Linkovi

Prva dama SAD posjetila američke vojnike u Rumuniji


Prva dama Jill Biden služi obroke američkim vojnicima tokom posjete vazduhoplovnoj bazi Mihail Kogalniceanu u Rumuniji, 6. maja 2022.
Prva dama Jill Biden služi obroke američkim vojnicima tokom posjete vazduhoplovnoj bazi Mihail Kogalniceanu u Rumuniji, 6. maja 2022.

Prva dama Sjedinjenih Država Jill Biden stigla je u Rumuniju kako bi započela putovanje koje će je odvesti i u drugu članicu NATO-a Slovačku, kao dio napora Washingtona da iskaže podršku saveznicima u regionu usred ruskog rata protiv Ukrajine.

Jill Biden je stigla 6. maja u vazdušnu bazu Mihail Kogalniceanu u blizini rumunskog grada Konstance i oko 100 kilometara od granice sa Ukrajinom.

Mnogi od hiljada američkih vojnika, koji su posljednjih mjeseci raspoređeni u Istočnu Evropu, stacionirani su u bazi.

Supruga američkog predsjednika bi tokom turneje trebalo da se sastane sa američkim vojnicima, službenicima ambasade, raseljenim ukrajinskim roditeljima i djecom, humanitarnim radnicima i nastavnicima, saopšteno je iz njenog kabineta.

Biden, koja predaje engleski jezik na jednom koledžu u Virginiji, takođe će se sastati sa prvom damom Rumunije Karmen Johanis, također nastavnicom engleskog, kao i sa predsjednicom Slovačke Zuzanom Čaputovom.

U nedjelju, kada se u Americi slavi Dan majki, Jill Biden će se susresti sa ukrajinskim majkama i djecom koja su bila primorana da napuste svoje domove zbog ruskog rata protiv Ukrajine, navodi se u saopštenju.

Supruge američkih predsjednika nemaju mnogo zvaničnih ovlaštenja, ali su često dio takozvane "meke moći" i prenose poruke administracije biračima i u inostranstvu.

Više od 840.000 Ukrajinaca prebjeglo je u Rumuniju, a oko 80.000 je ostalo u toj zemlji. Državna televizija će od petka početi da emituje časove jezika za djecu, mada je samo 2.000 Ukrajinaca upisano u rumunske škole.

Nešto više od 380.000 Ukrajinaca ušlo je u Slovačku od početka rata, ali je većina nastavila put ka drugim evropskim zemljama. Bratislava snažno podržava Kijev kojem je isporučila pomoć i oružje, uključujući i protivvazdušne sisteme S-300.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG