Linkovi

Microsoft će proširiti pristup ChatGPT-u dok se šire glasine o OpenAI investicijama


ChatGPT prompt je prikazan na uređaju u blizini javne škole u Bruklinu, Njujork, četvrtak, 5. januara 2023. (AP Photo/Peter Morgan)
ChatGPT prompt je prikazan na uređaju u blizini javne škole u Bruklinu, Njujork, četvrtak, 5. januara 2023. (AP Photo/Peter Morgan)

Microsoft Corp je u ponedjeljak saopštio da proširuje pristup izuzetno popularnom softveru iz OpenAI-a, startupa kojeg podržava, čiji je futuristički ChatGPT chatbot očarao Silicijumsku dolinu.

Microsoft je rekao da je tehnologija startupa, koji je nazvao Azure OpenAI Service, sada općenito dostupna, što je razlika za koju se očekuje da će donijeti poplavu novih upotreba.

Vijest dolazi dok je Microsoft razmatrao mogućnost dodavanja udjela od milijardu dolara u OpenAI-u koji je najavio 2019. godine, izjavile su za Reuters dvije osobe upoznate s tim pitanjem. Informativna stranica Semafor je ranije ovog mjeseca objavila da bi Microsoft mogao uložiti 10 milijardi dolara; Microsoft je odbio komentirati bilo kakav potencijalni dogovor.

Interes javnosti za OpenAI porastao je nakon novembarskog izdanja ChatGPT-a, tekstualnog chat bota koji može da piše prozu, poeziju ili čak kompjuterski kod na komandu. ChatGPT pokreće generativna vještačka inteligencija, koja dočarava novi sadržaj nakon obuke o ogromnim količinama podataka - tehnologiju u kojoj Microsoft dopušta da se više korisnika prijavi za korištenje.

Sam ChatGPT, a ne samo njegova osnovna tehnologija, uskoro će biti dostupan putem Microsoftovog oblaka, piše u postu na blogu.

Microsoft je rekao da provjerava aplikacije korisnika kako bi ublažio potencijalnu zloupotrebu softvera, a njegovi filteri mogu provjeriti štetni sadržaj koji korisnici mogu unijeti ili tehnologija može proizvesti.

Poslovni potencijal takvog softvera je prikupio ogromna ulaganja rizičnog kapitala u startupove koji ga proizvode, u vrijeme kada je financiranje inače presušilo. Neke kompanije su već koristile tehnologiju da kreiraju marketinški sadržaj ili da pokažu kako bi mogle pregovarati o kablovskom računu.

Microsoft je rekao da CarMax, KPMG i drugi koriste njegovu uslugu Azure OpenAI. U priopćenju za javnost citira se potpredsjednik Al Jazeere koji je rekao da bi servis mogao pomoći novinskoj organizaciji da sumira i prevede sadržaj.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG