Linkovi

Najnovije

Biden pozdravio napredak na samitu o klimi, kritikovao lidere Rusije i Kine

Biden govori na konferenciji za novinare tokom samita o klimi u Glasgowu, 2. novembar 2021.
Biden govori na konferenciji za novinare tokom samita o klimi u Glasgowu, 2. novembar 2021.

Historijski napredak u rješavanju problema globalnog zagrijavanja postignut je na klimatskom samitu u Glasgowu u Škotskoj, rekao je američki predsjednik Joe Biden, te dodao i da je velika greška što kineski i ruski lideri nisu prisustvovali.

Na konferenciji za novinare na kraju dvodnevnog samita Biden je istakao nove napore u zaustavljanju krčenja šuma do kraja decenije, smanjenja emisije metana, ulaganje u nove tehnologije.

“Ne mogu se sjetiti niti jedna druga dva dana gdje je više postignuto po pitanju klime kao u ova dva dana”, rekao je Biden.

On je također kritikovao lidere Rusije i Kine što nisu došli na COP26 klimatski samit.

“Mi smo se pojavili. I time što smo došli imali smo duboki uticaj, ja mislim, na to kako ostatak svijeta gleda na Sjedinjene Države i njihovu lidersku ulogu”, rekao je Biden.

Rekao je da je odsustvo kineskog predsjednika Xi Jinpinga na samitu “velika greška”.

Globalno zagrijavanje je “gigantski problem i oni su odstupili. Kako su to mogli uraditi i tvrditi da imaju bilo kakav liderski plašt?”, rekao je Biden.

“Ista stvar sa Rusijom i [Vladimirom] Putinom”, nastavio je Biden, dodavši da ruska šuma gori, a da predsjednik zemlje “šuti” o tome.

Kina je najveći svjetski emiter ugljik dioksida, a slijede je Sjedinjene Države. Rusija je peta po veličini nakon EU i Indije.

Više od 120 lidera pojavilo se na samitu o klimi u najvećem gradu Škotske. Zemlje su već najavile velike dogovore, uključujući globalno obećanje da će smanjiti nivoe metana do 2030. godine, kao i da će okončati i preokrenuti krčenje šume do iste godine. Kina i Rusija su potpisale obećanje o krčenju šuma.

Biden je odlučan u tome da prikaže da su se Sjedinjene Države vratile globalnim naporima protiv klimatskih promjena, nakon što je bivši predsjednik Donald Trump povukao SAD iz Pariškog sporazuma iz 2015.

Cilj Pariškog sporazuma je da se ograniči globalno zagrijavanje ispod dva stepena Celzijusa, po mogućnosti na 1,5 stepen u poređenju sa predindustrijskim nivoima.

See all News Updates of the Day

Sa Kamalom Harris, demokrate bi se kladile protiv američke historije seksizma, rasizma

Kamala Karris
Kamala Karris

Demokratska stranka će prihvatiti historijski rizik ako se sada okrene potpredsjednici Kamali Harris da postane predsjednički kandidat, kladeći se da crna žena može pobijediti rasizam, seksizam i vlastite pogrešne korake kao političara kako bi pobijedila republikanca Donalda Trumpa.

Predsjednik Joe Biden (81) objavio je u nedjelju da završava kampanju za reizbor, dok ostaje na mjestu predsjednika do kraja svog mandata. U zasebnom postu na X-u, nekadašnjem Twitteru, podržao je Harris.

"Moja prva odluka kao stranačkog kandidata 2020. bila je da izaberem Kamalu Harris za svoju potpredsjednicu. I to je bila najbolja odluka koju sam donio", napisao je Biden. "Danas želim da pružim punu podršku i podršku da Kamala bude kandidat naše stranke ove godine."

Bidenova odluka dolazi nakon sedmica pritiska demokratskih zakonodavaca i donatora koji su se plašili da mu nedostaje mentalna i fizička izdržljivost da pobijedi i služi još četiri godine.

U više od dva stoljeća demokratije, američki birači izabrali su samo jednog crnog predsjednika i nikada ženu, zbog čega se i neki crnci zapitaju može li Harris probiti najteži plafon u američkoj politici.

"Da li će njena rasa i pol biti problem? Apsolutno", rekla je LaTosha Brown, politički strateg i suosnivačica Black Voters Matter Funda.

Harris će se suočiti sa drugim velikim izazovima: ako bude kandidat, imala bi jedva tri meseca da vodi kampanju i ujedini stranku i donatore iza sebe. Ali mnoge demokrate su uzbuđene zbog njenih šansi.

Harris (59) je dvije decenije mlađa od Trumpa i lider je u stranci za prava na abortus, što je pitanje koje odjekuje kod mlađih glasača i u progresivnoj bazi demokrata. Zagovornici tvrde da bi ona podstakla te glasače, učvrstila podršku crnaca i donijela oštre debatne vještine kako bi se procesuirao politički slučaj protiv bivšeg predsjednika.

Njena kandidatura bi predstavljala kontrast s Trumpom i njegovim potpredsjedničkim kolegom, senatorom J. D. Vanceom, dvojicom bijelaca na listi republikanaca, rekla je Brown.

"To za mene odražava američku prošlost. Ona odražava američku sadašnjost i budućnost", rekla je Brown.

No, uprkos tome što je u posljednjih nekoliko sedmica zaradila pohvale za svoju snažnu odbranu Bidena, neke demokrate su i dalje zabrinute zbog njene nestabilne prve dvije godine na funkciji, kratkotrajne kampanje za nominaciju demokrata 2020. i - možda najviše od svega - težine duge historije rasne i rodne diskriminacije u Sjedinjenim Državama.

"Nema sigurne opcije"

U hipotetičkom međusobnom okršaju, Harris i Trump su bili izjednačeni sa po 44% podrške u anketi Reuters/Ipsos od 15. do 16. jula, sprovedenoj neposredno nakon pokušaja atentata na Trumpa. Trump je vodio Bidena 43% prema 41% u istoj anketi, iako je razlika od 2 procentna poena bila unutar granice greške od 3 procentna poena.

Prema anketama Five Thirty Eight, 38,6 posto Amerikanaca odobrava Harris, dok 50,4 posto ne odobrava. Biden ima 38,5 posto odobravanja i 56,2 posto neodobravanja.

"Ako mislite da postoji konsenzus među ljudima koji žele da Joe Biden ode da će podržati Kamalu - potpredsjednicu Harris - prevarili biste se", rekla je predstavnica Alexandra Ocasio-Cortez, pristalica Bidena, na Instagramu. "Ne postoji sigurna opcija."

Sjedinjene Države su 2008. godine izabrale Baracka Obamu, prvog i jedinog crnog predsjednika. Jedina žena, Hillary Clinton, izgubila je od Trumpa 2016. godine.

Pristalice Harris, prve žene i prve crne i južnoazijske osobe koja je bila potpredsjednica, tvrde da je ona već izdržala nepravedne napade vezane za njenu rasu i spol i da je spremna na više.

"Amerika ima historiju rasizma, seksizma, tako da sam siguran da će to biti faktor u ovoj priči, faktor u njenoj kampanji", rekao je Jamal Simmons, bivši Harrisin saradnik.

Ali, rekao je da postoji i druga strana: crni birači bi mogli biti podstaknuti ako se Harris stavi na prvo mjesto, a žene, uključujući i neke koje žale što nisu glasale za Clintonovu 2016, također bi je podržale.

"Također je istina da će ona imati koristi od svoje rase i svog pola, da bi se mnogi Afroamerikanci mogli okupiti za njenu kandidaturu", rekao je.

Harris je više poznata od drugih demokratskih lidera koji su bili potencijalni predsjednički kandidati, rekao je. Guverner Kalifornije Gavin Newsom i guvernerka Michigana Gretchen Whitmer su među onima o kojima se u demokratskim krugovima govori kao o mogućim zamjenama.

"Iako ona ima mane i mane kao i svi, mi znamo te mane, tako da možete jasno izgraditi kampanju. Svi drugi kandidati su potpuna nepoznanica", rekao je Simons.

Jedan bivši demokratski poslanik, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da misli da je Harris veći rizik zbog svog dosjea nego zbog rase.

Harris je na početku svog potpredsjedničkog mandata mučila fluktuacija osoblja i pokazala je mali napredak u svom portfelju zaštite prava glasa i zaustavljanja migracije iz Centralne Amerike.

"Mislim da je rasa samo dodatni faktor ili faktor koji pogoršanja", rekao je bivši poslanik. "Sve od toga će biti kockanje, ali mi se sviđaju šanse za drugog kandidata, čak i ako to znači da je Kamala na vrhu liste."

"Patrijarhat je paklena droga"

Kritičari su optužili Trumpa da koristi rasistički i seksistički jezik, eksplicitno i kodirano. 2020. rekao je da je "čuo" da Harris, američka državljanka rođena u Kaliforniji, nije kvalifikovana da bude kandidat za potpredsjednicu.

Na skupu u Michiganu u subotu, Trump je govorio o tome kako se Harris smije.

"Zovem je Kamala koja se smije", rekao je Trump. "Jeste li ikada gledali kako se smije? Ona je luda."

Trumpova kampanja rekla je da demokrati koriste "klasične dezinformacije" o njegovom rječniku i spomenula je Harrisin spor s Bidenom u debati 2019. o prevozu školskih autobusa i njezinu kritiku Bidena zbog saradnje sa segregacionistima u Senatu.

Nadia Brown, direktorica programa ženskih i rodnih studija na Univerzitetu Georgetown, rekla je da uprkos usponu crnih političkih lidera i dalje postoji primjetna nevoljkost da se žene prihvate u ključnim rukovodećim ulogama.

"Patrijarhat je paklena droga", rekla je Brown. "S rasizmom, mi to znamo. Raspoloženje koje ne vidimo kao artikulirano izraženo je prava suzdržanost da imamo crnu ženu za vođu."

Harrisin položaj u stranci se poboljšao njenim agresivnim zalaganjem za reproduktivna prava nakon što je Vrhovni sud 2022. godine odbacio presudu Roe protiv Wadea, koja je štitila pravo žena na abortus.

Biden joj je pripisao zasluge da je pomogla da se spriječi "crveni val" republikanskih pobjeda na ovogodišnjim izborima na sredini mandata, a Harris je prošla kroz zemlju kao glavni glasnogovornik kampanje o pravima na abortus.

Harris bi također mogla naslijediti Bidenovu snažnu podršku među crnim glasačima, koji su mu pomogli da se kandiduje za demokratsku nominaciju 2020.

Ali ako se stranka na kraju udruži oko Harris, mogla bi dobiti kritike od glasača koji kažu da su demokratski lideri prikrili Bidenove slabosti.

"Nekako sam završila s demokratama. Mnogi su znali za Bidenovo stanje i skrivali ga. Kamala je bila dio toga", rekla je Gina Gannon, 65, penzionerka u saveznoj državi Georgiji, koja je glasala za Trumpa 2016. i Bidena 2020.

Šta poslije odustajanja Bidena - šanse Kamale Harris i kako će izgledati kampanja?

Jill i Joe Biden, Kamala Harris i njen suprug Douglass Emhoff na balkonu Bijele kuće, 4. jula 2024. (Foto: AP/Evan Vucci)
Jill i Joe Biden, Kamala Harris i njen suprug Douglass Emhoff na balkonu Bijele kuće, 4. jula 2024. (Foto: AP/Evan Vucci)

Vijest da je američki predsjednik Joe Biden poslije višenedjeljnog unutarstranačkog pritiska odlučio da se povuče iz predizborne trke stavila je tačku na priču koja je, uz atentat na republikanca Donalda Trumpa, bila glavna tema u američkoj javnosti posljednjih nedjelja.

Istovremeno, Bidenova odluka je otvorila pitanje da li će ga na mjestu predsjedničkog kandidata zamijeniti Kamala Harris, aktuelna potpredsjednica Sjedinjenih Država, kao i da li demokrate imaju dovoljno vremena da reorganizuju kampanju i povećaju šanse za pobjedu u novembru.

Biden je, poslije objavljivanja odluke o povlačenju, ubrzo podržao Harris za predsjedničku kandidatkinju demokrata, a to su do nedjelje veče uradile i mnogi drugi uticajni pripadnici stranke.

Stručnjaci sa kojima je Glas Amerike razgovarao navode da je Biden mogao i drugačije da „tempira” konačnu odluku o pojavljivanju na glasačkom listiću, kao i da očekuju još intenzivniju kampanju narednih mjeseci, ali i da bi šansu u Demokratskoj stranci sada mogla da dobiju nova lica.

„Proteklih nedjelja se postepeno pojačavao pritisak na predsjednika, od članova njegove stranke, ljudi iz Predstavničkog doma, senatora, guvernera, članova drugih institucija. Odluci su doprinijele i ankete koje ne samo da su pokazivale da Biden zaostaje za Trumpom na nacionalnom nivou i u ključnim državama već, podjednako važno, da je većina demokratskih glasača došla do tačke da želi da se on povuče iz trke”, kazao je za Glas Amerike Alan Abramowitz, počasni profesor političkih nauka na Univerzitetu Emory u Atlanti.

Biden je u pismu, objavljenom na društvenoj mreži X, naveo da će ostati predsjednik i glavnokomandujući do kraja mandata u januaru 2025. godine i da će se obratiti naciji tokom nedjelje.

Harris, bivša senatorka i sekretarica za pravosuđe Kalifornije, u saopštenju je navela da joj je čast što ima Bidenovu podršku i da joj je namjera da „zasluži i osvoji” nominaciju demokrata.

Za Charlesa Kupchana, višeg saradnika u washingtonskom Savjetu za međunarodne odnose (CFR), Bidenova odluka je „hrabra, teška, ali i neophodna”, jer se povećavao pritisak članova stranke i donatora, a pitanje njegovih godina dominiralo je vijestima.

„Moja pretpostavka je da će se, pošto ju je Biden podržao, Harris pojaviti kao nova predsjednička kandidatkinja. Ona će izabrati guvernera jedne od ključnih država da joj bude kandidat za potpredsjednika. To će biti ratifikovano na Demokratskoj konvenciji. A nas čeka trka ka novembru”, objašnjava Kupchan.

On ocjenjuje da će kampanja sada postati „sve žešća i da će države koje su možda čvrsto bile u Trumpovoj koloni sada da se vrate u neizvjesnu”.

Kupchan smatra i da slijedi borba republikanaca i demokrata za neodlučne birače, pogotovo u ključnim državama poput Michigana, Wisconsina i Pennsylvanije, uz ocjenu da je republikanac Donald Trump to najavio izborom senatora iz Ohioa J.D. Vancea za potpredsjedničkog kandidata.

„Amerikanci sada imaju dobar, jasan izbor pred sobom. Vance i Trump, mnogo više su neoizolacionisti. Demokrate, bez obzira ko završi na listiću, mnogo su više internacionalističke, za savezništvo, za Ukrajinu. A sada mislim da ćemo vidjeti jednu vrstu žestokog, direktnog takmičenja koje Amerikanci zaslužuju”, smatra Kupchan.

Uprkos zabrinutosti demokrata da nema mentalne kapacitete za drugi mandat, te sve većem zaostatku u anketama za Trumpom, Biden je do današnjeg saopštenja insistirao da će ostati u trci.

Prema izvoru, na koji se poziva Reuters, Biden je u subotu uveče rekao saradnicima da planira da ostane u trci, da bi promijenio mišljenje u nedjelju popodne.

Za Anne Danehy, profesoricu strateške komunikacije Bostonskog univerziteta, Bidenova odluka je bila neizbježna, ali smatra da je za Demokratsku stranku loše to što su unutarstranačka neslaganja gotovo bez filtera izlazila u javnost prethodnih nedjelja.

„Mislim da zaista više nije imao izbora, ne samo zbog pritiska ljudi u stranci, već i zbog svog razumijevanja onoga što se događa, pa Covid, debata. Ne razumijem baš zašto je stranka javno obznanjivala pozive da se povuče i ne znam šta se dešavalo iza kulisa”, objasnila je Danehy.

Ukoliko izaberu Hraris za predsjedničku kandidatkinju, demokrate će se naći u sličnoj situaciji kao 2016, kada se u trci za mesto u Bijeloj kući takmičila, pa izgubila od Trumpa - Hillary Clinton.

„Mislim da je tada bilo više razloga što je Clinton izgubila, a ne mislim da je činjenica da je žena uzrok poraza. I ne očekujem ni da kod Kamale Harris to bude problem”, odgovara Danehy na pitanje da li je američko društvo spremno za ženu šeficu države.

Četiri dana uoči najave da odustaje od predsjedničke trke, Biden je treći put bio pozitivan na Covid, što ga je primoralo da skrati predizbornu posjetu Nevadi i vrati se kući u Delaware gdje je u izolaciji. Do sada ga je više od 35 demokratskih članova Kongresa pozvalo da odustane od trke.

„Bilo bi bolje da je donio tu odluku ranije, možda već poslije kongresnih izbora 2022. što bi dalo vremena da se održe primarni izbori sa pravom konkurencijom, gdje bi se više demokrata kandidovalo, uključujući i potpredsjednicu Harris. Ali sada je prekasno za to. Situacija nije idealna, ali mislim da još ima dovoljno vremena za Harris pošto će ona naslijediti organizaciju Bidenove kampanje i veliku količinu novca koja je prikupljena”, ocjenjuje profesor Alan Abramowitz.

On dodaje i da mu djeluje da kod demokrata preovlađuje mišljenje da je, uprkos svim Bidenovim slabostima poslije debate i anketama u kojima Trump vodi, republikanski kandidat dostižan.

„Vide da ima značajne slabosti, i da - iako je veoma popularan u republikanskoj bazi glasača – ta baza nije dovoljno velika da se pobijedi na predsjedničkim izborima. Ono što smo vidjeli na konvenciji posebno kod Trumpovog govora je bilo da nije načinio mnogo pokušaja da privuče glasače van svoje baze… Ništa nije sigurno, ali mislim da će se demokrate osjećati bolje u pogledu svojih šansi, sada kada se Biden povukao”, smatra Abramowitz.

Odlukom o povlačenju Biden je svakako ispisao stranice američke historije, jer je postao prvi aktuelni predsjednik koji je odustao od kandidature za drugi mandat od kako je to učinio Lyndon Johnson u martu 1968. godine.

„Biće ovo značajna tačka u historiji, iako glasači imaju kratko pamćenje i neke stvari brzo zaboravljaju, kako se odvijaju dan za danom”, kaže profesorica Anne Danehy.

U prvoj reakciji na Bidenovu odluku, Trump je za televiziju CNN rekao da misli da će lakše da pobijedi Harris nego Bidena.

„Mislim da će politika generalno postati važnija u kampanji, jer je do sada u vijestima skoro u potpunosti dominirao Biden i pitanje njegove kandidature. Sada kada je to riješeno, imaćemo kampanju koja se usredsređuje na probleme, u kojoj će demokrate i republikanci moći da iznesu svoje platforme i debatuju direktno. S obzirom na ulog novembarskih izbora, to je vrsta debate i jasnog izbora koje američki narod zaslužuje”, kaže Kupchan.

Tokom stranačkih izbora, Biden je osvojio skoro 3.900 delegata koji bi trebalo da formalno biraju predsjedničkog kandidata na stranačkoj konvenciji u Chicagu u augustu. Samo par sati pošto je aktuelni predsjednik SAD objavio odluku o povlačenju, počele su da stižu poruke podrške za Harris od stranačkih kolega poput guvernera Kalifornije Gavina Newsoma, koga su mediji čak pominjali i kao mogućeg rivala za funkciju, ali i bivšeg šefa države Billa Clintona i njegove supruge Hillary, koja je bila predsjednički kandidat demokrata 2016.

„Ne znamo tačno kako će se odvijati stvari u narednim nedjeljama. Možda će napraviti nezvaničnu anketu prije demokratske konvencije. Mislim da ćemo vidjeti kako se Demokratska stranka sabira prilično brzo, što je važno, jer partija nije ideološki jedinstvena. Postoje jako progresivno i jako centrističko krilo. Posljednja stvar koju demokrate žele jeste neorganizovana rasprava, što se pretvara u ideološku debatu unutar stranke. Zato je važno što je Biden podržao Kamalu Harris“, ocjenjuje Kupchan.

Za očekivati je, u nastavku kampanje, predviđa profesorica Ann Danehy, da Harris dobije znatno više prostora u medijima, ali i bude češća meta kritika Donalda Trumpa i republikanaca.

„Bidenova strategija u osnovi bila je da kaže glasačima - nemojte da izaberete Trumpa. Više se nije pričalo o tome zašto neki misle da je Biden bolji kandidat. Radilo se zaista o glasanju protiv Trumpa. I mislim da je to bila strategija koja im je bila potrebna”, analizira Danehy.

Smatra da bi strategija demokrata sada mogla da se okrene, ukoliko Harris zaista postane kandidatkinja za predsjednicu.

„Moraće da predstave Harris biračima, jer iako je potpredsjednica, nije bila super vidljiva i ne znam koliko je glasači poznaju. Također, ako do toga dođe, očekujem veoma zanimljivu debatu. Ona je tužiteljica i mogla bi mnogo više da napadne Trumpa zbog njegovih komentara. Sa druge strane, očekujem da je republikanci napadnu i prije nego što je demokrate ozvaniče i definišu kao kandidatkinju”, zaključila je Danehy.

Povlačenje Bidena: Kako reaguju demokrate, republikanci, svjetski lideri

Biden je objavio svoju odluku o odustajanju od predsjedničke kandidature.
Biden je objavio svoju odluku o odustajanju od predsjedničke kandidature.

Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je odustao od predsjedničke kandidature za drugi mandat u Bijeloj kući. U pismu objavljenom na društvenoj mreži X naveo je da će ostati na položaju predsjednika do kraja mandata, a da će se zemlji obratiti tokom nedjelje.

Podržao je potpredsjednicu Kamalu Harris za predsjedničku kandidatkinju.

Brzo su usliijedile brojne reakcije.

Bivši predsjednik Donald Trump je u telefonskom razgovoru za CNN, nekoliko minuta nakon Bidenove objave, ocijenio da je Biden bio najgori predsjednik u historiji i da misli da će lakše pobijediti Harris nego što bi to bio slučaj da je Biden ostao u trci.

Na svojoj društvenoj mreži je naveo da "pokvareni Joe Biden nije podoban da se kandiduje za predsjednika i nije podoban da bude na tom položaju".

"Svi oko njega, uključujući njegovog ljekara i medije, znali su da nije sposoban da bude predsjednik, i nije bio", napisao je Trump na platformi Truth Social.

"Ako Joe Biden okonča kampanju za reizbor, kako može da oprravda ostanak na položaju predsjednika", tvitovao je uoči Bidenove odluke republikanski kandidat za potpredsjednika J.D. Vance.

Trumpova kampanja odmah je počela napade na Kamalu Harris, tvrdeći da će ona biti "gora" za Amerikance od Bidena za kojeg je navela da je "opasan" za zemlju.

Lider demokrata u Senatu Chuck Schumer poručio je da je Biden izvanredan predsjednik, lider i ljudsko biće.

"Njegova odluka naravno nije bila laka, ali je ponovo na prvo mjesto stavio svoju zemlju, stranku i našu budućnost", naveo je Schumer u saopštenju.

Lider demokratske manjine u Predstavničkom domu Hakeem Jeffries također je poručio da je Biden jedan od "najuspješnijih i najznačajnijih lidera u američkoj historiji".

"Za kraće od jednog mandata, spasio je zemlju od pandemije koja se dešava jednom u 100 godina, vratio ekonomiju sa ivice recesije, uveo značajne zakone za prosječne Amerikance i spasio našu demokratiju tako što je porazio glavnokomandujućeg pobunjenika", naveo je on.

Bivši predsjednik Barack Obama, za vrijeme čijeg mandata je Biden bio potpredsjednik, poručio je u saopštenju da je Biden jedan od predsjednika koji je ostavio najviše traga. Također je izrazio uvjerenje da će demokratski lideri utvrditi proces iz kojeg će izaći "izvanredan kandidat".

Bivši predsjednik Bill Clinton i bivša prva dama i demokratska kandidatkinja 2016. godine Hillarr Clinton zahvalili su Bidenu na "svemu što je postigao" i podržali Harris.

Predsjedavajući Predstavničkog doma republikanac Mike Johnson pozvao je Bidena da podnese ostavku na položaj predsjednika.

“Ako Joe Biden nije podoban da se kandiduje za predsjednika, onda nije podoban da služi kao predsjednik. Mora odmah da podnese ostavku na položaj. 5. novembar ne može dovoljno brzo da dođe", naveo je Johnson u saopštenju.

Slično je poručila i jedna od vodećih republikanki u donjem domu Kongresa, Elise Stefanik.

Pojedini republikanci zatražili su od Bidenovog kabineta da smijeni predsjednika pozivajući se na 25. amandman američkog Ustava. Malo je vjerovatno da će se to dogoditi s obzirom na to da su u kabinetu zvaničnici koje je Biden imenovao.

Međutim, dvoje umjerenih republikanskih senatora - Lisa Murkowski sa Alaske i Miyt Romney iz Utaha - poručili su da poštuju Bidenovu odluku i da je ona u najboljem interesu zemlje.

Trumpov sin Donald Trump mlađi na X-u je naveo da je Harris liberalnija i manje kompetentna od Bidena, da je bila zadužena za pogranična pitanja i da se na granici dogodila "najgora invazija imigranata".

Bidena su podržali guverneri Kalifornije i Michigana Gavin Newsom i Gretchen Whitmer, koji su se ranije pominjali kao mogući predsjednički kandidati umjesto Bidena.

Newsom je na X-u naveo da je Biden lider koji je "postigao nevjerovatne rezultate za sve Amerikance".

"Moj posao na ovim izborima ostaće isti: da uradim sve da se izaberu demokrate i zaustavi Donald Trump", poručila je Whitmer na X-u.

Bidena su pozdravili i članovi njegovog kabineta, koji je ocijenili da je ostvario historijske uspjehe.

Državni sekretar Antony Blinken poručio je da mu je životna čast što je radio za Bidena protekle 22 godine.

Šef Pentagona Lloyd Austin naveo je u saopštenju da je Biden "obezbijedio mjesto u američkoj historiji kao jedan od najvećih predsjednika kada je riječ o spoljnoj politici".

Ispred Bijele kuće su se u nedelju veče okupile desetine graađana, uzvikujući "Hvala ti Joe".

Nezavisni predsjednički kandidat Robert F. Kennedy pohvalio je Bidenovu "dugu karijeru u javnoj službi" i poručio da je tokom nje pokazao " izvanredno ponašanje i empatiju".

Kennedy je na konferenciji za novinare zatim održao svoj tradicionalni predizborni govor, u kojem je dvije stranke optužio da su im prioritet interesi korporacija.

Oglasili su se i pojedini strani lideri.

Poljski premijer Donald Tusk poručio je na X-u da je Biden "mnogo puta donio teške odluke koje su učinile Poljsku, Ameriku i svijet bezbjednijim, i demokratiju i slobodu snažnijim".

"Znam da ste se vodili istim principima kada se objavili najnoviju odluku. Možda najtežu u životu", napisao je Tusk.

Njemački kancelar Olaf Scholz ocijenio je da je Biden postigao mnogo za "svoju zemlju, Evropu i svijet".

"Zahvaljujući njemu, transatlantska saradnja je bliska, NATO snažan i Amerika dobar i pouzdan paretner za nas. Njegova odluka da se ne kandiduje ponovo zaslužuje priznanje", naveo je njemački kancelar.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da poštuje Bidenovu "snažnu" odluku i da mu je zahvalan na "nepopustljivoj" podršci Ukrajini.

Kanadski premijer Justin Trudeau nazvao je Bidena "izvanrednim čovjekom" i partnerom Kanađana.

Izraelski predsjednik Isaacc Herzog zahvalio je Bidenu na podršci Izraelu, a australijski premijer Anthony Albanese na liderstvu.

Britanski premijer Keir Starmer naveo je da poštuje odluku američkog lidera i da je Biden donio odluku za koju vjeruje da je u najboljem interesu "američkog naroda".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov pozvao je Ruse "da prate što će se dogoditi" na američkim izborima u novembru, nakon što se Biden povukao iz trke.

Prema tabloidu Life.ru, bliskom Kremlju, Peskov je rekao da "ima još četiri mjeseca do izbora" i da je to "dug period, tokom kojeg mnogo može da se promijeni".

Biden: Najveća čast mog života bila je da služim kao vaš predsjednik

Bijela kuća, 21. jula 2024.
Bijela kuća, 21. jula 2024.

Nakon što se tjednima opirao pitanjima o njegovoj mentalnoj sposobnosti i ustrajao da ostaje u predsjedničkoj utrci, predsjednik Joe Biden je objavio da privodi kraju svoju predizbornu kampanju i da neće tražiti re-izbor u novembru.

"Bila je najveća čast mog života da služim kao vaš predsjednik," objavio je na društvenim medijima rano poslijepodne u nedjelju. "Vjerujem da je u najboljem interesu moje stranke i zemlje da se ja povučem iz predizborne utrke."

Biden je zahvalio potpredsjednici Kamali Harris kao "izvanrednom partneru." U drugoj postavci na društvenim medijima, on joj je ponudio "punu podršku i preporuku" da ona bude nominirana od stranke za predsjedničkog kandidata.

Za Glas Amerike to je komentirala Elaine Kamarck iz Brookings Institution, autorica knjige o načinu nominiranja predsjedničkih kandidata u Americi. Ona je govorila putem Skypea.

"Politički, to je značajno jer su svi delegati podržali Joe Bidena, dakle sigurno će slušati što on kaže. No, on ne može automatski prenijeti svoje delegate Kamali Harris ili uopće bilo kome drugome," kaže Elaine Kamarck.

Gotovo svih 3896 Demokratskih delegata, koji će se okupiti na konvenciji svoje stranke u Čikagu, sljedeći mjesec, obećalo je svoje glasove Joe Bidenu tokom primarnih stranačkih izbora. Ali, prema pravilima Nacionalne Konvencije Demokrata, ta obećanja mogu biti promijenjena.

Posljednjih desetak dana drastično su postali brojniji - i glasniji - pozivi istaknutih Demokrata, među kojima i vodećih zakonodavaca, Bidenu da se povuče iz predizborne utrke.

Pedeset-osam posto Demokrata misli da bi potpredsjednica Kamala Harris bila dobra predsjednica, pokazalo je novo ispitivanje javnog mnijenja koje su proveli Associated Press i NORC. Sve u svemu, tako misli 30 posto Amerikanaca.

Ako Demokrate odluče da bi Kamala Harris trebala nositi predsjedničku utrku, onda se trebaju odlučiti i za njenog potpredsjedničkog izbornog partnera.

Analitičar Peter Loge: Ova promjena ne može biti veća, ovo je historijski događaj

Arhivska fotografija: Predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris
Arhivska fotografija: Predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris

Kolega Marko Protić je političkog analitičara Petera Logea, profesora Medija i javne politike na Univerzitetu George Washington upitao da komentira odluku predsjednika Joe Bidena da se povuče iz predsjedničke utrke.

Glas Amerike: Kako komentirate ovu odluku predsjednika Bidena?

Peter Loge: Izgledalo je da takva odluka dolazi i drago mije da je do nje došlo i da Demokratska stranka može ići dalje i odlučiti kako da nastavi.

Glas Amerike: A što je slijedeće?

Peter Loge: Pa ja sam cijelu godinu govorio da Biden nikada neće odustati. No, istraživanja pokazuju da su politički analitičari gori prognostičari od majmuna koji bacaju strelice u metu. Dakle, rekao bih da sve što ja i drugi poput mene kažu treba uzeti sa zrnom soli. No, svejedno bih rekao da će potpredsjednica Kamala Harris biti nominirana kao kandidat stranke; predsjednik Biden joj je iskazao punu podršku, a i drugi se brzo izjašnjavaju u njen prilog. Demokratska stranka mora djelovati hitno ako se nada uspjehu na novembarskim izborima.

Glas Amerike: Koliko je ova promjena, po vašem mišljenju, značajna i u kojoj mjeri će pogoditi predizbornu kampanju na obje strane, i kod Demokrata i kod Republikanaca?

Peter Loge: Rekao bih da promjena ne može biti veća nego što jeste - mijenja se kandidat jedne od dviju velikih stranaka samo nekoliko mjeseci prije veoma značajnih izbora. Ono što će se dogoditi slijedeće je da će obje stranke pokušati definirati kandidata bez obzira što on neće biti tako poznat kao što je predsjednik Biden. Ako to bude potpredsjednica Kamala Harris, onda Demokrate moraju američkoj javnosti objasniti tko je ona jer ljudi nisu na nju obraćali pažnju. Republikanska stranka već ima mnogo materijala o njoj i žuri da javnosti kaže im se ona ne bi trebala dopasti. Demokrate trebaju vrlo brzo reagirati na takvu poruku.

Glas Amerike: U smislu predizborne kampanje, mislite li da je ova odluka predsjednika Bidena došla prekasno ili još ima vremena za Demokratsku stranku da ostvari željene rezultate?

Peter Loge: Pa saznaćemo na svaki način u novembru. Tada će biti lako osvrnuti se unazad i reći, ako Kamala Harris pobijedi, "Vidite kako je dobra bila ta odluka." Ali, ako ona izgubi, isto tako će biti lako reći "Vidite, trebali smo se držati Bidena," no to ne znači da bi on pobijedio. No, ne znamo bi li ikoji drugi kandidat pobijedio ili ne. Sve što znamo je da će netko biti izabran a ako to bude potpredsjednica Harris i postane predsjednica Harris, znat ćemo da je to bila dobra odluka.

Glas Amerike: Što mislite kako će se to odraziti na ispitivanja javnog mnijenja?

Peter Loge: Do sada su te ankete bile prilično konzistentne. Trump ima blago bolje rezultate, ali ne zato što se sviđa većem broju ljudi, nego zato što se manjem broju ljudi sviđa Biden. Novi kandidat će najvjerojatnije zabilježiti skok u popularnosti, barem privremeno, jer će se ljudima dopasti novo lice i novo ime, a mlađa osoba će možda natrag privući mlade birače. Kamala Harris je dovoljno poznata u Kaliforniji, tamo je dva puta bila izabrana za javnog tužioca, ali ju širom zemlje ljudi ne znaju. Kao potpredsjednica zna što treba raditi i Demokrate ju uglavnom znaju, ali ona nema nacionalni profil, svakako ne onakav kakav ima predsjednik Biden. Senator J.D. Vance se morao predstaviti američkoj javnosti - on je mlad, poznat među Republikancima, posebno u saveznoj državi Ohio. Potpredsjednica Harris je u istoj situaciji, ali razlika je da, ako bude nominirana, ona će biti nosilac kampanje, ona će biti glavno ime koje treba donijeti pobjedu.

Glas Amerike: Da li je to historijski događaj u američkoj politici?

Peter Loge: To je apsolutno historijski događaj - niti jedan kandidat nije odustao od kandidature tako kasno u predizbornoj utrci. Bilo je slučaja odustajanja, predsjednik Lyndon Johnson je odustao, ali je on to učinio mnogo ranije. Američki izbori nisu poput drugih u svijetu - predizborne kampanje traju beskrajno dugo i bekrajno su skupe. Mi nismo naviknuti na brze izbore kao što su bili nedavno u Britaniji, i ranije u Španjolskoj. Ovo će biti iznimno uzbudljivo vrijeme za političke novinare, analitičlare i komentatore.

Glas Amerike: Hoće li to utjecati na američku politiku u periodu do kraja mandata predsjednika Bidena?

Peter Loge: Ne vjerujem da hoće. Predsjednik Biden će raditi do kraja svog mandata, a ako se objektivno usporedi američka ekonomija sa onom u Evropi, onda je situacija dobra - nezaposlenost je opala, tržišta dionica su u rastu, plaće rastu, inflacija se smanjuje. On je učinio mnogo toga u svoje četiri godine usprkos opozicije Republikanaca u Kongresu.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG