Linkovi

OpenAI pokreće novi moćni AI alat - GPT-4


Startup OpenAI u utorak je rekao da počinje izdavati moćni model umjetne inteligencije poznat kao GPT-4, postavljajući pozornicu za širenje ljudske tehnologije i veću konkurenciju između Microsoft Corp-a i Alphabet Inc-a Google.

OpenAI, koji je stvorio chatbot senzaciju ChatGPT, rekao je u postu na blogu da je njegova najnovija tehnologija "multimodalna", što znači da je slike kao i tekstualni upiti mogu potaknuti da generiše sadržaj. Funkcija unosa teksta biće dostupna pretplatnicima na ChatGPT Plus i programerima softvera, sa listom čekanja.

Dugo očekivano lansiranje signalizira kako bi se kancelarijski radnici mogli okrenuti stalnom poboljšanju AI za još više zadataka.

Alphabet Inc Google je u utorak najavio "čarobni štapić" za svoj softver za saradnju koji može nacrtati gotovo svaki dokument, nekoliko dana prije nego što se očekuje da će Microsoft predstaviti AI za svoj konkurentski Word procesor, vjerovatno pokretan OpenAI. Izvršni direktor Microsofta je također rekao da GPT-4 pomaže pokretanju njegovog pretraživača Bing.

Najnovija OpenAI tehnologija u nekim slučajevima predstavlja veliko poboljšanje u odnosu na prethodnu verziju poznatu kao GPT-3.5, navodi se u saopštenju. U simulaciji pravosudnog ispita koji se zahtijeva od diplomaca američkih pravnih fakulteta prije profesionalne prakse, novi model je ušao u oko 10% najboljih ispitanika koji su polagali test, u odnosu na stariji model koji je rangiran oko donjih 10%, saopštio je OpenAI.

Dok se dvije verzije mogu činiti slične u opuštenom razgovoru, "razlika dolazi do izražaja kada složenost zadatka dostigne dovoljan prag", rekao je OpenAI, napominjući da je "GPT-4 pouzdaniji, kreativniji i sposoban da obrađuje mnogo nijansiranije upute ."

Internetska demonstracija tehnologije koju je napravio Greg Brockman, predsjednik OpenAI-a, pokazala je da može snimiti fotografiju ručno nacrtanog mock-upa za jednostavnu web stranicu i kreirati pravu web stranicu na osnovu toga. GPT-4 bi takođe mogao pomoći pojedincima da izračunaju svoje poreze, pokazala je demonstracija.

Sam Altman, izvršni direktor OpenAI-a, na Twitteru je nazvao GPT-4 model "najsposobnijim i usklađenim" s ljudskim vrijednostima i namjerama, iako je "još uvijek manjkav".

Za GPT-4 je sada 82% manje vjerovatno da će odgovoriti na zahtjeve za nedozvoljenim sadržajem nego njegov prethodnik i ima 40% veći rezultat na određenim testovima činjeničnosti, saopštila je kompanija. Netačni odgovori poznati kao "halucinacije" bili su izazov za mnoge AI programe.

Microsoft će imati koristi od usvajanja GPT-4, rekao je Rishi Jaluria, analitičar RBC Capital Markets.

Proizvođač softvera ne samo da integriše najnoviju OpenAI tehnologiju u svoje proizvode: njegov Azure oblak pokreće korištenje OpenAI-a baš u trenutku kada kompanije koje računaju na budžet pomno ispituju IT potrošnju u nesigurnoj ekonomiji, rekao je.

"Kad god kompanija koristi ovu tehnologiju", rekao je Jaluria, "ta radna opterećenja prolaze kroz Microsoft Azure, i mislim da ovo dolazi u vrlo kritičnom trenutku."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG