Linkovi

SAD obećavaju veće prisustvo u regionu Pacifika


Potpredsednica SAD Kamala Haris govori posredstvom video linka tokom Foruma pacifičkih ostrva, u Grand Pacifik hotelu, u Suvi, Fidži, 13. jula 2022.
Potpredsednica SAD Kamala Haris govori posredstvom video linka tokom Foruma pacifičkih ostrva, u Grand Pacifik hotelu, u Suvi, Fidži, 13. jula 2022.

Sjedinjene Države obećavaju veću diplomatsku i finansijsku podršku pacifičkom regionu suočenom sa rastućim uticajem Kine.

Potpredsjednica Kamala Harris dala je obećanje u srijedu u video obraćanju Forumu pacifičkih ostrva koji se održava u Suvi, na Fidžiju. Potpredsjednica Harris rekla je da SAD planiraju da imenuju izaslanika na Forumu i otvore nove ambasade u Tongi i Kiribatiju.

Harris je takođe rekla da je administracija predsjednika Joea Bidena tražila 60 miliona dolara godišnje od Kongresa SAD, što bi bilo utrostručivanje sadašnjih sredstva za pomoć u ribarstvu, očuvanju mora i projektima otpornosti na klimatske promjene.

Potpredsjednica je priznala "da posljednjih godina pacifička ostrva možda nisu dobila diplomatsku pažnju i podršku koju zaslužuju" od Sjedinjenih Država. "Danas sam ovdje da vam direktno kažem da ćemo to promijeniti."

Forum se održava samo tri mjeseca nakon što su Kina i Solomonska Ostrva potpisali bezbjednosni pakt koji je u Australiji i Sjedinjenim Državama izazvao zabrinutost da će Peking uspostaviti vojno prisustvo na Solomonskim Ostrvima, koja se nalaze na manje od 2.000 kilometara od Australije.

Nacrt sporazuma koji se pojavio na društvenim mrežama uključivao je odredbu koja bi mogla dozvoliti Pekingu da pošalje naoružanu policiju i vojnike na Solomon, kao i da bazira svoje mornaričke brodove kod obale Solomona.

Klimatske promjene, koje Forum smatra glavnim bezbjednosnim pitanjem u regionu, su na vrhu dnevnog reda ovonedjeljnog skupa. Ali to je zasjenjeno iznenadnim povlačenjem Kiribatija ranije ove sedmice.

U izvještaju su korištene neke informacije AP-a i Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG