Linkovi

Moguće, ali ne i vjerovatno: SAD sumnjaju da će talibani pomagati protiv terorizma


Pripadnici specijalnih jedinica Talibana stižu na aerodrom Hamid Karzai nakon povlačenja vojske SAD, u Kabulu, Afganistan, 31. avgusta 2021.
Pripadnici specijalnih jedinica Talibana stižu na aerodrom Hamid Karzai nakon povlačenja vojske SAD, u Kabulu, Afganistan, 31. avgusta 2021.

Sjedinjene Američke Države ne isključuju potencijalnu saradnju sa talibanima na suzbijanju prijetnje povezanih s terorističkom grupom Islamska država u Afganistanu, iako su zvaničnici upozorili da se ne očekuje velika pomoć.

"Moguće je", rekao je u utorak novinarima u Pentagonu general Mark Milej, predsjedavajući Združenog generalštaba američke vojske, postavljajući pitanja po prvi put otkad su posljednje američke trupe napustile Afganistan.

"Ne znamo kakva je budućnost Talibana, ali iz ličnog iskustva mogu vam reći da je to nemilosrdna grupa iz prošlosti, a da li će se oni promijeniti - ostaje da se vidi", dodao je Milej.

Sekretar za odbranu Lojd Oustin takođe je nastojao da umanji mogućnost saradnje sa talibanima kada je u pitanju Islamska država-Horasan (IS-H) , što je ime pod kojim je ta grupa poznata u Afganistanu, uprkos koordinaciji između američkih trupa i talibanskih komandanata tokom nedavne američke evakuacije iz Kabula.

"Radili smo sa talibanima na vrlo uskom nizu pitanja i to je bilo samo zato da izvučemo što je moguće više ljudi", rekao je Ostin. "Ne bih napravio nikakavu promjenu logike", dodao je on.

Uprkos nedostatku povjerenja između SAD-a i Talibana nakon 20 godina borbe, i dalje postoje pitanja o tome da li bi talibani mogli da sarađuju kada je u pitanju IS-Horasan. Jedan od razloga bila je njihova očigledna spremnost da sa Sjedinjenim Državama koordiniraju bezbjednost na aerodromu u Kabulu dok su se povlačenje i evakuacija bližili kraju. Osim toga, i SAD i talibani vide podružnicu IS kao zajedničkog neprijatelja.

Postoji čak i neka novija istorija po tom pitanju.

Ponos, bol i bes: Pentagon o kraju rata u Avganistanu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Prije nešto više od godinu i po dana, talibani su istjerali IS-Horasan iz uporišta u provincijama Nangarhar i Kunar, uz ono što je bilo opisano kao "vrlo ograničena podrška" SAD.

"Obustavili smo aktivnu potragu za talibanskim jedinicama angažovanim na ISIS-H", rekao je vojni zvaničnik pod uslovom anonimnosti u to vrijeme, koristeći drugu skraćenicu za pripadnik ID-a.

"Takođe smo izveli neke udare na poznatim lokacijama ISIS-H", dodao je zvaničnik, upozoravajući "da ti udari nisu bili koordinirani sa talibanima".

Ali sada kada IS-Horasan više ne drži nikakvu teritoriju, a talibani imaju kontrolu, ima onih koji misle da će talibani oklijevati da udovolje mnogim zahtjevima Washingtona.

"Tamo gdje im odgovara, biće agresivni protiv ISIS-K", rekao je američki zvaničnik za Glas Amerike, takođe pod uslovom anonimnosti zbog delikatne situacije na terenu. "Oni to neće učiniti za našu dobrobit".

Talibani su se obavezali u okviru sporazuma sa Sjedinjenim Državama iz februara 2020. godine da će spriječiti korišctenje Afganistana kao baze za terorističke napade na Ameriku i Zapad. Međutim, njihovi postupci kada su preuzeli kontrolu nad zemljom, uključujući oslobađanje veterana IS-Horasan iz afganistanskih zatvora, izazvali su sumnju.​

"Procijenili bismo da sada u Afganistanu ima najmanje 2.000 tvrdokornih boraca ISIS-a i naravno da mnogi od njih dolaze iz zatvora koji su otvoreni prije nekoliko dana", rekao je prošlog ponedjeljka general Kenet "Frenk" Mekenzi, komandant Centralne komande SAD.

Neke obavještajne agencije takođe su upozorile da su, uprkos prirodnom neprijateljstvu, talibani koristili IS-Horasan kada je to bila njihova agenda.

Konkretno, zvaničnici za borbu protiv terorizma ukazuju na znake da su talibani koristili poluautonomnu terorističku mrežu Hakani kako bi pomogli u planiranju i usmjeravanju napada IS-Horasan na ciljeve afganistanske vlade u Kabulu.

Uprkos koordinaciji SAD sa talibanima, prošlog četvrtka IS-Horasan je ipak uspio da ubije 13 američkih vojnika i najmanje 169 Avganistanaca u samoubilačkom napadu na kapijama aerodroma u Kabulu.

Nekoliko dana kasnije, grupa je izvela neuspješan raketni napad na aerodrom.

Američki zvaničnici saopštili su da je treći napad verovatno spriječen nakon udara američke bespilotne letjelice prošle nedelje u kom je ubijen navodni posrednik IS-Horasan za koji je rečeno da je ubacivao eksploziv u svoje vozilo.

Zasad su američki zvaničnici voljni da otvore komunikaciju sa talibanima.

"Nastavićemo razgovore koji služe našem interesu, kao i naši saveznici i partneri", rekla je u sredu novinarima podsekretarka za politička pitanja Viktorija Nuland.

"Tvrde da mogu da kontrolišu bezbjednost Afganistana. Vidjećemo da li je to tako", rekla je Nuland.

XS
SM
MD
LG