Linkovi

Lideri G7 u nedjelju razgovaraju sa Zelenskim, SAD šalju novo oružje


Arhiv- Zajednička fotografija lidera G7 na marginama samita NATO u Briselu (Foto: AP/Henry Nicholls/Pool)
Arhiv- Zajednička fotografija lidera G7 na marginama samita NATO u Briselu (Foto: AP/Henry Nicholls/Pool)

Američki predsjednik Joe Biden bi, kako se očekuje, trebalo već u petak ili tokom vikenda da potpiše novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od najmanje 100 miliona dolara, prenijela je u petak agencija Reuters pozivajući se na četiri neimenovana američka zvaničnika.

Zvaničnici navode da će najnovija pomoć u oružju vjerovatno obuhvatiti još municije za sisteme kao što su Howitzeri. SAD su od početka ruske invazije, Ukrajini isporučile oružje u vrijednosti od 3 milijarde i 400 miliona dolara, uključujući protivavionske sisteme Stinger, protivtenkovske rakete Javelin, municiju i zaštitnu opremu.

Iz Bijele kuće je u međuvremenu saopšteno da će Biden i ostali lideri grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7) razgovarati u nedjelju sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, nakon što je američki predsjednik ranije ove nedjelje rekao da će se raspravljati o mogućim dodatnim akcijama u odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu.

Razgovori će biti fokusirani na nanoviji razvoj događaja u vezi sa ratom, naporima da se Ukrajina podrži i načinima da se pokaže "dalje jedinstvo G7 u našem kolektivnom odgovoru, uključujući nametanjem teških posljedica za Putinov rat", saopštio je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće.

Lideri G7, koju čine SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Japan, Kanada i Italija, održaće virtuelni sastanak sa Zelenskim u nedjelju ujutro, naveo je portparol.

Portparolka Bijele kuće Jen Psaki rekla je da je termin sastanka značajan zato što će biti održan dan uoči učešća ruskog predsjednika Vladimira Putina u vojnoj paradi povodom Dana pobjede kojim se obilježava kraj Drugog svjetskog rata.

"Očekivao je da će marširati ulicama Kijeva, to se svakako neće dogoditi", naglasila je Psaki.

Također je rekla da američki zvaničnici razgovaraju o uvođenju novih sankcija ruskim oligarsima i kompanijama, kao i o preduzimanju koraka da se Rusi, koji su već sankcionisani, spriječe da izbjegavaju posljedice kaznenih mjera.

Amerika i njeni saveznici prethodno su bili jedinstveni u uvođenju sveobuhvatnih sankcija protiv ruskih banaka, zvaničnika i drugih entiteta da bi se Moskva kaznila zbog svojih poteza, uključujući i navodne ratne zločine.

Biden je u srijedu najavio da planira da sa članovima G7 razmotri potencijalne dodatne mjere protiv Rusije, zbog nastavka i intenziviranja rata protiv Ukrajine i dodao da su SAD uvek otvorene za uvođenje novih sankcija.

Američka sekretarica za finansije Janet Yellen u srijedu je odbila da iznese detalje mogućih akcija, ali je dodala da su SAD u stalnim razgovorima o tom pitanju i da bi mogle da izvrše dodatni pritisak na Moskvu.

Njemački kancelar Olaf Scholz, koji će učestvovati u razgovoru, također bi u nedjelju trebalo da se obrati javnosti.

Na taj dan se obilježava godišnjica kraja Drugog svjetskog rata, koja ove godine ima posebno značenje imajući u vidu da su Ukrajina i Rusija - obje žrtve nacističke Njemačke - sada u ratu, saopštio je portparol njemačke vlade.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG