Linkovi

Orban: Mađarska ne može da podrži embargo na naftu


Arhiva - Premijer Mađarske Viktor Orban
Arhiva - Premijer Mađarske Viktor Orban

Mađarska ne može da podrži novi paket sankcija Evropske unije, koji uključuje embargo na uvoz nafte, u sadašnjem obliku, izjavio je u petak premijer Viktor Orban.

Orban je rekao da bi trenutni prijedlog Evropske komisije o zabrani uvoza ruske nafte predstavljao "atomsku bombu" bačenu na mađarsku ekonomiju, dodajući da je Mađarska spremna da pregovara ako vidi novi prijedlog koji bi zadovoljio mađarske interese.

Izvršna vlast Evropske unije predložila je u srijedu do sada najteži paket sankcija Moskvi za njen rat u Ukrajini, ali nekoliko zemalja zabrinutih zbog uticaja prekida uvoza nafte iz Rusije stalo je na putu dogovora.

Nekoliko istočnih zemalja EU zabrinuto je da im zaustavljanje neće dati dovoljno vremena da se prilagode, iako su diplomate rekle da će Mađarskoj i Slovačkoj biti dat rok do kraja 2023.

Orban je rekao državnom radiju da će Mađarskoj biti potrebno pet godina i da će napraviti ogromne investicije u svoje rafinerije i naftovode kako bi mogla da transformiše svoj sadašnji sistem koji se oslanja oko 65 odsto na rusku naftu.

"Znamo tačno šta nam je potrebno, prije svega nam je potrebno pet godina da se cijeli ovaj proces završi... godina-godina i po nije dovoljno ni za šta", rekao je Orban i dodao da će Mađarskoj biti potrebna i velika ulaganja u rafinerije i sistem transporta koji omogućava uvoz neruske nafte.

Orban se zapitao da li je pametno ulagati u tolike razmjere za rezultat za četiri do pet godina, budući da se rat u Ukrajini dešava sada.

Rekao je da Mađarska čeka da vidi novi prijedlog Komisije.

"Ne želim da se konfrontiam sa EU, već da sarađujemo.... ali to je moguće samo ako uzmu u obzir naše interese", rekao je Orban.

Orban je takođe rekao da Mađarska neće podržati stavljanje na crnu listu poglavara Ruske pravoslavne crkve koji je saveznik Kremlja, patrijarha Kirila, jer je to "pitanje vjerske slobode".

On je ponovio stav Mađarske da ne šalje nikakvo oružje u susjednu Ukrajinu jer bi te pošiljke postale mete ruskih napada u oblasti iza granice u zapadnoj Ukrajini gdje žive etnički Mađari, rekao je on.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG