Linkovi

Top priča

Biden pozdravio napredak na samitu o klimi, kritikovao lidere Rusije i Kine

Biden govori na konferenciji za novinare tokom samita o klimi u Glasgowu, 2. novembar 2021.

Historijski napredak u rješavanju problema globalnog zagrijavanja postignut je na klimatskom samitu u Glasgowu u Škotskoj, rekao je američki predsjednik Joe Biden, te dodao i da je velika greška što kineski i ruski lideri nisu prisustvovali.

Na konferenciji za novinare na kraju dvodnevnog samita Biden je istakao nove napore u zaustavljanju krčenja šuma do kraja decenije, smanjenja emisije metana, ulaganje u nove tehnologije.

“Ne mogu se sjetiti niti jedna druga dva dana gdje je više postignuto po pitanju klime kao u ova dva dana”, rekao je Biden.

On je također kritikovao lidere Rusije i Kine što nisu došli na COP26 klimatski samit.

“Mi smo se pojavili. I time što smo došli imali smo duboki uticaj, ja mislim, na to kako ostatak svijeta gleda na Sjedinjene Države i njihovu lidersku ulogu”, rekao je Biden.

Rekao je da je odsustvo kineskog predsjednika Xi Jinpinga na samitu “velika greška”.

Globalno zagrijavanje je “gigantski problem i oni su odstupili. Kako su to mogli uraditi i tvrditi da imaju bilo kakav liderski plašt?”, rekao je Biden.

“Ista stvar sa Rusijom i [Vladimirom] Putinom”, nastavio je Biden, dodavši da ruska šuma gori, a da predsjednik zemlje “šuti” o tome.

Kina je najveći svjetski emiter ugljik dioksida, a slijede je Sjedinjene Države. Rusija je peta po veličini nakon EU i Indije.

Više od 120 lidera pojavilo se na samitu o klimi u najvećem gradu Škotske. Zemlje su već najavile velike dogovore, uključujući globalno obećanje da će smanjiti nivoe metana do 2030. godine, kao i da će okončati i preokrenuti krčenje šume do iste godine. Kina i Rusija su potpisale obećanje o krčenju šuma.

Biden je odlučan u tome da prikaže da su se Sjedinjene Države vratile globalnim naporima protiv klimatskih promjena, nakon što je bivši predsjednik Donald Trump povukao SAD iz Pariškog sporazuma iz 2015.

Cilj Pariškog sporazuma je da se ograniči globalno zagrijavanje ispod dva stepena Celzijusa, po mogućnosti na 1,5 stepen u poređenju sa predindustrijskim nivoima.

See all News Updates of the Day

Omikron soj potvrđen u Britaniji, Njemačkoj i Italiji, SAD izdale novo upozorenje za putovanje

ARHIVA - Putnici na međunarodnom aerodromu u Johanesburgu (Foto:AP Photo/Jerome Delay)

Velika Britanija je u subotu potvrdila dva povezana slučaja nove omikron varijante koronavirusa u zemlji.

Britanski ministar zdravlja Sadžid Džavid potvrdio je da su dvije osobe pozitivne na omikron u gradovima Čelmsford i Notingem. Rekao je da su slučajevi povezani sa putovanjem u Južnoafričku Republiku.​

London je u subotu uveo restrikcije za još četiri afričke zemlje, uz šest koje su dodate na spisak u petak.

Britanski premijer Boris Džonson najavio je u subotu nove mjere da bi se zaustavilo širenje omikrona.

"Od svih koji ulaze u Britaniju zahtijevaćemo da urade PCR test do kraja drugog dana od dolaska i da sa samoizoluju dok ne dobiju negativan rezultat", najavio je Džonson i dodao da će morati da se nose maske u radnjama i javnom transportu i da će biti ubrzan program vakcinacije.

Građani koji su bili u kontaktu sa osobama zaraženim omikronom moraće da se samoizoluju 10 dana.

Glavni britanski zdravstveni zvaničnik rekao je da postoji "razumna šansa" da bi vakcina mogla da bude manje efikasna protiv novog soja.

Dva slučaja novog soja potvrđena su i u Bavariji u Njemačkoj, saopštilo je regionalno Ministarstvo zdravlja. Dvije zaražene osobe ušle su u Njemačku na aerodromu u Minhenu 24. novembra i sada su u izolaciji, navelo je ministarstvo.

Jedan slučaj omikrona potvrđen je i u Italiji, saopštio je Nacionalni institut zdravlja i dodao da su pacijent i njegova porodica dobrog zdravlja.

Širom svijeta, sve veći broj zemalja uvodi nova ograničenja na dolazak putnika iz južnog dijela Afrike da bi se spriječilo širenje novog omikron soja koronavirusa koji bi mogao da bude otporniji na vakcine.

Veliki broj zemalja, među kojima su Sjedinjene Države, Australija, Brazil, Kanada, Iran, Japan, Tajland, Južna Koreja, pridružio se Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji u uvođenju restrikcija na putovanje u više južnoafričkih zemalja zbog upozorenja u pogledu zaraznosti nove varijante, a suprotno savjetima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i State Department upozorili su građane da ne putuju u osam južnoafričkih zemalja, prenose agencije.

Najviši, četvrti nivo upozorenja izdat je za Južnoafričku Republiku, Zimbabve, Namibiju, Mozambik, Malavi, Lesoto, Esvatini (Svazilend) i Bocvanu.

Uprkos zabrani letova, slučajevi novog omikron soja su osim u Britaniji već registrovani širom svijeta - kod putnika u Belgiji, Bocvani, Izraelu i Hong Kongu.

Svjetska zdravstvena organizacija označila je omikron varijantom koja izaziva zabrinutost zbog velikog broja mutacija i ranih dokaza da je zarazniji od drugih sojeva. Moglo bi da prođe više nedelja prije nego što se utvrdi da li su postojeće vakcine protiv kovida manje efikasne protiv omikrona.

"Izgleda da se širi brzo. Odlučio sam da budem na oprezu", rekao je u petak američki predsjednik Džo Bajden, samo dan nakon što je proslavio povratak tradicionalnom obilježavanja praznika Dana zahvalnosti za milione Amerikanaca.

Gotovo dvije godine od izbijanja pandemije, koja je odnela više od 5 miliona života širom svijeta, zemlje su u visokom stanju pripravnosti. Holandske vlasti stavile su u izolaciju 61 osobu koja je testirana pozitivno na Kovid 19 na dva leta iz Južnoafričke Republike i pokušavaju da utvrde da li su putnici zaraženi omikron varijantom.

Brzo širenje novog soja među mladima u Južnoafričkoj Republici alarmiralo je zdravstvene eksperte iako još nije poznato da li omikron izaziva ozbiljne oblike bolesti. Za samo dvije nedelje, znatno je ubrzana stopa prenošenja virusa zbog omikrona.

Farmaceutske kompanije, među kojima su Astra Zeneca, Moderna, Novavaks i Pfizer, saopštile su da planiraju da prilagode vakcine u svjetlu pojave novog soja. Pfizer i partnerska kompanija Biontech naveli su da bi mogli da to urade za oko 100 dana.

Pojedini eksperti ocjenjuju da pojava nove varijatne pokazuje kako bi pandemija mogla da traje duže zato što bogate zemlje ne dijele vakcine sa drugima.

Manje od 6 odsto stanovništva Afrike je u potpunosti imunizovano protiv kovida, dok prvu dozu još nisu primili milioni zdravstvenih radnika i pripadnika ranjivih populacija.

SAD zabranile putovanja iz afričkih zemalja zbog novog soja koronavirusa

Arhiva - Majka prima dozu vakcine protiv COVID19, u blizini Johanesburga, 21. oktobra 2021.

Otkriće novog soja koronavirusa alarmiralo je vlade širom svijeta, dovelo do novih zabrana putovanja i naglog pada berzanskih indeksa na tržištima, dok naučnici drže vanredne sastanke da bi utvrdili tačne rizike od, za sada, uglavnom nepoznate varijante.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je saopštila da je novi soj, otkriven u Južnoafričkoj Republici sa velikim brojem mutacija, veoma zarazan virus koji izaziva zabrinutost i nazvala ga "omikron" po grčkom slovu, kao što je bio slučaj i sa ranije otkrivenim varijantama.

WHO je sugerisala da bi omikron mogao da predstavlja veći rizik od delte, dominantnog soja u svijetu koji je izazvao nove talase zaraze na svakom kontinentu.

Rani dokazi sugerišu povećani rizik od ponovne zaraze, u poređenju sa ostalim veoma zaraznim varijantama, navodi WHO. To znači da bi ljudi koji su bili zaraženi Kovidom 19 i oporavili se, mogli ponovo da se zaraze.

Britanski ministar zdravlja Sadžid Džavid rekao je poslanicima da se najnovija varijanta možda brže prenosi od delta soja i umanjuje efikasnost vakcina.

"Moramo da djelujemo brzo i što je ranije moguće", poručio je Džavid.

Pojedine zemlje obustavile su aviosabraćaj iz južne Afrike, a indeksi su pali na berzama u Aziji, Evropi i Sjedinjenim Državama.

Predsjednik Joe Biden saopštio je da će Sjedinjene Države od ponedeljka ograničiti dolazak putnika iz osam afričkih zemalja - Južnoafričke Republike, Bocvane, Zimbabvea, Namibije, Lesota, Esvatinija, Mozambika i Malavija.

Neimenovani zvaničnik administracije rekao je da se restrikcije uvode "iz predostrožnosti, zbog nove varijante u južnom dijelu Afrike" i da se neće odnositi na američke državljane ili građane sa dozvolom za stalni boravak u SAD, te da se neće uvoditi zabrana letova.

Granice za putnike iz sedam afričkih zemalja zatvorila je i Kanada.

"Posljednja stvar koja nam je potrebna je da unesemo novi soj koji će izazvati još više problema", rekao je prethodno njemački ministar zdravlja Jens Špan.

Članice Evropske unije, suočene sa velikim rastom novozaraženih od kovida, saglasile su se da privremeno suspenduju putovanja u južni dio Afrike.

Velika Britanija uvela je hitnu zabranu putovanja za šest južnoafričkih zemalja. Izrael, Italija, Indija, Singapur,Japan, Ujedinjeni Arapski Emirati i Turska takođe uvode nova ograničenja na putovanja za južni dio Afrike. Slične mjere najavljuju i Njemačka, Holandija i Češka.

Belgija je prva članica EU u kojoj je registrovan slučaj novog soja kod osobe koja je došla iz inostranstva. Prvi slučaj tog soja zabilježen je i u Izraelu, kod putnika koji je došao uz Malavija.

Zdravstveni eksperti, uključujući i Svjetsku zdravstvenu organizaciju, upozoravaju protiv pretjeranih reakcija dok se ne bude znalo više o novom soju.

"U ovom trenutku uvođenje novih ograničenja za putovanja nije dobra ideja", rekao je Kristijan Lindmajer, portparol WHO.

U Vašingtonu, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, doktor Entoni Fauči rekao je za kablovsku mrežu CNN da nema nagovještaja da je novi soj prisutan u SAD i da nije poznato da li je otporan na postojeće vakcine.

Zabrinjavajuće mutacije

Nova varijanta koronavirusa otkrivena je u Južnoafričkoj Republici. Novi soj izaziva zabrinutost ko naučnika zbog velikog broja mutacija i brzog širenja među mladim ljudima u Gautengu, najmnogoljudnijoj provinciji JAR, saopštio je u četvrtak ministar zdravlja Džo Fala.

Koronavirus se razvija dok se širi, a mnoge nove varijante, uključujući one sa zabrinjavajućim mutacijama, često jednostavno izumiru. Naučnici prate moguće promjene koje bi mogle da učine virus prenosivijim ili smrtonosnijim, ali donošenje zaključka da li će nove varijante imati uticaj na javno zdravlje može potrajati.

U Južnoafričkoj Republici je zabilježen dramatičan porast novih infekcija, rekao je Fala na online brifingu za štampu.

"U posljednja četiri ili pet dana došlo je do više eksponencijalnog porasta", rekao je on, dodajući da izgleda da nova varijanta izaziva porast broja slučajeva.

Belgija prva u Evropi registrovala novi soj korona virusa iz Južne Afrike

FILE - Health workers inspect vials of the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine as they are thawed in a lab at the UZ Leuven hospital in Leuven, Belgium, Dec. 27, 2020.

Jedna osoba u Belgiji zaražena je novim sojem korona virusa koji je otkriven u Južnoj Africi, saopštila je univerzitetska bolnica u Leuvenu (Luven) 26. novembra.

Kako javljaju svetske agencije, prvi potvrđeni slučaj novog soja u Belgiji je i prvi u Evropi.

Belgijski ministar zdravlja Frank Vandenbroucke rekao je da je prvi slučaj soja korona virusa B.1.1.529 registrovan kod nevakcinisane osobe koja je 22. novembra testirana pozitivno na korona virus.

"To je sumnjivi soj. Ne znamo da li je to veoma opasan soj", rekao je on.

Lokalni mediji su javili da je zaraza potvrđena kod mlade osobe koja je u Belgiju stigla iz Egipta preko Turske.

Kako se Dan zahvalnosti u Bijeloj kući mijenjao s vremenom

On Nov. 24 2004, President George W. Bush and First Lady Laura Bush host Spain's King Carlos at a Thanksgiving-style luncheon at their ranch near Crawford, Texas, where the meal includes free-range turkey, Prairie Chapel bass, mashed sweet potatoes with m

Većina Amerikanaca nema kamenice (školjke) na stolu za Dan zahvalnosti, ali su jedno vrijeme mekušci bili ključni sastojak na blagdanskom jelovniku Bijele kuće.

"Nadjev od kamenica i razni elementi kamenica uvijek su bili uključeni, posebno u kasnijem 19. stoljeću. Kamenice su bile vrlo popularne", kaže Lina Mann, povjesničarka iz Povijesnog udruženja Bijele kuće. "Mislim da je lokacija Washingtona, D.C., u blizini zaljeva Chesapeake, koji je bio veliko središte kamenica, učinila to više regionalnom vrstom stvari, ali to je izumrlo tijekom godina."

Osim kamenica, obroci za Dan zahvalnosti u Bijeloj kući uključivali su i drugu regionalnu hranu kao što su riba iz rijeke Potomac, kornjače s istočne obale Marylanda i brusnice iz Massachusettsa.

Budući da je praznik često privatnija stvar, jelovnik za Dan zahvalnosti u Bijeloj kući nije objavljen. Predsjedničke obitelji često provode dan izvan Bijele kuće, bilo izvan grada u svojim privatnim kućama ili u predsjedničkom domu Camp David u Marylandu.

Godine 1985. predsjednik Ronald Reagan proveo je Dan zahvalnosti na svom ranču u Kaliforniji. Na jelovniku je bila puretina, brusnice, preljev od kukuruznog kruha, salata, pire krumpir, grah s bademima i pita od bundeve prelivena šlagom.

Godine 1996. predsjednik Bill Clinton uživao je u Danu zahvalnosti s obitelji i prijateljima u Camp Davidu, gdje su jeli puretinu; preljev s nadjevom za kruh; umak od iznutrica; pire krompir; slatki krumpir; zeleni grah; plijesan od brusnice; poslužavnik s kiselim krastavcima, celerom, rajčicama, zelenim lukom, zelenim i crnim maslinama i mrkvom; voćna salata; salata od brusnica; i pite od pekana i bundeve.

Godine 2007., također u Camp Davidu, predsjednik George W. Bush i obitelj uživali su u obroku koji je uključivao puretinu, kalupe od želea od brusnice, sufle od tučenog batata i mousse od bundeve.

Horace Vose, who was known as the "Poultry King," sent turkeys to the White House every Thanksgiving and Christmas from 1873 until his death in 1913. (Theodore Roosevelt Collection, Harvard College Library via White House Historical Association)
Horace Vose, who was known as the "Poultry King," sent turkeys to the White House every Thanksgiving and Christmas from 1873 until his death in 1913. (Theodore Roosevelt Collection, Harvard College Library via White House Historical Association)

Bez obzira gdje glavni zapovjednik provodi praznike, puretina je obično na jelovniku i postoji od 1870-ih.

"Imate čovjeka po imenu Horace Vose, koji je naveden kao, "kralj peradi s Rhode Islanda", i on 1873. počinje slati sve te purane u Bijelu kuću", kaže Mann. "On to radi za Božić i Dan zahvalnosti, i to čini 40 godina dok ne umre 1913. Dakle, postoji takva vrsta presedana da javnost šalje predsjedniku razne ptice za njihov stol."

Ali ljudi nisu uvijek slali perad. Godine 1926. predsjednik Calvin Coolidge primio je neobičnu ponudu od pristaše iz Mississippija.

"Poslan im je rakun koji je trebao biti poslužen na njegovom stolu za Dan zahvalnosti", kaže Mann. "Ali obitelj Coolidge odlučila je da ne žele jesti rakuna. Umjesto toga, na kraju su je učinili obiteljskim ljubimcem. Dali su joj ime Rebecca i onda joj je Coolidge, za Božić te godine, kupio ogrlicu na kojoj piše: Rakun Bijele kuće."

First Lady Grace Coolidge in 1926 with Rebecca, the raccoon that became a pet rather than Thanksgiving dinner at the White House. (Library of Congress)
First Lady Grace Coolidge in 1926 with Rebecca, the raccoon that became a pet rather than Thanksgiving dinner at the White House. (Library of Congress)

Ono što predsjednici jedu za Dan zahvalnosti također može ovisiti o tome što se događa u zemlji. Godine 1917., tijekom Prvog svjetskog rata, predsjednik Woodrow Wilson ostao je u Washingtonu i usredotočio se na ekonomičniji Dan zahvalnosti.

"Dakle, jedu krem juhu od kamenica s purećim komadima i povrćem, pitu od bundeve za vrlo jednostavan jelovnik", kaže Mann. "Prva dama Edith Wilson željela se pridržavati različitih programa očuvanja hrane u to vrijeme."

Bilo je i strožijih Dana zahvalnosti tijekom Velike depresije i Drugog svjetskog rata. Godine 1942. predsjednik Franklin Delano Roosevelt i njegova obitelj večerali su "koktel od školjki, bistru juhu, pečenu puricu s nadjevom od kestena i umakom od brusnica, španjolski kukuruz, male kobasice i grah, kornete od batata, salatu od grejpa, pitu od bundeve i sira, kavu, i sladoled."

First Lady Eleanor Roosevelt watches as President Franklin D. Roosevelt carves the traditional Thanksgiving turkey during supper at Warm Springs, Georgia, November 29, 1935. (Franklin D. Roosevelt Presidential Library and Museum/White House Historical Ass
First Lady Eleanor Roosevelt watches as President Franklin D. Roosevelt carves the traditional Thanksgiving turkey during supper at Warm Springs, Georgia, November 29, 1935. (Franklin D. Roosevelt Presidential Library and Museum/White House Historical Ass

Ove godine predsjednik Joe Biden i prva dama Jill Biden provode Dan zahvalnosti na otoku Nantucket u Massachusettsu, što je obiteljska tradicija od 1975. godine. Prva dama je nedavno podijelila recepte za Dan zahvalnosti, uključujući bakin slani nadjev s talijanskim kruhom, s Food Networkom.

"Hrana je ljubav — a okupljanje ove godine za Dan zahvalnosti je ljekovito za naša srca", rekla je Jill Biden. "Obiteljski recepti koji se prenose kroz generacije, zabavne tradicije koje se nastavljaju i dijeljeni značajni blagoslovi, sve me to čini ispunjenom zahvalnošću."

Bidenovi pripremali obroke pred Dan zahvalnosti

Predsjednik SAD Joe Biden i prva dama Jill, potpredsjednica Kamal Harris i njen suprug Doug Emhof učestvuju u prazničnom uslužnom projektu u Centralnoj kuhinji D.C. u Vašingtonu, 23 novembra 2021.

Predsjednik Džo Bajden i njegova supruga Džil poslužili su ćurku i slatki krompir u utorak u Centralnoj kuhinji D.C, organizaciji koja pravi svježu hranu za škole i skloništa za beskućnike u Vašingtonu, uoči ovonedeljnog praznika Dan zahvalnosti.

Bajdenima su se pridružili potpredsjednica Kamala Haris i njen suprug Dag Emhof, koji su servirali boraniju i sos. Dva para, kojima se pridružio i kuhar Hoze Andres, sastavljali su komplete za jelo za Dan zahvalnosti zajedno sa osobljem iz objekta.

Amerikanci u četvrtak slave Dan zahvalnosti tradicionalnim obrokom koji često uključuje ćuretinu, nadjev, pire krompir i druge namirnice.

Upitan na čemu je zahvalan, Bajden je novinarima rekao: "Ljudi stoje odmah pored mene".

Nakon njihovog društveno-korisnog rada, Bajdenovi su se uputili u zajedničku bazu Endrjuz kako bi odletjeli za Nantucket u Masačusetsu, gdje bi trebalo da odu na odmor do kraja nedelje.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG