Linkovi

U pretrazi Trumpovog posjeda nađene prazne fascikle, nepoznato gdje su povjerljiva dokumenta


Popis oduzetih materijala sa poseda Mar-a-Lago bivšeg predsednika Donalda Trampa (AP/Jon Elswick)
Popis oduzetih materijala sa poseda Mar-a-Lago bivšeg predsednika Donalda Trampa (AP/Jon Elswick)

Agenti Federalnog istražnog biroa (FBI), koji su u avgustu pretražili posjed bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi, pronašli su prazne fascicle sa oznakama o povjerljivosti, kao i više od 10.000 zapisa bez oznaka klasifikacije, navedeno je u popisu oduzetih materijala objavljenom u petak.

Prema inventaru, koji je objavio Sekretarijat za pravosuđe, otkriven je sadržaj 33 kutije i fascikli uzetih iz kancelarije i skladištene prostorije u Trumpovom posjedu Mar-a-Lagu tokom pretresa 8. avgusta.

Iako nije opisan sadržaj dokumenata – popis pokazuje da su povjerljivi zapisi bili pomiješani sa novinama, časopisima, odjećom i drugim ličnim stvarima - uključujući materijal na strogo povjerljivom nivou, javlja agencija AP.

Takođe, prvi put je prikazano koliko je neklasifikovanih vladinih dokumenata čuvano u kući – iako je takva evidencija trebalo da bude predata Državnoj upravi za arhive i evidenciju, koja je mjesecima bezuspješno pokušavala da ih preuzme.

Sudeći prema inventaru - 43 prazne fascikle sa naljepnicama koje ukazuju na povjerljivost izvađene su iz kutije sa još 28 praznih fascikli sa natpisom „Vratiti šefu osoblja“ ili vojnom pomoćniku. Takve fascikle pronađene su i u jednom od ormana.

Iz spiska inventara ostalo je nejasno zašto je bilo koja od fascikla bila prazna, kao i šta se dogodilo sa dokumentima koj su se nalazili u njima.

Sekretarijat za pravosuđe ukazao je i da u Mar-a-Lagu nema uslova za skladištenje povjerljivih vladinih dokumenata, kao i da je započeo krivičnu istragu usredsređenu na njihovo zadržavanje, ali i napore da se ta istraga opstruira.

Takođe, istražuje se moguće kršenje posebnog statute kojim se reguliše pričinjavanje štete ili prikrivanje državnih zapisa – bili oni povjerljivi ili ne.

Sa druge strane, Trampovi zastupnici nisu odgovorili na upite agencije AP u vezi sa tim.

Sekretarijat za pravosuđe je u petak saopštio i da je pregledao dokumentaciju zaplijenjenu tokom pretresa. Navedeno je da su zapisi sa oznakom povjerljivo izdvojeni kako bi se obezbijedilo njihovo čuvanje u skladu sa odgovarajućim protokolom i procedurom.

Zaplijenjeni materijali će se i dalje koristiti za dalje vladine istrage, a istražni tim će nastaviti da koristi i procjenjuje materijale dok bude preduzimao dalje korake u istrazi - poput razgovora sa svjedocima”, navedeno je u saopštenju.

XS
SM
MD
LG