Linkovi

SAD uspješno testirale dvije hipersonične rakete


Avion B-52H Stratofortress
Avion B-52H Stratofortress

SAD su nedavno uspješno testirale dvije hipersonične rakete kompanije Lockheed Martin Corp, saopštio je Pentagon u srijedu usred rastuće zabrinutosti da su Rusija i Kina postigle veći uspjeh u razvoju sopstvenog hipersoničnog oružja, izvještava Reuters.

Vazduhoplovstvo SAD potvrdilo je da je u utorak uspješno testiralo svoje oružje za brzo reagovanje iz vazduha (ARRV) kod obale Kalifornije. Reuters je ranije u srijedu izvijestio o ARRV testu u kojem je "booster" nošen uvis pod krilom B-52H prije nego što je lansiran. U prethodnim testovima oružje se nije odvajalo od aviona.

"Ovaj drugi uspješan test pokazuje sposobnost ARRV-a da dostigne i izdrži operativne hipersonične brzine, prikupi ključne podatke za upotrebu u daljim testovima leta i potvrdi bezbjedno odvajanje od aviona", navodi se u saopštenju Lockheeda.

Izvršni oficir programa, brigadni general Heath Collins, iz Direkcije za naoružanje, rekao je: "Sada smo završili našu seriju 'booster' testova i spremni smo da nastavimo sa sveobuhvatnim testiranjem kasnije ove godine".

"All-up" uključuje pojačivač i bojevu glavu.

Hipersonično oružje putuje u gornjim slojevima atmosfere sa preko pet puta većom brzinom od zvuka, ili oko 6.200 km na sat.

U odvojenom testu hipersoničnog oružja, Agencija za napredna istraživanja u oblasti odbrane (DARPA) potvrdila je da je uspješno izvršila prvi test svog hipersoničnog oružja Operational Fires.

Test je izvršen na poligonu u Novom Meksiku.

Uspješni testovi pokazuju napredak među bezbrojnim naporima američkog razvoja hipersoničnog oružja, koji su u više slučajeva doživjeli fijasko u kombinaciji sa sve učestalijim pitanjima o troškovima i sve većom zabrinutošću da SAD zaostaju u trci supersila u naoružanju.

Operational Fires je sistem koji se lansira sa zemlje koji će "brzo i precizno gađati kritične, vremenski osjetljive ciljeve dok prodire u modernu neprijateljsku vazdušnu odbranu". DARPA je zatražila i dobila 45 miliona dolara za OpFires u fiskalnoj 2022.

Jedan od koncepata kompanije Lockheed za DARPA oružje je da se za lansiranje oružja koristi izlazni lanser artiljerijskog raketnog sistema visoke pokretljivosti (HIMARS), poput onih koji su poslati u Ukrajinu.

Ovi uspješni testovi su uslijedili nakon neuspjelog probnog leta drugog tipa hipersoničnog oružja, Common Hipersonic Glide Bodi, 29. juna u postrojenju na Havajima.

Proizvođači oružja se nadaju da će iskoristiti prelazak na hipersonično oružje ne samo izgradnjom, već i razvojem novih mehanizama za otkrivanje i nanošenje poraza protivniku.

Kompanije kao što su Lockheed, Northrop Grumman Corp i Raitheon Technologies Corp promovišu svoje programe hipersoničnog oružja dok se svjetski fokus pomjerio na novu trku u naoružanju sa novom klasom oružja.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG