Linkovi

Novi Zeland u suzama, premijerka ne želi da izgovori ime ubojice


A mourner prays near the Linwood mosque in Christchurch, New Zealand, Tuesday, March 19, 2019
A mourner prays near the Linwood mosque in Christchurch, New Zealand, Tuesday, March 19, 2019

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern pred parlamentom je obećala da nikada neće izgovoriti ime ubojice iz džamija u Christchurchu.

U nezapamćenom zločinu na Novom Zelandu, ubijeno je 50 ljudi, deseci su ranjeni, neki od njih vrlo teško. Među ubijenima bili su muslimanski migranti, izbjeglice i građani više država, uključujući Pakistan, Bangladeš, Indiju, Tursku, Kuvajt i Somaliju.

Otvarajući posebnu sjednicu parlamenta, premijerka Jacinda Ardern je izgovorila na arapskom Al-salaam alaikum, “Mir među vama”.

Od sada pa zauvijek 15. mart će biti dan upisan u našem kolektivnom sijećanju, kao jedan od najtamnijih dana naših života, rekla je ona.

New Zealand Prime Minister Jacinda Ardern speaks at the Parliament Session in Wellington on March 19, 2019.
New Zealand Prime Minister Jacinda Ardern speaks at the Parliament Session in Wellington on March 19, 2019.

"To je bio dan kada je jednostavan čin molitve – prakticiranje muslimanske vjere - doveo do gubitka života najmilijih. Ti voljeni su bili braća, kćeri, očevi i djeca. Oni su – 'mi'. Iako ne možemo dijeliti dubinu vaše tuge, možemo s vama prolaziti svaku njenu fazu. Okružiti ćemo vas porukama ljubavi, gostoljubivost i ljubaznosti“, kazala je Ardern.

Australac Brenton Tarrant, 28, osumnjičeni bjelački rasist koji je živio u Dunedinu na novozelandskom Južnom otoku, optužen je za ubojstva u subotu, dan nakon zločina. Prema pisanju medija Tarrant je premješten u zatvor sa posebnim mjerama sigurnosti u Auckladnu, odjeljen je od drugih zatvorenika, ne može primati posjete, niti čitati novine, slušati ili gledati radio i televiziju. On je odbio usluge advokata koji mu je dodjeljen po službenoj dužnosti i rekao da će se pred sudom sam braniti.

Brenton Tarrant, charged for murder in relation to the mosque attacks, is lead into the dock for his appearance in the Christchurch District Court, New Zealand, March 16, 2019
Brenton Tarrant, charged for murder in relation to the mosque attacks, is lead into the dock for his appearance in the Christchurch District Court, New Zealand, March 16, 2019

​Premijerka je pred parlamentom još još jednom poručila da će se napadač suočiti sa svom silinom zakona, te pozvala sunarodnjake da suosjećaju sa muslimanima u ovim teškim trenucima. Ona je već najavila postrožavanje postojećeg poprilično liberalnog zakona o oružju. Također je pozvala društvene medije da učine mnogo više u borbi protiv terorizma, nakon što je napadač izravno prenosio svoj napad preko Facebooka.

Ardern je upozorila društvene mreže da trebaju biti i odgovorne za neke stvari, da nisu samo poštari, već izdavači i da se ne mogu rukovditi samo interesom profita.

No, video koji je napadač snimio samo je u utorak 19. marta ujutro pogledan na Facebooku oko 200 puta, a oko 54 tisuće puta prije nego je uklonjen. Kompanija je saopćila da je uklonio više od 1,5 milijuna kopija videa u prvih 24 sata od masakra, dok ih je 1,2 milijuna kopija blokirano kada ih se pokušalo uploadati.

Po islamskoj tradiciji tijela ubijenih se moraju sahraniti što je prije moguće, ali sahrana je odgođena zbog sporog procesa identifikacije žrtava i forenzičke dokumentacije.

Policija je saopćila kako su tijela šest žrtava predana obiteljima. Službeno je identificirano 12 tijela a završena je obdukcija tijela svih žrtava. Policija ističe da je svjesna frustracija obitelji zbog toga što u skladu sa tradicijom nisu mogli odmah sahraniti svoje članove obitelji.

Danas će neki od ubijenih biti sahranjeni, zahvaljujući i dobrovoljcima koji pripremaju tijela i koji su stigli iz inozemstva. Novozelnadska imigracijska služba je ubrzala proces izdavanja viza kako bi članovi obitelji žrtava mogli doći na sahrane.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG