Linkovi

SAD: Virus ugrozio poslove i donio zebnju


Građani SAD brinu za poslove i egzistenciju
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Građani SAD brinu za poslove i egzistenciju

Dionice na Wall Streetu ponovo su jučer doživjele pad, a trgovanje je i zaustavljano kako bi se izbjegla panična prodaja, uprkos značajnom umanjenju kamatnih stopa. Širenje korona virusa uticalo je na ekonomije širom svijeta, a poseban udarac osjećaju mali biznisi.

Zvono za početak trgovanja najavilo je u ponedjeljak još jedan dan gubitaka na Wall Streetu. Federalne rezerve su značajno umanjile kamatne stope, ali to nije pomoglo da se umire investitori koji su u strahu od moguće recesije.

Biznisi širom svijeta su sve više na udaru jer u mnogim sektorima ekonomska aktivnost se praktično prekida. Norbert Kettner, direktor turističkog odbora u Beču kaže:

„Trenutno smo u slobodnom padu. Nemamo nove rezervacije. Imamo otkazivanja, čega je također sve manje, jer posla u martu uopšte neće biti. Tako da zaista doživljavamo zaustavljanje javnog života u našem gradu.“

Zastoj posebno utiče na male biznise poput optike čiji je vlasnik Norbert Giarolli.

„Nismo ništa prodali već danima. Nisam ljut ili ogorčen zbog toga. Zastoj se mora dogoditi. Četiri sedmice, svi kod kuće. To je dobro za porodice. To će uništiti virus i stvari će se onda vratiti u normalu.“, kaže Giaroll.

New York in pause due to the threat of coronavirus. (Photo: Celia Mendoza)
New York in pause due to the threat of coronavirus. (Photo: Celia Mendoza)

Ali postoji mogućnost da se stvari neće tako brzo vratiti u normalu i da će ekonomija biti usporena i nakon što se smanji intenzitet korona virusa.

William Hoagland potpredsjednik dvostranačkog centra za politike kaže, „Indikatori su da će svjetska ekonomija ući u recesiju 2020. godine. Nije to samo Kina, nego i Japan, Italija, Njemačka… Globalno slab ekonomski rast.“

South Korea Feels the Economic Impact of ‘Social Distancing’
South Korea Feels the Economic Impact of ‘Social Distancing’

Ako se produži, usporena i prekinuta potražnja za robom i dobrima može uništiti male biznise. Ammar Jouini je vlasnik suvenirnice.

„Do ovog trenutka, nemamo mušterija. Razmišljam da zatvorim radnju. Razmišljam da potražim drugi posao kako bih zaradio za život. Nema mušterija, sve rezervacije su otkazane, letovi su prekinuti, sve zbog te bolesti. Neka nam je Bog na pomoći.“

New York in pause due to the threat of coronavirus. (Photo: Celia Mendoza)
New York in pause due to the threat of coronavirus. (Photo: Celia Mendoza)

Kod nekih, poput Ramadana, vozača kočije, se javio i osjećaj bespomoćnosti:

„Nema turizma. Nema ničega. Ova bolest je bila katastrofa za ljude. Ljudi sebi više ne mogu da priušte hranu. Ljudima treba pomoć i ne znaju šta da rade. Ne znaju kuda dalje da idu.“

Neizvjesnost vlada svugdje, pa i u Bijeloj kući, gdje je izblijedio i optimizam ekonomskog savjetnika Larry-a Kudlow-a o dobroj američkoj ekonomiji.

„Ovo urušavanje tržišta je teško. Veoma teško. Savjetovao bih strpljenje i smirenost i mislim da bi investitori trebali pogledati mogućnosti za kupovinu na duže staze. To je najbolje što mogu. Nisam mudrac i nemam savršenu kristalnu kuglu.“, kaže Kudlow.

Larry Kudlow
Larry Kudlow

Američke aviokompanije zatražile su od federalne vlade 50 milijardi dolara kako bi se nosile sa problemima izazvanim virusom. U međuvremenu, Senat nastavlja da raspravlja o paketu ekonomskih olakšica koje bi ublažile posljedice ovog udara na američke radnike i poslove.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG