Linkovi

Američki Senat usvojio zakon o pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. Neizvjesno u donjem domu


U.S. Capitol u Washingtonu
U.S. Capitol u Washingtonu

Američki Senat predvođen demokratama usvojio je u utorak paket pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu vrijedan 95,34 milijarde dolara, usred sve veće sumnje u sudbinu zakona u Predstavničkom domu pod kontrolom republikanaca.

Zastupnici su tu mjeru odobrili sa 70 prema 29 glasova što je premašilo prag od 60 glasova za usvajanje i poslali su zakon u predstavnički Dom. Dvadeset dva republikanca pridružila su se većini demokrata da podrže zakon.

"Svakako su prošle godine, možda i decenije, otkako je Senat usvojio zakon koji u velikoj meri utiče ne samo na našu nacionalnu bezbjednost, ne samo na bezbjednost naših saveznika, već i na bezbjednost zapadne demokratije", rekao je lider većine u Senatu Chuck Schumer.

Glasanje u Senatu održano je prije izlaska sunca, nakon što je osam tvrdolinijaških republikanskih protivnika pomoći Ukrajini održalo preko noći maraton govora koji su dominirali više od šest sati.

Demokratski predsjednik Joe Biden mjesecima je pozivao Kongres da požuri novu pomoć Ukrajini i američkim partnerima u Indo-Pacifiku, uključujući Tajvan. Nakon Hamasovog napada 7. oktobra na Izrael, on je također zatražio sredstva za američkog saveznika, zajedno s humanitarnom pomoći Palestincima u Gazi .

Ukrajinski zvaničnici su također upozorili na nestašicu oružja u vrijeme kada Rusija nastavlja s ponovnim napadima.

Oba doma Kongresa moraju odobriti zakon prije nego što ga Biden može potpisati.

Schumer je rekao da vjeruje da će mjera dobiti istu snažnu dvostranačku podršku ako dođe do glasanja u Domu.

No, čini se da se zakon suočava sa velikim izgledima da dođe do Predstavničkog doma, gdje mu je republikanski predsjednik Mike Johnson zamjerio zbog nedostatka konzervativnih odredbi za zaustavljanje rekordnog protoka migranata preko granice između SAD-a i Meksika.

MRTVO SLOVO?

"U nedostatku bilo kakve promjene jedne granične politike od Senata, Dom će morati nastaviti da radi po svojoj volji na ovim važnim stvarima", rekao je Johnson u saopćenju objavljenom kasno u ponedjeljak.

"Amerika zaslužuje bolje od statusa quo Senata", rekao je Johnson, koji je u prošlosti sugerirao da bi Dom mogao podijeliti zakon u zasebne zakone.

Senator John Thune, drugi republikanac u Domu, rekao je da nije jasno šta će Johnson učiniti.

"Zastupnički dom će, pretpostavljam, nešto pomaknuti. Očigledno je da će se obratiti Izraelu", rekao je Thune.

Tvrdolinijski republikanci predviđali su da će senatski zakon biti mrtav po dolasku u Dom.

"Zakon koji je pred nama danas... nikada neće proći u Domu, nikada neće postati zakon", rekao je republikanski senator Rick Scott sa Floride u ranom jutarnjem govoru.

Zakon uključuje 61 milijardu dolara za Ukrajinu, 14 milijardi dolara za Izrael u ratu protiv Hamasa i 4,83 milijarde dolara za podršku partnerima u Indo-Pacifiku, uključujući Tajvan, i odvraćanje od agresije Kine.

Također bi pružio 9,15 milijardi dolara humanitarne pomoći civilima u Gazi i na Zapadnoj obali, Ukrajini i drugim konfliktnim zonama širom svijeta.

Republikanci su mjesecima zahtijevali da zakon o stranoj pomoći uključi granična ograničenja.

Ali dvostranački sporazum o granici, o kojem se pregovaralo tokom mjeseci, naišao je na probleme kod većine republikanaca u Senatu nakon što ga je odbio Donald Trump, vodeći kandidat ove stranke za Bijelu kuću.

Schumer je prošle sedmice skinuo dio o sigurnosti granica iz zakona.

Trump, koji se nada da će iskoristiti pitanje granice kako bi srušio Bidena na izborima u novembru, svoju kritiku usmjerio je na zakon o stranoj pomoći, rekavši na društvenim mrežama da bi pomoć američkim saveznicima umjesto toga trebala biti u obliku zajmova.

Pomoć Ukrajini suočava se sa snažnim preprekama u Zastupničkom domu, gdje Trumpovi interesi imaju veći utjecaj na republikance koji kontroliraju Dom sa malom većinom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG