Linkovi

SAD dale Ukrajini obavještajne podatke prije potapanja "Moskve"


Arhiv - Ruska krstarica "Moskva" 21. maja 2003.
Arhiv - Ruska krstarica "Moskva" 21. maja 2003.

SAD su podijelile obavještajne podatke sa Ukrajinom o lokaciji ruske raketne krstarice Moskva prije udara u kojem je potopljen brod, ali je Pentagon demantovao da je igrao direktnu ulogu u potapanju broda.

Portparol Pentagona John Kirby saopštio je da SAD "nisu pružile Ukrajini specifične informacije o udaru na brod Moskva", iako je rekao da SAD i saveznici rutinski razmjenjuju obavještajne podatke sa Ukrajinom.

"Nismo učestvovali u ukrajinskoj odluci da gađa brod niti u operaciji koju su sproveli", rekao je Kirbi. "Nismo bili upoznati sa namerom Ukrajine da gađa brod."

Jedan američki zvaničnik izjavio je u četvrtak da je Ukrajina sama odlučila da napadne i potopi brod koji je bio ponos ruske crnomorske flote, upotrebom sopstvenih projektila.

Međutim, s obzirom na ruske napade na ukrajinsku obalu sa mora, SAD su pružile "niz obavještajnih podataka", uključujući i one o lokaciji tih brodova, izjavio je zvaničnik koji je razgovarao sa novinarima pod uslovom da ostane anoniman.

Bidenova administracija je povećala razmjenu obavještajnih podataka sa Ukrajinom zajedno sa isporukama oružja i projektila, da bi joj pomogla u odbijanju ruske invazije.

Saznanja o američkoj podršci u napadu na "Moskvu" objavljena su u vrijeme dok je Bijela kuća pod pritiskom republikanaca da učini više da pomogne ukrajinskom otporu, a ankete pokazuju da neki Amerikanci dovode u pitanje da li je predsjednik Biden dovoljno čvrst prema Rusiji.

Govoreći za kablovsku mrežu CNN u petak, portparol Pentagona Kirby je rekao da su "obavještajne informacije koje Amerika pruža Ukrajini legalne".

"One su legalne, legitimne i ograničene", rekao je.

Kirby je priznao da SAD i dalje brine mogućnost da dođe do eskalacije sukoba sa nuklearno naoružanom Rusijom.

Anonimni zvaničnik u četvrtak je istakao da SAD nisu znale da Ukrajina planira da napadne ruski brod pre operacije. Vijest o američkoj ulozi u potapanju "Moskve" prvo je objavio NBC News.

Ranije u četvrtak, nakon što je New York Times objavio izvještaj o američkoj ulozi u ukrajinskom ubistvu ruskih generala, Kirby je izjavio da američke agencije "ne pružaju obavještajne podatke o lokaciji visokih vojnih lidera na bojnom polju, niti učestvuju u odlukama ukrajinske vojske o tome koje će mete napasti".

"Ukrajina kombinuje informacije koje joj pružamo mi i drugi partneri, sa sopstvenim obavještajnim podacima, i onda donose sopstvene odluke i preduzimaju svoje akcije", istakao je portparol Pentagona.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG