Linkovi

U kontroverzi oko softvera ChatGPT, nekim nastavnicima je AI dobrodošla u razredu 


U učionici petog razreda, u školi u Lexingtonu, u saveznoj državi Kentucky, Donnie Piercey daje svojim učenicima zadatak da pokušaju nadmašiti "robota" koji s lakoćom izrađuje pismene sastave.

Taj robot je novo pomagalo umjetne inteligencije ChatGPT, koje može proizvesti sve od sastavaka, preko haiku poezije, do ispitnih odgovora u roku od nekoliko sekundi. Nova tehnologija je unijela paniku među nastavnike i navela školske okruge da blokiraju pristup tom websajtu. Ali Piercey ima drugačiji pristup - prihvaća ga kao nastavno pomagalo i kaže da je njegov posao da svoje učenike pripremi za svijet u kojemu će biti potrebno poznavanje umjetne inteligencije.

"To je budućnost," kaže Piercey, koji opisuje ChatGPT kao samo najnoviju tehnologiju u njegovih 17 godina nastavničke karijere kojoj se pripisuje potencijal varanja u školi. Ranije to su bili kalkulatori, kompjutorske provjere pravopisa i gramatike, Google, Wikipedija, YouTube. Sada, svi njegovi učenici na klupama imaju Chromebook kompjutore. "Kao edukatori, još nismo otkrili najbolji način da koristimo umjetnu inteligenciju. Ali, do toga će doći, željeli mi to ili ne."

Na razini osnovne škole, Pierceya manje brine varanje i plagiranje nego njegove kolege u srednjim školama. Mnogi pedagozi širom Amerike kažu da školama treba više vremena da ocijene i procijene ChatGPT, ali priznaju da je zabrana njegovog korištenja prazna prijetnja jer ju današnji tehnički vješti učenici mogu zaobići.

ChatGPT je postao globalni fenomen kratko nakon što je objavljen, u novembru, a način njegovog korištenja u školama - ili zabrana korištenja - privukli su stotine nastavnika na konferenciju o budućnosti edukacijske tehnologije, održanu u januaru u New Orleansu. Tamo je nastavnica matematike Heather Brantley s mnogo entuzijazma govorila o - kako je to nazvala - "Magičnosti pisanja s umjetnom inteligencijom za sve predmete."

Brantlet je rekla da ju je zadivila sposobnost ChatGPTa da njene lekcije iz matematike za šesti razred učini kreativnijima i bližima svakodnevnom životu. "Za bilo koju lekciju, zatražite od ChatGPTa primjer iz stvarnog života i dobićete ga, a ne onaj od prije 20 godina kada su bili napisani udžbenici koje sada koristimo."

Za lekciju o kosini i nagibu, ChatGPT je sugerirao da učenici naprave rampe od kartona i drugih predmeta koje nađu u učionici, i da onda mjere kosinu. Za učenje površine, "robot" savjetuje da bi jedanaestogodišnjaci vidjeli kako se koncept odnosi na stvarni život zamatanjem poklona ili izradom kartonske kutije.

U Pierceyevom razredu, učenici kažu da novitet rada sa ChatGPT robotom čini učenje zabavnijim. Jedan učenik je rekao da mu je softver pomogao da "bolje sažme tekst i ispravno koristi zareze i velika slova." Drugi smatra da rečenice koje izvorno napišu učenici "imaju više osjećaja, više čvrstine... bolji ukus."

Godinu dana mlađi razred je koristio pomoć ChatGPTa na grupnom zadatku izrade priče o kompjuteru koji pobjegne i treba ga pronaći. Učenicima se dopalo kako im je "robot" davao posve nove ideje, uključujući i putovanje vremeplovom u potrazi za bjeguncem, ali im se još više svidjelo da mogu mijenjati sve kako im se sviđa. Koristiti ga za sugestije, ali raditi sami. "Ne treba ga koristiti kao prednost," smatra desetogodišnja Katherine McCormick. "Ništa se ne nauči ako se samo utipka što želiš i dobiješ odgovor."

Sadašnja generacija petih razreda odrasti će kao prvi nativni korisnici umjetne inteligencije, ali za sada sva halabuka i kontroverza oko njenog korištenja im je još nepoznata.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG