Linkovi

ChatGPT - proizvod sa najvećim porastom broja korisnika u historiji tehnologije


Ilustracija snimljena 23. januara 2023. prikazuje zaslone na kojima se prikazuju logotipi OpenAI-ja i ChatGPT-a.
Ilustracija snimljena 23. januara 2023. prikazuje zaslone na kojima se prikazuju logotipi OpenAI-ja i ChatGPT-a.

Samo dva mjeseca nakon pokretanja, ChatGPT koji može "pisati" članke, eseje, šale, pa čak i poeziju, postao je aplikacija, odnosno program koji ima najbrže rastuću mrežu korisnika u historiji.

Popularni chatbot imao je 100 miliona aktivnih korisnika u januaru, pokazuju podaci studije UBS sa podacima kompanije za analitiku Simiarweb.

U prosjeku 13 miliona pojedinačnih posjetitelja dnevno je koristilo ChatGPT u januaru, što je više nego duplo u odnosu na mjesec ranije.

TikToku je trebalo devet mjeseci da dođe do 100 miliona korisnika, a Instagramu dvije i po godine, navode podaci Sensor Towera.

Privatna kompanija OpenAI koju podržava Microsoft, u novembru prošle godine stavila je chatbot besplatno na raspolaganje javnosti. Kompanija je 2. februara najavila mjesečnu pretplatu od 20 dolara, sad za sad samo za korisnike u SAD-u. Pružat će stabilniju i bržu uslugu, kao i priliku za korisnike da prvo isprobaju nove elemente aplikacije.

Dopstupnost ovog alata pokrenulo je niz pitanja o omogućavanju nefer postupanja u akademskom svijetu, kao i mogućnosti dezinformacija.

Šef unutarnjeg tržišta Evropske unije Thierry Breton rekao je da će nova pravila o umjetnoj inteligenciji imati za cilj da riješe zabrinutost oko ChatGPT rizika i osigurati da Evropljani mogu vjerovati tehnologiji umjetne inteligencije.

Breton je rekao da rizici koje donosi ChatGPT naglašavaju hitnu potrebu za pravilima oko umjetne inteligencije koje je predložio prošle godine u pokušaju postavljanja globalnog standarda za tehnologiju koju predvode Kina i Sjedinjene Države i koja se koristi u pametnim telefonima, samovozećim automobilima, online kupovini i fabrikama.

XS
SM
MD
LG