Linkovi

Novi Zeland zabranio oružje korišteno u napadu na džamije


Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern obraća se medijima u parlamentu u Velingtonu 18. marta 2019. (Foto: AFP/David Lintott)

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern uvela je zabranu prodaje poluautomatskog i automatskog oružja, kakvo je korišteno u napadima na dvije džamije u Christchurchu, kada je ubijeno 50 vjernika.

“Svako poluautomatsko oružje, koje je korišteno u terorističkom napadu 15. marta biće zabranjeno", saopštila je.

Muškarac optužen za napad kupio je oružje legalno, na osnovu standardne dozvole za posjedovanje vatrenog oružja a kapacitet pojačao korištenjem dodatka koji je, kako kaže Ardern, "jednostavno kupio na internetu".

Premijerka je izjavila da očekuje da novi zakon stupi na snagu do 11. aprila, ali se privremena mjera, kojom se zabranjuje dalja prodaja ove vrste oružja, praktično već sprovodi. ​

“Mislim da važno to što je javnost na Novom Zelandu motivisana i nadam se da će ove promjene motivisati i političare”.

Ardern je dodala da će, slično kao što je slučaj u Australiji, novi zakoni o oružju dozvoliti strogo kontrolisane izuzetke, u slučaju, na primjer, farmera u kontroli štetočina ili agencija za zaštitu životinja i hvatanje divljih životinja.

“Snažno vjerujem da će velika većina legalnih vlasnika oružja na Novom Zelandu razumjeti da su ovi potezi u nacionalnom interesu", poručila je Ardern.

Farmeri odobravaju promjene

Većina farmera posjeduje oružje kojim ubija štetočine ili domaće životinje, a neki su ga poslije napada odmah predali.

“Kada sam uporedio svrhu automatske puške sa mogućnošću da se desi još jedna ovakva tragedija – nije mi bilo teško da odlučim”, kaže ​John Hart.

Federacija novozelandskih farmera saopštila je da podržava promjene.

"Ova mjera neće biti popularna među nekim našim članovima, ali poslije nedelju dana intenzivne debate i pažljivog razmatranja, vjerujemo da je ovo jedino praktično rješenje", saopštila je organizacija, koja zastupa hiljade farmera.

Vlada će otkupljivati zabranjeno oružje od onih koji ga posjeduju, a premijerka očekuje da će vladu to koštati oko 138 miliona dolara. Procjenjuje se da na Novom Zelandu, koji ima 5 miliona stanovnika, ima million i po komada oružja.

Desetine povrijeđenih i dalje su u kritičnom stanju. U međuvremenu, policija je identifikovala svih 50 stradalih u terorističkom napadu. Neke od žrtava već su sahranjene, a kolektivni ukop se očekuje u petak.

XS
SM
MD
LG