Linkovi

Obama: Nedovoljan napredak u suzbijanju klimatskih promjena


U.S. former President Barack Obama delivers a speech during the UN Climate Change Conference (COP26), in Glasgow, Scotland, Britain, November 8, 2021. REUTERS/Phil Noble
U.S. former President Barack Obama delivers a speech during the UN Climate Change Conference (COP26), in Glasgow, Scotland, Britain, November 8, 2021. REUTERS/Phil Noble

Bivši američki predsjednik Barak Obama izrazio je uvjerenje na klimatskom samitu UN u Glazgovu da će Bidenova administracija na kraju uspjeti da izdejstvuje usvajanje zakonskog prijedloga o borbi protiv klimatskih promjena u vrijednosti od 555 milijardi dolara.

Obama je, ujedno, kritikovao one koji iz političkih razloga izbjegavaju da reaguju u borbi protiv klimatskih promjena, i "prozvao" Rusiju, Kinu ali i republikanske političare u svojoj zemlji.

"Posebno je razočaravajuće što su lideri dva najveća emitera štetnih gasova na svijetu, Rusije i Kine, odbili i da prisustvuju sastanku u Glazgovu", rekao je.

Njihovi "nacionalni planovi do sada odražavaju, po svemu sudeći, opasan manjak urgentnosti i spremnost vlada da održe status kvo, što je velika šteta."

Govoreći na glavnoj bini klimatskog samita COP26, bivši predsjednik, demokrata, takođe je kritikovao članove Kongresa iz Republikanske partije u SAD.

Rekao je da su i njegove inicijative, i one sadašnjeg demokratskog predsjednika Džoa Bajdena u velikoj mjeri bile "ograničene" činjenicom da je "jedna od naše dvije najveće stranke odlučila ne samo da sjedi po strani već da izražava aktivno neprijateljstvo prema klimatskoj nauci i da klimatske promjene pretvori u stranačko pitanje."

"Onima koji slušaju kod kuće, u SAD, želim da kažem sljedeće: nije važno da li ste republikanac ili demokrata ako je vaša kuća na Floridi poplavljena zbog rasta nivoa mora, ili ako vam usjevi propadaju u Sjevernoj ili Južnoj Dakoti, ili ako vam gori kuća u požaru u Kaliforniji."

Lideri na konferenciji su priznali u ponedeljak da poslije nedelju dana razgovora i dalje nisu prevaziđene ključne prepreke. Problem nepovjerenja između bogatih i siromašnih zemalja se pojavio kada je razmatrano šta se postiglo na samitu COP-26 a šta tek treba da se preduzme. Zemlje u razvoju su pet puta upotrebile riječ "razočaravajuće" kada su njihovi lideri opisivali postignuti napredak.

Klimatska konferencija UN u Glazgovu u Škotskoj je prva u kojoj učestvuje bivši predsjednik Obama, otkako je 2015. godine pomogao da se usvoji Pariski klimatski sporazum, kada su se zemlje obavezale da smanje emisiju štetnih gasova dovoljno brzo da bi se zagrijavanje Zemlje zadržalo ispod katastrofalnog nivoa od 1,5 Celzijusa.

Slavlje je brzo zamijenila zabrinutost kada je predsjednik Donald Trump povukao SAD iz sporazuma. Predsjednik Džo Bajden je vratio SAD u sporazum čim je preuzeo dužnost ali su američke inicijative u borbi protiv klimatskih promjena bile unazađene.

Cilj Obaminog učešća na samitu je da podsjeti druge vlade na entuzijazam koji je vladao poslije usvajanja Pariskog sporazuma, i da ih podstakne da saopšte hitne, konkretne korake kako bi se dogovor iz 2015. pretvorio u djelo.

“SAD su se vratile i preduzimaju smjele korake. SAD nisu same u tome", rekao je Obama.

SAD su drugi najveći zagađivač na svijetu posle Kine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG