Linkovi

ChatGPT: Eksplozija popularnosti zainteresirala američke zakonodavce


ChatGPT
ChatGPT

ChatGPT, brzorastući program umjetne inteligencije, demonstrirao je svoju sposobnost brzog pisanja odgovora na širok spektar upita i privukao je pažnju američkih zakonodavaca pitanjima o svom utjecaju na nacionalnu sigurnost i obrazovanje.

Procjenjuje se da je ChatGPT dosegao 100 miliona aktivnih korisnika mjesečno samo dva mjeseca nakon lansiranja, što ga čini najbrže rastućom aplikacijom za potrošače u istoriji i rastućim ciljem za regulaciju.

Napravio ju je OpenAI, privatna kompanija koju podržava Microsoft Corp, i stavljen na raspolaganje javnosti besplatno. Njegova sveprisutnost izazvala je strah da bi se generativna AI, kao što je ChatGPT, mogla koristiti za širenje dezinformacija, dok se nastavnici brinu da će je učenici koristiti za varanje.

Predstavnik Ted Lieu, demokrata u Komitetu za nauku Predstavničkog doma, rekao je u nedavnom tekstu u New York Timesu da je uzbuđen zbog umjetne inteligencije i "nevjerovatnih načina na koje će ona nastaviti da unapređuje društvo", ali i da je "preplašen zbog A.I., posebno A.I. koji je ostao neprovjeren i neregulisan."

Lieu je predstavio rezoluciju koju je napisao ChatGPT u kojoj se kaže da bi se Kongres trebao fokusirati na AI "kako bi osigurao da se razvoj i primjena AI odvija na način koji je siguran, etičan i poštuje prava i privatnost svih Amerikanaca, te da su koristi od AI široko rasprostranjeni i rizici su minimizirani."

U januaru je izvršni direktor OpenAI Sam Altman otišao na Capitol Hill gdje se sastao sa zakonodavcima orijentiranim na tehnologiju kao što su senatori Mark Warner, Ron Wyden i Richard Blumenthal i predstavnik Jake Auchincloss, prema saradnicima demokratskih poslanika.

Wydenov pomoćnik je rekao da je zakonodavac pritisnuo Altmana da se pobrine da AI ne uključuje predrasude koje bi dovele do diskriminacije u stvarnom svijetu, poput stanovanja ili poslova.

"Dok senator Wyden vjeruje da AI ima ogroman potencijal da ubrza inovacije i istraživanje, on je laserski fokusiran na osiguravanje da automatizirani sistemi ne automatiziraju diskriminaciju u procesu", rekao je Keith Chu, pomoćnik Wydena.

Drugi kongresni savjetnik opisao je diskusije kao fokusirane na brzinu promjena u vještačkoj inteligenciji i kako se ona može koristiti.

Podstaknut zabrinutošću zbog plagijata, ChatGPT je već zabranjen u školama u New Yorku i Seattleu, prema medijskim izvještajima. Jedan kongresni pomoćnik rekao je da zabrinutost koju su čuli od birača dolazi uglavnom od prosvjetnih radnika fokusiranih na varanje.

OpenAI je u izjavi rekao: "Ne želimo da se ChatGPT koristi u obmanjujuće svrhe u školama ili bilo gdje drugdje, tako da već razvijamo ublažavanja kako bismo pomogli svima da identifikuju tekst generiran tim sistemom."

U intervjuu za Time, Mira Murati, glavni tehnološki direktor OpenAI-a, rekla je da kompanija pozdravlja doprinos, uključujući i regulatore i vlade. "Nije prerano (da se regulatori uključe)", rekla je.

Andrew Burt, izvršni partner BNH.AI, advokatske firme fokusirane na odgovornost AI, ukazao je na zabrinutost za nacionalnu sigurnost, dodajući da je razgovarao sa zakonodavcima koji proučavaju da li da regulišu ChatGPT i slične AI sisteme kao što je Google Bard, iako je on rekao da ne može otkriti njihova imena.

"Cijela vrijednost ovih tipova AI sistema je da oni mogu generirati sadržaj u mjerilima i brzinama koje ljudi jednostavno ne mogu", rekao je.

"Očekivao bih da zlonamjerni akteri, nedržavni akteri i državni akteri koji imaju interese koji su protivni Sjedinjenim Državama koriste ove sisteme za generiranje informacija koje bi mogle biti pogrešne ili štetne."

Sam ChatGPT, kada je upitan kako to treba regulisati, odbio je i rekao: "Kao neutralan AI jezički model, nemam stav o određenim zakonima koji mogu ili ne moraju biti doneseni da regulišu AI sisteme poput mene." Ali zatim se nastavilo s popisom potencijalnih područja fokusa za regulatore, kao što su privatnost podataka, pristrasnost i pravičnost, te transparentnost u načinu na koji se odgovori pišu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG