Linkovi

Najviši vojni oficir SAD: Kina agresivnija i opasnija po Ameriku i saveznike


Predsjedavajući Združenog generalšaba američke vojske, general Mark Milley, razgovara sa novinarima nakon sastanka sa šefom indonežanskih oružanih snaga, generalom Andikom Prkasom, u centrali indonežanske vojske u Džakarti, Indinezija, 24. jula 2022.
Predsjedavajući Združenog generalšaba američke vojske, general Mark Milley, razgovara sa novinarima nakon sastanka sa šefom indonežanskih oružanih snaga, generalom Andikom Prkasom, u centrali indonežanske vojske u Džakarti, Indinezija, 24. jula 2022.

Kineska vojska je postala znatno agresivnija i opasnija u posljednjih pet godina, rekao je najviši američki vojni komandant tokom putovanja u region Indo-Pacifika, u sklopu kojeg se u nedjelju zaustavio u Indoneziji.

Američki general Mark Milley, predsjedavajući Združenog generalštaba američke vojske, rekao je da se broj presretanja kineskih aviona i brodova u pacifičkom regionu sa američkim i drugim partnerskim snagama značajno povećao tokom tog vremena, a da je broj nebezbjednih interakcija porastao u sličnim proporcijama.

"Poruka je da je kineska vojska, u vazduhu i na moru, postala znatno više i primjetno agresivnija u ovom konkretnom regionu", rekao je Milley, koji je nedavno zatražio od svog osoblja da sastavi detalje o interakcijama između Kine i Sjedinjenih Država i drugih u regionu.

Milley je te komentare iznio u trenutku kada SAD udvostručuju napore da ojačaju svoje odnose sa pacifičkim državama kao protivtežu Kini, koja pokušava da proširi svoje prisustvo i uticaj u regionu. Bidenova administracija smatra Kinu "nadolazećom prijetnjom" i primarnim dugoročnim bezbjednosnim izazovom Amerike.

Milleyjevo putovanje u region oštro je fokusirano na prijetnju Kine. On će prisustvovati sastanku načelnika odbrane Indo-Pacifika sljedeće nedjelje u Australiji, gdje će ključne teme biti eskalirajući vojni rast Kine i potreba da se održi slobodan, otvoren i miran Pacifik.

Američki vojni zvaničnici također su oglasili uzbunu zbog mogućnosti da Kina izvrši invaziju na Tajvan, demokratsko, samoupravno ostrvo koje Peking smatra svojom otcijepljenom pokrajinom. Kina je pojačala svoje vojne provokacije protiv Tajvana jer želi da ga zaplaši da se ujedini sa komunističkim kopnenim dijelom.

Američki vojni zvaničnici rekli su da Peking želi da bude spreman da napravi potez na ostrvu do 2027. godine. SAD ostaju glavni saveznik Tajvana i dobavljač odbrambenog oružja. Američki zakon zahtijeva od vlade da tretira sve prijetnje ostrvu kao stvari koje izazivaju "ozbiljnu zabrinutost", ali ostaje nejasno da li bi američka vojska branila Tajvan ako ga napadne Kina.

Predsjedavajući kineskog Združenog generalštaba, general Li Zuocheng, rekao je Milleyju u razgovoru ranije ovog mjeseca da Peking "nema prostora za kompromis" po pitanjima kao što je Tajvan. Rekao je da je rekao Milleyju da SAD moraju da "prekinu vojni dosluh SAD i Tajvana i da izbjegnu da utiču na kinesko-američke veze i stabilnost u Tajvanskom moreuzu".

SAD i drugi su takođe zabrinuti da bi nedavni bezbjednosni sporazum koji je Peking potpisao u aprilu sa Solomonovim Ostrvima mogao da dovede do uspostavljanja kineske pomorske baze u južnom Pacifiku. SAD i Australija su poručile Solomonskim Ostrvima da se neće tolerisati smještanje kineske vojne baze.

"Ovo je oblast u kojoj Kina pokušava da ostvari kontakt za svoje potrebe. I opet, ovo je zabrinjavajuće jer Kina to ne čini samo iz benignih razloga", rekao je Milley novinarima koji su putovali sa njim. "Oni pokušavaju da prošire svoj uticaj širom regiona. A to ima potencijalne posljedice koje nisu nužno povoljne za naše saveznike i partnere u regionu."

Američki predsjedavajući Združenog načelnika štabova general Mark Milley, lijevo, rukuje se sa načelnikom Oružanih snaga Indonezije generalom Andikom Perkasom tokom njihovog sastanka u indonezijskom vojnom štabu u Džakarti, Indonezija, 24. jula 2022.
Američki predsjedavajući Združenog načelnika štabova general Mark Milley, lijevo, rukuje se sa načelnikom Oružanih snaga Indonezije generalom Andikom Perkasom tokom njihovog sastanka u indonezijskom vojnom štabu u Džakarti, Indonezija, 24. jula 2022.

Milleyjeva posjeta Indoneziji je prva posjeta predsjedavajućeg američkog Združenog generalštaba još od admirala Mikea Mullena 2008. Međutim, više američkih lidera prošlo je azijsko-pacifičkim regionom posljednjih mjeseci, uključujući posjete visokog profila poput sekretara za odbranu Lloyda Austima i državnog sekretara Antonyja Blinkena.

Bidenova administracija preduzima korake da proširi svoje vojne i bezbjednosne odnose sa indo-pacifičkim državama kao dio kampanje za izgradnju jače mreže saveza u kineskom dvorištu i suprotstavljanje rastućem uticaju Kine.

Milley je odbio da pruži precizan broj nebezbjednih interakcija kineskih aviona i brodova sa američkim i savezničkim. Ali Austin je u govoru u Singapuru prošlog mjeseca pomenuo "alarmantan porast" broja nebezbjednih presretanja aviona i plovila kineske Narodne oslobodilačke armije (PLA).

Austin je posebno ukazao na februarski incident kada je brod mornarice PLA usmjerio laser na australijski mornarički patrolni avion P-8. Ali bilo je i niz drugih. Jedan kineski lovac u međunarodnom vazdušnom prostoru nedavno je presreo jedan osmatrački kanadski avion. Također, kineski avioni i plovila rutinski prate američke brodove tokom tranzita, posebno oko vještačkih ostrva na koja Peking polaže pravo u Južnom kineskom moru.

Milley je rekao da je kineskog presretanja bilo sa Japanom, Kanadom, Australijom, Filipinima i Vijetnamom. Svi su, kako je rekao, vidjeli "statistički značajan" porast presretanja, a broj nebezbjednih incidenata je porastao u "jednakoj proporciji".

Milley, koji se u nedjelju sastao sa generalom Andikom Perkasom, načelnikom indonežanskih nacionalnih odbrambenih snaga, rekao je da pacifičke nacije poput Indonezije žele da američka vojska bude uključena i angažovana u regionu.

"Želimo da radimo sa njima na razvijanju interoperabilnosti i kolektivnoj modernizaciji naše vojske", rekao je Milley, kako bismo osigurali da oni mogu "da se suoče sa svakim izazovom koji Kina predstavlja".

On je rekao da je Indonezija strateški kritična za region i da je dugo ključni partner SAD.

Milley, koji je popodne proveo u Andikinom vojnom štabu, dočekan je ogromnim bilbordom sa njegovom fotografijom i imenom, vojnom paradom i velikim televizijskim ekranom na kom je prikazivana njegova karijera.

Na kraju posjete, Andika je rekao novinarima da je Indonezija otkrila da je Kina upornija i "malo agresivnija" u ponašanju njenih brodova u vezi sa teritorijalnim sporovima na moru sa njegovom zemljom.

Ranije ove godine, SAD su Indoneziji odobrile prodaju naprednih borbenih aviona vrijednu 13,9 milijardi dolara. A u Džakarti prošlog decembra, Blinken je potpisao sporazume za pojačane zajedničke pomorske vježbe između SAD i Indonezije.

Kina je osudila napore SAD da prošire svoj domet u regionu, optužujući Ameriku da pokušava da izgradi "azijski NATO". Tokom govora u Singapuru, Austin je odbacio tu tvrdnju. "Ne tražimo novi hladni rat, azijski NATO ili region podijeljen na neprijateljske blokove", rekao je on.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG