Linkovi

Duga ruska prevara: izmišljeni egipatski novinar, njegova lažna istraga o korupciji i lažno ubistvo od strane Ukrajine


Priča u kojoj se tvrdi da je egipatskog novinara Al-Alawija ubio Zelenskyy postala je glavna vijest u ruskim medijima
Priča u kojoj se tvrdi da je egipatskog novinara Al-Alawija ubio Zelenskyy postala je glavna vijest u ruskim medijima

U jednomjesečnoj kampanji dezinformacija, Rusija je izmislila lažnog egipatskog novinara koji razotkrije 'korupciju ukrajinskog predsjednika', a zatim ga Zelenski da ubiti. Sve je to opširno propraćeno u ruskim i međunarodnim medijima.

Dana 22. decembra 2023. godine, egipatska novinska stranica El-Mostaqbal , koja se sama opisuje kao podružnica Fox Technologies LLC, izvijestila je da je egipatski istraživački novinar Mohammed Al-Alawi umro u gradu Hurgadi na Crvenom moru pod misterioznim okolnostima.

U avgustu 2023., Al-Alawi je izvijestio da je svekrva ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kupila luksuznu vilu u egipatskom odmaralištu El Gouna na Crvenom moru. On je razotkrio navodnu umiješanost Zelenskog u korupcijske šeme i zloupotrebu zapadnog novca koji Ukrajina dobija za borbu protiv ruske invazije.

Ovaj članak je kasnije obrisan, ali ostaje u web arhivi.

Pozivajući se na policijske izvještaje i svjedočenja rođaka, El-Mostaqbal je naveo da je Al-Alawi umro od brojnih prijeloma, modrica i teške ozljede mozga, što je izazvalo cerebralno krvarenje.

Izvještaj je uključivao dva videa, koji su također kasnije uklonjeni sa YouTube-a.

Na prvom snimku se tvrdilo da je snimljen na mjestu zločina, ali na njemu se ne vidi tijelo navodne žrtve ili bilo kakvo prisustvo policije.

Na drugom snimku prikazan je muškarac kako sjedi ispred kamere i rukom pokriva lice tokom cijelog snimka. Čovjek se predstavio kao Ahmed Al-Alawi, brat ubijenog novinara. Njegov sagovornik, Mohamad Fathi, također je bio skriven od kamere.

Odgovarajući na Fathijeva pitanja, Ahmed je rekao da je njegov brat dobio prijetnje nakon što je objavio razotkrivanje o vili svekrve Zelenskog, dodajući da egipatska policija istražuje umiješanost nekoliko ukrajinskih državljana u ubistvo Al-Alavija i ispituje da li su ubice djelovale na lična naređenja predsjednika Zelenskog.

23. decembra, novinska stranica na engleskom jeziku Clear Story News objavila je vijest o ubistvu Al-Alawija, pozivajući se na El-Mostaqbalov izvještaj.

Istaknuti analitičar cyber obavještajnih službi Kyle Ehmke povezuje Clear Story News s Johnom Markom Douganom , bivšim američkim marincem i policajcem sa Floride koji živi u Rusiji od 2016. godine.

Prema izvještaju Univerziteta Clemson iz 2023. , Dougan je povezan s web-stranicom DC Weekly, koja aktivno širi dezinformacije o tome da Zelenskyy kupuje luksuzne jahte.

Od 25. do 26. decembra 2023. godine, priča u kojoj se tvrdi da je egipatskog novinara Al-Alawija ubio Zelenskyy postala je glavna vijest u ruskim medijima. Izvještavanje o ovoj priči u ruskim medijima citiralo je novinske stranice El-Mostaqbal i Clear Story News i dva YouTube videa.

Ruski mediji koji su izvještavali o ovoj priči uključivali su: Prvi kanal , ruski televizijski kanal pod kontrolom države; Rossiyskaya Gazeta , službene novine ruske vlade; Sputnjik , državna novinska agencija; Komsomolskaya Pravda , popularni tabloid sa sjedištem u Moskvi; Moskovskij Komsomolets , moskovske dnevne novine sa tiražom blizu milion; Argumenty i Fakty , nedeljne novine u vlasništvu moskovske gradske vlade; TV kanal 360 , u vlasništvu vlade Moskovske regije; i Tsargrad TV , televizijski kanal koji je blisko povezan s Ruskom pravoslavnom crkvom i Kremljom.

Sajt vijesti Pravda.ru („pravda“ je ruska riječ za „istinu“), preradio je El-Mostaqbalov članak, izvještavajući da egipatska policija „vjeruje da su ukrajinske obavještajne službe bile umiješane u ubistvo novinara“, ne navodeći da je jedini izvor ove tvrdnje je video snimak Al-Alawijevog samoproglašenog brata.

Na društvenim mrežama, korisnici koji redovno izražavaju antiukrajinska i proruska osjećanja progurali su priču o Al-Alawijevom ubistvu u, kako se činilo, koordiniranoj kampanji na X , Telegramu , Facebooku i na društvenoj mreži LiveJournal u ruskom vlasništvu.

U ovim objavama na društvenim mrežama, narativ priče premješten je u egipatsku policiju koja istražuje moguću umiješanost Ukrajine.

Na primjer, Telegram kanal Mria napisao je : „Evo je, porodica Zelenski u svom sjaju: korumpirani zvaničnici, lopovi, ubice.

Na X (bivši Twitter), niz korisnika koji govore engleski i arapski podijelio je priču o egipatskom novinaru kojeg je ubio ukrajinski predsjednik. Te su objave dosegle milione korisnika.

U kampanji su učestvovali i ruski mediji na engleskom jeziku.

Ugledna medijska kuća Al Araby , londonska novinska stranica na arapskom jeziku, izvijestila je o "sumnjama oko ubistva egipatskog novinara Mohameda Al-Alawija" na osnovu objava na društvenim mrežama i članka Pravda.ru.

Kako ruska propaganda pere lažne vijesti

Mediji na engleskom jeziku povezani s ruskim obavještajnim službama bili su ključni u širenju priče o "ubistvu egipatskog novinara".

Jedan takav medij, Infobrics.org, opisao je Mohameda Al-Alavija kao "uglednog egipatskog istraživačkog novinara" koji je ubijen "zbog razotkrivanja Zelenskog". Infobrics.org upravlja InfoRosom , ruskom informativnom agencijom koju je 2021. sankcioniralo Ministarstvo finansija SAD-a "zbog propagiranja sadržaja usmjerenog na ruske obavještajne službe".

Autor priče na Infobrics.org, Drago Bosnić, bivši je viši urednik sada ugašene web stranice Fort Russ News, koja je, prema američkom State Departmentu , bila dio Kremljovih "mreža za manipulaciju informacijama i širenje antidemokratskih , autoritarne ideologije širom svijeta."

U svom izvještavanju o “atentatu na novinara”, Infobrics.org se pozvao na drugu rusku novinsku stranicu, Military Review , koja je zauzvrat citirala web stranicu Clear Story News koja je povezana s Rusijom.

Nastavak se nastavio sa inoSMI, ogrankom medijskog konglomerata u vlasništvu ruske vlade Rossiya Segodnya, koji je preveo članak Infobrics.org s engleskog i objavio ga na ruskom 26. decembra 2023.

InoSMI ima zadatak da prevede i objavi "najupečatljivije i najupečatljivije materijale stranih medija na ruski jezik". Njegove prijevode zatim preuzimaju i ponovo objavljuju ruske novinske kuće pod državnom kontrolom.

Dana 27. decembra 2023. RIA Novosti, glavna ruska državna domaća novinska agencija, objavila je novinski izvještaj o priči o „ubistvu egipatskog novinara“, zasnovan na članku Infobrics.org koji je preveo inoSMI.

RIA Novosti igraju ulogu u ruskim medijima analognu onoj velikih zapadnih novinskih agencija kao što su Reuters i Associated Press, što znači da svi mediji u zemlji mogu ponovo objavljivati sadržaj RIA Novosti. Kao rezultat toga, mnoge druge velike ruske novinske stranice i agencije citirale su priču Infobrics.org u svojim izvještajima o ukrajinskom navodnom ubistvu egipatskog novinara. Među njima su Sputnjik , Life , Federal Press , News.ru i Svobodnaya Pressa .

Utvrđeni strani mediji također mogu biti posrednik za pranje ruske propagande. Dana 26. decembra 2023. inoSMI je objavio ruski prijevod članka iz Yeni Şafak , islamističkih turskih dnevnih novina.

“Egipatski novinar Mohamed al-Alawi ubijen je u Hurgadi. Pretpostavlja se da iza toga stoje ukrajinske specijalne službe, prenosi Yeni Şafak”, napisao je inoSMI na ruskom.

Međutim, inoSMI-jev prijevod pogrešno je predstavio priču Yeni Şafaka kao vlastitu istragu turskih novina. U stvari, Yeni Şafak je rekao da je izvor za njenu priču "izvještaj u javnom časopisu Russia Today".

Razotkrivanje lažnog ubistva

Centar za suzbijanje dezinformacija pri ukrajinskom Vijeću za nacionalnu sigurnost i odbranu prvi je izvijestio da je vijest o ubistvu egipatskog novinara Mohammeda Al-Alavija izmišljotina.

Centar je 26. decembra 2023. godine iznio sumnju u postojanje egipatskog istraživačkog novinara Mohammeda Al-Alawija, napisavši da „nema informacija o takvoj 'osobi' na internetu, osim lažnog članka o navodnoj kupovini vile od strane svekrve ukrajinskog predsjednika."

Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta je 31. decembra u saopćenju navelo da nije bilo ubistva novinara u Hurgadi i da je izvještaj o tome da je svekrva Zelenskog kupila vilu u El Guni izmišljotina. Ministarstvo je saopštilo da je lociralo predmetnu vilu, intervjuisalo njene egipatske vlasnike i utvrdilo da porodica Zelenskog nema nikakve veze sa imovinom.

Dana 2. januara, Egypt Telegraph, novinski sajt sa sjedištem u Kairu, objavio je istraživački članak o slučaju Mohameda Al-Alawija. Novinari su proveli temeljno istraživanje, pregledavajući policijske izvještaje i imovinske zapise, te intervjuisali kolege širom zemlje u potrazi za novinarom po imenu Mohamed Al-Alawi. U izvještaju je zaključeno da nema dokaza o Al-Alawijevom postojanju niti policijski zapisnik da je novinar pod tim imenom ubijen u Egiptu.

Egypt Telegraph analizirao je kopiju ugovora koji je lažni Al-Alawi uključio u svoje razotkrivanje, tvrdeći da dokazuje da je svekrva Zelenskog kupila vilu u Egiptu. Egypt Telegraph je zaključio da je dokument lažan.

New Arab (TNA), novinska web stranica sa sjedištem u Londonu, objavila je veliku istragu o izvještajima o Al-Alavijevoj "smrti" 12. januara. U izvještaju se zaključuje da "[p]ro-ruska mreža dezinformacija stoji iza izmišljenog ubistva 'novinara' koji je objavio fiktivnu priču o kupovini vile Zelensky u Egiptu.”

Novi Arab je identificirao Pravda.ru kao glavni izvor lažnih vijesti na engleskom jeziku o Al-Alawiju. TNA nije pronašao “nikakav dokaz da je egipatski novinar sa imenom ili pseudonimom Mohammad al-Alawi ikada postojao prije dana kada su video snimci [o navodnoj vili Zelenskyyeve svekrve u Egiptu] postavljeni na YouTube”.

Novinari TNA su zaključili da su dva video-snimka iz originalnog El-Mostaqbalovog članka o Al-Alavijevom “atentatu” također izmišljena. Napomenuli su da je u prvom videu “snimak koji prikazuje mjesto atentata vrlo kratak i blag u detaljima”, koji prikazuje “ugao slabo osvijetljene ulice, bez davanja bilo kakvih informacija o njegovoj lokaciji, niti o identitetu osobe koja je proizveo snimak.”

Drugi video, koji sadrži intervju sa čovjekom čije je lice skriveno, tvrdeći da je Al-Alawijev brat, "jednako je zagonetan", napisali su novinari TNA:

“Lice sagovornika nije prikazano. Intervjuer 'Mohamad Fathi' se ne vidi u video snimku, umjesto toga je zamijenjen nečim što izgleda kao avatar generiran umjetnom inteligencijom. Intonacija i ton glasa anketara, kao i njegov izgovor, vrlo su slični onima koji se čuju u originalnom videu Mohammada al-Alawija.”

TNA je također citirao izvještaj Univerziteta Clemson iz decembra 2023. o tome kako ruske dezinformacijske mreže pokreću kampanje lažnih vijesti slične fiktivnom atentatu na Al-Alavija.

„Svaka [priča] je prvo postavljena kao video koji se pojavljuje na novom aktivnom nalogu na društvenim mrežama“, navodi se u izvještaju Univerziteta Clemson. “Svaki od ovih video snimaka daje iskaz iz prvog lica od navodnog svjedoka koji služi kao živi dokaz za narativne tvrdnje. Svaki video se tada pojavljuje kao izvor priče na jednoj ili više od grupe afričkih i arapskih vijesti. Narativ se zatim pojavljuje kao priča na DC Weeklyju i kruži društvenim mrežama.”

U vrijeme objavljivanja ove publikacije, nijedan od ruskih medija koji su izvještavali o smrti Al-Alavija nije javno priznao da je riječ o lažnoj vijesti, ispravio ili uklonio svoje izvještaje.

XS
SM
MD
LG