Linkovi

Biden se obratio naciji: Nisam želio da produžavam vječiti rat


Predsjednik SAD Joe Biden govori o okončanju rata u Afganistanu, 31. avgusta 2021. (Foto: AP/Evan Vucci)
Predsjednik SAD Joe Biden govori o okončanju rata u Afganistanu, 31. avgusta 2021. (Foto: AP/Evan Vucci)

Predsjednik SAD Joe Biden obratio se naciji na kraju najdužeg rata koji su SAD vodile, i još jednom obrazložio svoju odluku da okonča dvadesetogodišnje američko angažovanje u Afganistanu.

Nisam želio da produžim vječiti rat i nisam želio da produžim vječiti izlaz iz rata", rekao je Biden.

Predsjednik je preuzeo odgovornost za odluku i rekao da se ne slaže sa kritikama da je postojao bolji način da se evakuišu Amerikanci i i civili.

„Pojedini sada govore da je evakuacija trebalo da počne ranije ili da je mogla biti izvedena uređenije. Poštujem to, ali nisam saglasan. Gužve na aerodromu bi sve stvarale bez obzira na to kada bi povlačenje otpočelo. Zamislite da smo započeli evakuaciju u junu ili julu, doveli hiljade američkih vojnika i evakuisali više od 120.000 ljudi usred građanskog rata. Nastale bi gužve, slom povjerenja u vlasti i situacija bi postala teška i opasna misija. Ne postoji evakuacija na kraju rata koju možete voditi bez složenosti, izazova i prijetnji sa kojima smo se suočili“.

Biden je istakao da je 90 odsto Amerikanaca koji su željeli da napuste Afganistan - uspjelo da se evakuiše. Dodao je da postoji između 100 i 200 američkih državljana koji i dalje žele da napuste zemlju i istakao:

„Za preostale Amerikance nema roka – riješeni smo da ih izvučemo ako žele da izađu iz Afganistana“.

Na početku svog važnog govora Amerikancima, Biden je istakao uspjeh evakuacije - kako je rekao najveće operacije vazdušne evakuacije u istoriji.

„Američki vojnici, diplomatsko osoblje i obavještajni profesionalci su rizikovali život ne radi profesionalne dobiti već da služe drugima, ne u misiji rata nego u misiji milosti“, rekao je.

Takođe je istakao da nacija nikada neće moći da vrati dug porodicama 20 povrijeđenih vojnika i 13 „heroja koji su dali život“ tokom operacija evakuacije i samoubilačkih napada koje je izvršila Islamska država.

Obrazlažući odluku o povlačenju vojnika do 31. avgusta, američki predsjednik je rekao da je postojala pretpostavka da će afganistanske snage, koje su SAD godinama obučavale i finansirale, pružiti otpor u građanskom ratu sa talibanima, i da će afganistanska vlada uspjeti da se održi neko vrijeme.

„Ta pretpostavka se pokazala netačnom“, rekao je Biden.

Takođe je podsjetio da je prethodna administracija predsjednika Donalda Trumpa postigla dogovor o povlačenju američkih vojnika sa talibanima i da je njegovu administraciju sačekao rok za povlačenje - 1. maj.

„Imali smo dva izbora - da poštujemo obaveze koje je prihvatila prethodna administracija ili pošaljemo hiljade dodatnih vojnika i eskaliramo rat“, rekao je .

Biden je naveo visoku cijenu rata za SAD - 2.461 ubijeni vojnik, još 20.744 ranjenih i 300 miliona dnevno troškova.

Kritičarima koji smatraju da Amerika nije trebalo da se povlači iz Afganistana Biden je postavio pitanje - šta je vitalni nacionalni interes. Istakao je da je cilj - da se eliminiše prijetnja Osame bin Ladena i njegove terorističke mreže Al Kaida - ostvaren prije deset godina, a da se u međuvremenu svijet promijenio.

„Treba da odvraćamo prijetnje 2021. i sutrašnjice“, rekao je Biden i dodao da ne vjeruje da se bezbjednost SAD poboljšava raspoređivanjem hiljada vojnika u stranim zemljama i potrošnjom hiljada milijardi dolara.

„Terorizam se mijenja, širi na druge zemlje, naša strategija takođe mora da se mijenja. Možemo da vršimo udare na teroriste i bez američkih vojnika na terenu“.

Teroristima Islamske države u Afganistanu, grupe ISIS-K, predsednik je poručio:

„Još nismo završili sa vama“.

Biden je dodao i da će SAD goniti „do kraja svijeta“ sve koji se usude da ih napadnu.

Predsjednik je takođe konstatovao da Amerika mora da uči na svojim greškama.

„Moramo da postavljamo misije sa jasnim, ostvarivim ciljevima i moramo da ostanemo fokusirani na fundamentalne interese SAD. Rat u Afganistanu je trebalo da se davno okonča, odbijam da otvorim novu deceniju rata u Afganistanu“, poručio je.

Dan ranije, predsjednik je takođe kratko govorio o svojoj odluci.

“Preporuka našeg generalštaba i svih komandanata na terenu je bila da se naša misija vazdušne evakuacije završi kako je planirano", izjavio je Biden.

"Njihovo gledište bilo je da je okončanje naše misije najbolji način da se zaštite životi naših vojnika i osigura mogućnost odlaska onih civila koji žele da napuste Afganistan narednih nedjelja ili mjeseci".

“Talibani su obećali bezbjedan prolaz i svijet će ih držati za riječ", dodao je predsjednik.

Bidenova odluka da se drži roka za povlačenje izazvala je kritike političkih protivnika, kao i nekih njegovih saveznika. Poslednji američki vojnici povukli su se iz Afganistana uoči dvadesete godišnjice terorističkih napada 11. septembra 2001, koji su podstakli SAD da pošalju vojnike u Afganistan i gone teroriste Al Kaide, koji su planirali napade, kao i ekstremne talibane koji su im pružili utočište.

Zajedno sa svojim saveznicima SAD su obavile najveću vazdušnu evakuaciju u istoriji, i prebacile iz zemlje više od 120.000 svojih građana i Afganistanaca koji su im pomagali tokom 20-godišnjeg rata, uključujući 1.200 u nedjelju i ponedjeljak, na ukupno 26 letova. Bijela kuća je saopštila da je avionima evakuisano 6.000 američkih državljana.

Kraj rata u Avganistanu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

SAD više nemaju diplomatsko prisustvo u Kabulu, a Ros Vilson, najviši američki diplomata u Afganistanu, bio je na posljednjem američkom letu iz zemlje.

Međutim, zvaničnici State Departmenta kažu da će nastaviti da pružaju konzularne usluge onima koji žele da napuste Afganistan nadalje.

Državni sekretar Antony Blinken je takođe ostavio otvorenom mogućnost da će se ambasada u jednom trenutku ponovo otvoriti u Kabulu, u zavisnosti od ponašanja talibana i ukupne bezbjednosne situacije.

Talibani su zatražili od zemalja, među kojima su i SAD, da zadrže svoje diplomatske misije u Afganistanu, uvjeravajući ih u bezbjednost i zaštitu osoblja.

Međutim, SAD i međunarodni partneri će željeti da vide kakvi su talibani na djelima, a ne samo riječima, kada je riječ o budućem diplomatskom prisustvu i priznanju njihove vlade, navodi State Department.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG