Linkovi

Ukrajina tvrdi da je uništila veliki ruski desantni brod kod Krima


Veliki desantni brod ruske mornarice Cezar Kunikov plovi tokom parade povodom Dana mornarice u Sevastopolju
Veliki desantni brod ruske mornarice Cezar Kunikov plovi tokom parade povodom Dana mornarice u Sevastopolju

Ukrajinska vojska saopštila je da je uništila veliki ruski desantni brod u Crnom moru kod obale okupiranog Krima.

"Oružane snage Ukrajine zajedno s vojnom obavještajnom službom (GUR) uništile su Cezar Kunikov, veliki desantni brod koji pripada okupatorima", rekao je Generalštab ukrajinske vojske 14. februara.

Navodi se da je brod bio uz obalu u blizini naselja Alupka kada su ga pogodile ukrajinske bespilotne letjelice.

Ukrajinski novinski portal Ukrainska pravda prvi je izvijestio o incidentu.

Rusija nije komentarisala ukrajinske tvrdnje, koje se ne mogu odmah potvrditi nezavisno.

Ranije, na okupiranom Krimu, posebno u Jalti, Miskoru, Alupki i Simeizi, u ranim jutarnjim satima 14. februara čuli su se zvuci eksplozija iz mora, javio je Telegram kanal "Krimski vjetar" pozivajući se na lokalne stanovnike.

Kako se navodi, u blizini odmarališta Mišor napadnut je veliki ruski amfibijski brod, a drugi brod je poslat u spasilačke akcije, dok ruski helikopteri Mi-8 i Ka-27 lete iznad mora.

Istovremeno, rusko Ministarstvo odbrane objavilo je presretanje šest dronova iznad Crnog mora.

Ranije je, u intervjuu za "Ukrajinsku pravdu", komandant Mornaričkih snaga Ukrajine, viceadmiral Oleksij Neizhpapa, izjavio da bi brodovi pod zastavom ruske mornarice bili "legitimne mete" Ukrajine bilo gdje u svjetskim okeanima.

Dana 26. decembra 2023. godine, kao rezultat napada ukrajinskih snaga na luku Feodosija na okupiranom Krimu, prema ukrajinskoj strani i britanskim obavještajnim službama, uništen je ruski veliki desantni brod "Novočerkask".

Nakon napada na brod Novočerkask, britanski ministar odbrane Grant Shapps rekao je da je 20 posto ruske Crnomorske flote uništeno u posljednja četiri mjeseca. On je istakao da je dominacija Rusije na Crnom moru sada pod znakom pitanja.

Glavna obavještajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine objavila je 1. februara da su u noći 31. januara borci njene specijalne jedinice Grupa 13 uništili raketni čamac "Ivanovec" Crnomorske flote Rusije.

Ruska strana nije komentarisala navodno uništenje čamca.

Mornaričke snage Oružanih snaga Ukrajine saopštile su da je čamac "Ivanovec" bio u sastavu 41. brigade raketnih čamaca Crnomorske flote, a njegovu posadu činilo je 40 mornara.

XS
SM
MD
LG