Linkovi

Koronavirus odnio više od 10 hiljada života širom svijeta


Pogrebnici u Bergamu unose kovčeg sa posmrtnim ostacima u vozilo na groblju u Bergamu, u Italiji (Foto: AP/Claudio Furlan/LaPresse)
Pogrebnici u Bergamu unose kovčeg sa posmrtnim ostacima u vozilo na groblju u Bergamu, u Italiji (Foto: AP/Claudio Furlan/LaPresse)

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je broj smrtnih slučajeva kao posljedica koronavirusa prevazišao 10 hiljada, a da se broj zaraženih približava četvrt miliona.

Više od 10.200 novih slučajeva prijavljeno je u Evropi, za koju je ranije ove nedjelje direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao da je postala epicentar zaraze, pošto je broj oboljelih počeo da se dramatično smanjuje u Kini, gde se virus najprije pojavio.

U Evropi je trenutno prijavljeno 87.108 slučajeva zaraze i 4.084 smrtna slučaja.

Španija je u petak prijavila 235 novih smrtnih slučajeva i postala prva evropska zemlja, poslije Italije, sa četvorocifrenim brojem žrtava.

Zvaničnici u Španiji upozorili su da bi situacija uskoro mogla da prevaziđe mogućnosti zdravstvenog sistema te zemlje. Najavili su planove da pretvore madridski konferencijski centar u improvizovanu bolnicu. Ranije ove nedjelje, hotel sa četiri zvjezdice u Madridu je pretvoren u bolnicu.

Italija je prijavila 427 novih smrtnih slučajeva, više nego ijedna druga zemlja, tako da je broj mrtvih dostigao 3.405, više od Kine, koja je do sada bila nacija sa najviše žrtava.

Njemačka, još jedna teško pogođena zemlja, pokušava da poveća broj kreveta u intenzivnoj njezi, kojih trenutno ima 28.000, praveći privremene bolnice u hotelima, klinikama za rehabilitaciju i drugim ustanovama. Zvaničnici tamo navode da bi koronavirus mogao da zarazi 10 miliona Nijemaca, ukoliko se ne preduzmu mjere predostrožnosti, između ostalog i takozvano "socijalno distanciranje".

Premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je da je restoranima, barovima i drugim uslužnim kompanijama naređeno da se zatvore u petak uveče.

U SAD, Trumpova administracija saopštila je da zatvara granice sa Kanadom i Meksikom i aktivirala federalni zakon kojim će se zdravstvenim radnicima hitno omogućiti neophodna medicinska oprema, a privatni sektor mobiliše za borbu protiv pandemije.

Predsjednik Donald Trump rekao je da će većina putovanja prema Kanadi i Meksiku i iz te dvije zemlje biti zabranjena, osim trgovine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG