Linkovi

Tragedija na Novom Zelandu podstakla debatu o mržnji i oružju u SAD


Građani pale svijeće ispred džamije u mjestu Christchurch na Novom Zelandu
Građani pale svijeće ispred džamije u mjestu Christchurch na Novom Zelandu

Masovna pucnjava u džamijama na Novom Zelandu pokrenula je u Sjedinjenim Državama debatu o borbi protiv radikalizma i ksenofobije, a jedno od glavnih pitanja je kako spriječiti širenje mržnje na digitalnim platformama.

Od Novog Zelanda do Sjedinjenih Država – šok, tuga i strah.

"Uvijek postoji taj strah da će se tako nešto dogoditi u našoj zajednici”, kaže Hala Ajrouche, stanovnica Michigana.

Ono što je nekada bilo nezamislivo na Novom Zelandu, u Americi se posljednjih godina već dogodilo nekoliko puta – u masovnoj pucnjavi u crnačkoj crkvi u Južnoj Karolini ubijeno je devet osoba, dok je 11 stradalo u napadu na sinagogu u Pennsylvaniji.

“Kad imate mržnju i oružje zajedno, rezultat nije dobar”, smatra Chuck Diamond, bivši rabin.

Nekada uglavnom sakriveni od očiju javnosti, esktremisti koji se zalažu za superiornost bijelaca ponovo su se pojavili na javnoj sceni – na ulicama Charlottesvillea u Virginiji 2017. godine i u cyber prostoru.

“Vjeruju da su bijelci evropskog porijekla superiorni u odnosu na druge rase i povećava se broj onih koji su spremni da javno izraze takav stav. Izašli su iz sjenke”, ocjenjuje bivši koordinator za borbu protiv terorizma John Cohen.

“To je problem koji obuhvata i društvene mreže na kojima postoji veoma malo prepreka za one koji šire mržnju i standarda za uklanjanje njihovih poruka. Zbog toga, društvene mreže i internet provajderi moraju da budu na oprezu kada je riječ o govoru mržnje”, smatra bivši sekretar za unutrašnju bezbednost Jeh Johnson.

Predsjednik SAD Donald Trump
Predsjednik SAD Donald Trump

​Predsjednik Donald Trump brzo je osudio napad na Novom Zelandu: “To je užasno. Rekao sam premijerki da su Sjedinjene Države uz njih, sto odsto.”

Istovremeno, američki lider je istakao da ne smatra da postoji sve veća prijetnja od onih koji se zalažu za superiornost bijelaca, a rekao je i da nije vidio manifest napadača u kojem se Trump navodno pozdravlja kao “simbol obnovljenog identiteta bijelaca i zajedničke svrhe”.

Trump je više puta oštro kritikovan zbog toga što je za nasilje u Charlottesvilleu krivio i esktremne desničare i kontra-demonstrante. Takođe se pogrdno izražavao o ilegalnim imigrantima i zemljama iz kojih su došli.

Međutim, Trumpov šef kabineta Mick Mulvaney je za američke medije rekao da predsjednik nije rasista, a komentarisao je i ono što je napisao napadač sa Novog Zelanda.

“Mislim da nije fer reći da je on pristalica Donalda Trumpa. Napadač je poremećena, zla osoba”, rekao je on.

U svijetlu napada na Novom Zelandu, mladima u Americi nudi se drugačiji put.

“Otkrio sam da osveta nije rješenje. Ljubav jeste. Dobrota, ljubaznost i sve što je suprotno mržnji”, zakljućuje stanovnik Michigana Hussein Ajrouche.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG