Linkovi

SAD: Kina ne čini dovoljno na sprječavanju krize gladi u Africi


Samantha Power, čelnica USAID-a u Washingtonu, 18. jula 2022.
Samantha Power, čelnica USAID-a u Washingtonu, 18. jula 2022.

Šefica humanitarne agencije SAD poziva države da učine više kako bi spriječile krizu sa hranom u istočnoj Africi, ističući da Kina ne ne čini dovoljno.

Samantha Power, šefica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) saopštila je da je ruska invazija na Ukrajinu pogoršala krizu sa hranom na Rogu Afrike i da nacije moraju da povećaju svoje napore da spriječe glad tamo.

U izjavi u ponedeljak u vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije, Power je rekao da se Kina "posebno ističe svojim odsustvom" u humanitarnim naporima u istočnoj Africi.

Ona je rekla da bi Kina, ako bi izvezla više hrane i đubriva na globalno tržište ili u Svjetski program za hranu, "značajno ublažila pritisak na cijene hrane i đubriva i snažno pokazala želju zemlje da bude globalni lider i prijatelj najnerazvijenijima ekonomijama u svijetu".

Kina nije odmah odgovorila na komentare Powerove.

Power je takođe kritikovala zemlje koje su odbile da osude ruski rat u Ukrajini i posljedice koje on ima na globalno tržište hrane.

"Zemlje koje ne učestvuju u ovom ratu ne smiju da ne učestvuju u ovoj globalnoj krizi hrane", rekla je ona.

Power je pohvalila Indoneziju zbog ukidanja ograničenja na palmino ulje, rekavši da bi takve akcije trebalo da prate i druge zemlje.

"Ohrabrujemo druge nacije da preduzmu slične poteze, posebno zato što nekoliko zemalja koje su uvele takve zabrane nisu bile voljne da kritikuju ratobornost ruske vlade", rekla je ona.

Globalne cijene hrane su naglo porasle kao rezultat rata u Ukrajini, koja je tradicionalno bila vodeći svjetski izvoznik pšenice.

Power je rekla da je najmanje 1.103 djece nedavno umrlo od gladi na Rogu Afrike i da je sedam miliona druge djece u regionu ozbiljno pothranjeno.

"Sada nam je potrebno da drugi učine više, prije nego što nastupi glad, prije nego što se milioni djece nađu na rubu provalije", rekla je ona.

Šefica agencije za pomoć, koja će ovog vikenda posjetiti Rog Afrike, najavila je 1,18 milijardi dolara američke pomoći regionu, uključujući sirak – lokalno žito – kao i suplemente za neuhranjenu djecu i veterinarsku pomoć za umiruću stoku.

U izveštaju su korištene neke informacije Agrencije France Press.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG