Linkovi

Napadač sa Novog Zelanda izveden pred sud


Brenton Tarrant u sudnici
Brenton Tarrant u sudnici

Glavni osumnjičeni za napad na dve džamije u Christchurchu na Novom Zelandu, u kojem je ubijeno 49 osoba, izveden je u subotu pred sud.

Brenton Tarrant, 28-godišnji australijski državljanin i ekstremni desničar optužen je za ubistvo, a nakon što je napustio sudnicu, sudija je rekao da "je razumno pretpostaviti da će biti još optužnica".

Uhapšena su još dva navodna saučesnika, a policija pokušava da utvrdi da li su i do koje mere bili umiješani u napad.

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern​ je na konferenciji za novinare u subotu ujutro rekla da je Tarrant namjeravao da nastavi napad, ali da je to spriječeno kada je uhapšen.

Ardern je masovnu pucnjavu nazvala "nevjerovatrnim činom nasilja" i obećala izmjenu zakona o oružju. Dodala je da je napadač imao pet pušaka, od kojih su dvije bile polu-automatske. Svo oružje je legalno kupljeno. Takođe je rekla da ni Tarrant niti navodni saučesnici nisu bili na spiskovima osumnjičenih terorista na Novom Zelandu ili u Australiji.

Australijski premijer Scott Morrison ​rekao je da je osumnjičeni "ekstremno desničarski nasilni terorista".

Napad je izveden tokom molitvi u petak, kada su u objema džamijama bile stotine vjernika. Zvaničnici su saopštili da je 41 osoba ubijena u džamiji Al Noor, a sedmoro u džamiji Linwood, udaljenoj deset minuta vožnje. Među 48 povrijeđenih su i djeca.

Bdijenje za žrtve napada u džamiji Lakemba u Australiji
Bdijenje za žrtve napada u džamiji Lakemba u Australiji

Tarant je prema navodima australijskih medija bio lični trener, a 2011. počeo je da putuje po inostranstvu. Navodno je putovao po Evropi, uključujući i Balkan, i Aziji, gjde je posjetio i Sjevernu Koreju.

Među žrtvama napada su imigranti iz Jordana, Saudijske Arabije, Turske, Indonezije i Malezije. Neki su veći identifikovani, među njima i 71-godišnji Daud Nabi, Halid Mustafa, izjbeglica iz Sirije i Hosne Ara koja je ubijena dok je tragala za suprugom koji je preživio napad.

XS
SM
MD
LG