Linkovi

Biden: Republikanci pomažu Putinu ako ne odobre pomoć Ukrajini


Arhiva - Capitol SAD
Arhiva - Capitol SAD

Američki Senat izglasao je u utorak ujutru paket pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu vrijedan 95 milijardi dolara, ali je predsjedavajući Predstavničkog doma poručio da se o tome neće glasati u donjem domu Kongresa.

Predsjednik Joe Biden u utorak je pozvao republikance u donjem domu Kongresa da odobre pomoć za Ukrajinu i upozorio da protivljenje usvojenom zakonskom predlogu "ide na ruku (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu".

"Historija posmatra", rekao je Biden. Dodao je da je ulog još veći poslije izjave njegovog prethodnika Donalda Trumpa da neće štititi članice NATO-a od Rusije ako ne budu dovoljno izdavajale za odbranu.

"Ulozi su već bili veliki za američku bezbjednost prije nego što je zakonski prijedlog sinoć usvojen u Senatu. Međutim, proteklih dana, ti ulozi su postali veći. I to zato što je bivši predsjednik poslao opasnu i šokantno, neameričku poruku svijetu", rekao je Biden.

Biden je ocijenio da je Trumpova izjava "glupa" i "sramna".

"On NATO ne vidi kao savez koji štiti Ameriku i svijet. Vidi ga kao reketiranje za zaštitu", poručio je Biden na konferenciji za novinare u Bijeloj kući i naglasio da se "ni jedan predsjednik u našoj istoriji nije povinovao ruskom diktatoru".

Senat je usvojio paket sa 70 glasova za i 29 protiv. Među onima koji su u Senatu glasali za paket bilo je i republikanaca, a većinu u ovom tijelu imaju demokrate.

Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, odmah je izrazio zahvalnost rekavši da američka pomoć "spasava ljudske živote od ruskog terora".

„Američka pomoć približava nas pravičnom miru u Ukrajini i vraća globalnu stabilnost, što rezultira povećanom bezbjednošću i prosperitetom za sve Amerikance i sav slobodan svijet“, napisao je Zelenski na društvenoj mreži X.

Lider većine u Senatu Chuck Schumer, demokrata iz Njujorka, u Washingtonu, 11. februara 2024.
Lider većine u Senatu Chuck Schumer, demokrata iz Njujorka, u Washingtonu, 11. februara 2024.

Chuck Schumer, lider većine u Senatu, rekao je da će ta mjera „u velikoj mjeri uticati ne samo na našu nacionalnu bezbjednost, ne samo na bezbjednost naših saveznika, već i na bezbjednost zapadne demokratije“. „Ovim prijedlogom zakona, Senat izjavljuje da američko rukovodstvo neće odustati, neće posustati, neće propasti“, rekao je Schumer nakon što je objavljen konačan broj glasova.

On je ukazao na dvostranačku podršku i izrazio uvjerenje da će glasanje u Predstavničko domu Kongresa donijeti sličan ishod. Ali republikanci u Predstavničkom domu su vezali prigovore na dalju pomoć Ukrajini sa pitanjem bezbjednosti na granici između SAD i Meksika.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson rekao je u utorak da nema namjeru da dozvoli da se glasa o zakonskom prijedlogu usvojenom u Senatu.

Republikanci u Senatu su prošle nedelje blokirali unapređenje mjere koja je obuhvatala stranu pomoć zajedno sa odredbama za pooštravanje ograničenja na američko-meksičkoj granici kako bi pokušali da obuzdaju priliv hiljada migranata koji svakodnevno prelaze u Sjedinjene Države.

Bivši predsjednik SAD Donald Trump usprotivio se graničnoj mjeri kao nedovoljno oštroj, a republikanski članovi Kongresa su slijedili njegov primjer po tom pitanju.

Senat je prešao na samostalni paket pomoći, sa mjerom koja je usvojena u utorak, uključujući 61 milijardu dolara za Ukrajinu, 14 milijardi dolara za Izrael, skoro pet milijardi dolara za podršku partnerima u Indo-Pacifiku, uključujući Tajvan, i drugu pomoć. Pentagon je poslao posljednju odobrenu rundu pomoći Ukrajini 27. decembra 2023. godine.

Predsjednik Joe Biden rekao je prošle nedelje da izostanak podrške Ukrajini u Kongresu predstavljalo "nečuven" potez. „Neuspjeh Kongresa Sjedinjenih Država, ako do njega dođe, da ne podrži Ukrajinu, blizu je kriminalnog zanemarivanja“, rekao je Biden.

Republikanci su generalno podržavali veću pomoć za rat Izraela protiv militanata Hamasa, iako su mnogi američki zakonodavci, posebno progresivne demokrate, glasno osudili Izrael zbog obima njegove kontraofanzive u kojoj je, prema palestinskim zdravstvenim zvaničnicima, ubijeno više od 28.000 ljudi. Izraelska ofanziva uslijedila je nakon terorističkog napada Hamasa u oktobru u kom je, prema tvrdnjama Izraela, ubijeno 1.200 ljudi.

Međutim, neki desničarski republikanski poslanici, od kojih su mnogi povezani sa bivšim predsednikom Trampom, izražavaju sve veće protivljenje slanju dodatne pomoći Ukrajini za njenu dvogodišnju borbu protiv ruske invazije, ugrožavajući odobrenje pomoći iako je većina demokratskih predstavnika za to.

Ti republikanci tvrde da ne treba slati dodatnu pomoć Ukrajini osim ako Kongres SAD ne odobri više sredstava za bezbjednost domaćih granica.

"Mi smo Ukrajini već dali više od 120 milijardi dolara. Ovo je više nego dovoljno novca da se osigura svaka granica u našoj zemlji, nažalost, ali predvidljivo, 120 milijardi dolara koje smo poslali Ukrajini rezultiralo je višegodišnjim zastojem koji je koštao stotine hiljada života, ukrajinskih i ruskih", rekao je republikanski senator Tomi Tubervil u ponedeljak u senatu.

XS
SM
MD
LG