Linkovi

Odobreno imenovanje nezavisnog stručnjaka za povjerljiva dokumenta pronađena na Trumpovom imanju


Dokumenta Sekretarijata za pravosuđe, objavljena poslije pretrage kuće bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi (Foto: AP Photo/Jon Elswick)
Dokumenta Sekretarijata za pravosuđe, objavljena poslije pretrage kuće bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi (Foto: AP Photo/Jon Elswick)

Federalna sutkinja u ponedjeljak je odobrila zahtjev bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da se imenuje stručnjak koji će pregledati dokumenta koja je Federalni istražni biro (FBI) zaplijenio tokom pretresa Trumpovog doma na Floridi.

Također je naložila Sekretarjatu za pravosuđe da privremeno zaustavi upotrebu zaplijenjenog materijala u istrazi.

Odlukom sutkinje okružnog suda Aileen Cannon daju se ovlaštenja nezavisnom ekspertu da pregleda dokumenta uzeta tokom pretresa 8. augusta i iz istrage izuzme materijal koji je možda zaštićen u okviru "privilegije izvršne vlasti" ili povjerljive komunikacije između advokata i klijenta.

Neka dokumenta će možda na kraju biti vraćena Trumpu, ali je Cannon odložila donošenje odluke o tom pitanju.

Sekretarijat za pravosuđe protivio se imenovanju nezavisnog pravnog eksperta, navodeći da to nije potrebno dijelom i zato što su zvaničnici već razmotrili dokumenta koja su potencijalno zaštićena izvršnom privilegijom (pravo predsjednika da čuva osjetljivu komunikaciju i drugu predsjedničku dokumentaciju u tajnosti).

Imenovanje pravnog stručnjaka vjerovatno će usporiti istragu držanja strogo povjerljivih dokumenata u Mar-a-Lagu, naročito imajući u vidu odluku sudije da Sekretarijat za pravosuđe ne može trenutno da koristi zaplijenjeni materijal u svojoj istrazi.

"Sud ima na umu to da ograničenja na krivična gonjenja nisu dobrodošla, ali smatra da je zbog ovih okolnosti bez presedana neophodna kratka pauza da bi se omogućila neutralna procjena treće strane, i osigurao pravedan proces sa adekvatnom zaštitom", napisala je u odluci Cannon, koju je na položaj sudije imenovao Trump.

Međutim, nije poznato da li će presuda značajno uticati na dugoročne odluke o istrazi i podizanju optužnice ili na konačan ishod istrage. U međuvremenu, američkoj obavještajnoj zajednici dozvoljeno je da nastavi da procjenjuje moguće rizike zbog pogrešnog rukovanja povjerljivim dokumentima.

Trumpovi advokati tvrdili su da je imenovanje zasebnog eksperta - obično nezavisnog advokata ili bivšeg sudije - neophodno da bi se osigurala nezavisna istraga dokumenata preuzetih tokom pretresa, kako bi bilo koje lične informacije ili dokumenta bili izdvojeni i vraćeni Trumpu.

U ovom slučaju, zaplijenjeni materijal obuhvataju "zdravstvena dokumenta, materijal vezan za poreze i informacije o računima", navodi se u odluci sudije.

Iz Sekretarijata za pravosuđe je ranije saopšteno da Trumpu ne mogu biti vraćena predsjednička dokumenta zato što više nije predsjednik i stoga mu više ne pripadaju. Lični podaci su pronađeni zajedno sa povjerljivim informacijama, zbog čega imaju potencijalnu vrijednost kao dokaz, navedeno je iz Sekretarijata.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG