Linkovi

Koliko će povlačenje iz Afganistana politički naštetiti Bidenu?


Predsjednik Joe Biden pred obraćanje javnosti o Afganistanu
Predsjednik Joe Biden pred obraćanje javnosti o Afganistanu

Među političkim analitičarima u SAD postoji konsenzus o tome da su haotično povlačenje iz Afganistana i pogibija 13 američkih vojnika u terorističkom napadu, nanijeli ozbiljnu političku štetu predsjedniku Joe Bidenu.

Administracija koja je sebe prikazivala kao racionalnu i kompetentnu u spoljnoj politici, sada ima problem da objasni potresne slike iz Afganistana koje su obišle svijet u protekle dvije nedelje.

Međutim, sada kada je američka vojska napustila Afganistan, analitičari se spore oko toga koliko će dugo javnost u SAD ostati fokusirana na haotičan kraj rata, kojem se inače protivila većina Amerikanaca.

Neki kažu da će to uticati na kongresne izbore 2022, pred koje su demokrate u opasnosti da izgube većinu u oba doma Kongresa. Drugi, pak, ističu da birači imaju kratko pamćenje i da će Afganistan pred izbore 2022. biti daleka prošlost.

Republikanci neće zaboraviti

Nedavno sprovedeno istraživanje javnog mnijenja kuće Morning Consult pokazalo je da je, poslije pogibije američkih vojnika u terorističkom napadu, Bidenov rejting prvi put skliznuo u negativan - odnosno da ga je negativno ocijenilo 49 odsto ispitanika, a pozitivno 48 odsto.

Bidenovi politički protivinici u Republikanskoj stranci sigurno neće zaboraviti haotično povlačenje iz Afganistana i na to će stalno podsjećati birače.

Republikanski senator Ben Sas je za televiziju ABC ocijenio da će povratak talibana na vlast biti raj za međunarodne terorističke organizacije.

"Talibani su u prošlosti već pružali utočište teroristima. Ima mnogo organizacija koje žele da pretvore Afganistan u prijestonicu džihada, a ova administracija nema plan".

Kristen Soltis Anderson, koja radi za republikanskku agenciju za istraživanje javnog mnijenja Ecelon Insights, kaže da bi pad Bidenovog rejtinga mogao da bude dobar pokazatelj šta će se desiti, iako spoljnopolitička pitanja obično ne utiču na ishod izbora.

"Bidenova strategija da izbjegava kontroverze mu je dobro služila u kampanji. Ali, danas administracija tretira krizu u Afganistanu kao da je to samo stvar nekih medijskih izvještaja i objava na Twitteru. To što Afganistan tretirate kao drugorazredu priču, ne pomaže. Naprotiv, samo šteti kompetenciji administracije. A ljudi prate šta se dešava", napisala je za konzervativni Washington Examiner.

Džon Zogbi, koji radi za demokratsku agenciju za istraživanje javnog mnijenja, kaže za Glas Amerike da Biden pod hitno mora nešto da uradi kako bi poboljšao svoju poziciju po pitanju Afganistana.

"Mora da uspostavi kontrolu nad Afganistanom prije nego što to dugoročno postane dominantna tema".

Zogbi smatra da Biden mora da prikaže da radi na evakuaciji Afganistanaca i Amerikanaca, kao i da poveća broj afganistanskih izbjeglica koje će SAD primiti.

Fokus na unutrašnja pitanja

Pojedini analitičari ne vjeruju da će pitanje Afganistana biti dugoročan problem za predsjednika.

"Povlačenje će svakako postaviti pitanje o njegovim liderskim sposobnostima i kompetenciji, bilo to opravdano ili ne", ocjenjuje profesor političkih nauka sa Univerziteta Duke, Brus Džentlson.

On kaže da Biden i demokrate treba da se usredsrede na domaća pitanja.

"Neće prestati da se bave spoljnom politikom, to nije u Bidenovoj prirodi. Ali, treba da istaknu šta su do sada uradili, da je Kongres u saradnji sa predsjednikom usvojio važne zakone koji se tiču života Amerikanaca - o zapošljavanju, kovidu, biračkom pravu - i to će skrenuti pažnju sa spoljne politike".

Profesorka političkih nauka za Univerziteta Fordhem, Monika Mekdermot, ocjenjuje da će republikanci koristiti Afganistan kao predizborni adut da ubijede birače da demokrate ne treba da imaju kontrolu i nad Kongresom, već da republikanci treba da kontrolišu demokratskog predsjednika.

"I to obično upali kod kongresnih izbora, štetu trpi partija u kojoj je predsjednik".

Kratko pamćenje Amerikanaca

Stručnjaci kažu da za 14 mjeseci američki birači neće mnogo razmišljati o Afganistanu, uzimajući u obzir brzinu kojom se stvari u politici dešavaju i zaboravljaju.

"Ne vjerujem da će mnogo uticati na izbore. Republikanci će sigurno podsjećati na to, ali mislim da glasači zbog toga neće promijeniti mišljenje", kaže profesor političkih nauka sa Univerziteta u Denveru, Set Masket.

"Djeluje mi malo vjerovatno da će za 14 mjeseci od danas birači razmišljati o ovom ratu, koji će do tada odavno biti završen. Ili, barem mediji o njemu neće izvještavati. Ne znam kakva će biti situacija u Afganistanu do tada, ali pretpostavljam da SAD neće imati više veze s tim".

XS
SM
MD
LG