmatrati, da glasaju za paket», – rekao je Cameron novinarima tokom posjete u Bugarskoj.

Zakon, usvojen u Senatu, proslijeđen je u donji dom Kongresa. Uključuje 61 milijardu dolara za Ukrajinu, 14 milijardi dolara – za Izrael i 4,83 milijarde dolara – za podršku partnera SAD u Indo-Tihookeanskom regionu, uključujući Tajvan.

Pored toga, planira se izdvajanje 9,15 milijardi dolara za humanitarnu pomoć civilnom stanovništvu Gaze i Zapadne obale.

XS
SM
MD
LG