Linkovi

Coronavirus – koje savjete slušati, a šta je opasno?


Krizne situacije su idealno vrijeme za širenje dezinformacije, poluinformacija i lažnih vijesti. Postoje različiti interesi zašto bi to neko plasirao – dobijanje lične koristi, recimo od prodaje pripravaka, zbunjivanje javnosti i izazivanje panike, ali i samopromocija.

Mi, nažalost ne možemo računati na to da je svaki građanin naučno pismen niti smijemo osuđivati ljude koji ne razumiju informacije iz nauke. Ono što možemo, jeste raščlanjivati različite aspekte ovakvih pojava i objasniti zašto ti navodi nisu tačni i zašto im ne bismo trebali vjerovati niti ih širiti.

„Italijanski ljekar savjetuje...“

Jedna od prvih dezinformacija koja se pojavila jeste status „italijanskog ljekara iz Wuhana“, koji je kolao i koji su mnogi podijelili ili prenijeli na neki način. U ovom tekstu je navedeno kako je SARS-CoV-2 veoma veliki virus i da ima 400-500 mikrometara. Ovi je prva netačnost ovog teksta – SARS-CoV-2 je mali virus od oko 120 nanometara. Jedan nanometar je tek hiljaditi dio mikrometra, odnosno, novi virus je mnogo manji nego što se ovdje navodilo. Ovo je bio prvi znak da sa ovim statusom nešto nije uredu. Iduće tvrdnje u tom statusu su govorile kako trebamo piti vruć čaj ili vodu jer virus umire na 26-27OC. Ovo je također netačno – naša tjelesna temperatura iznosi oko 36.6OC, a ni ta temperatura ne ubija ovaj virus. Da je podatak iz statusa tačan, virus nas nikada ne bi mogao zaraziti. Ovdje je također pisalo kako se virus ne širi zrakom, nego se drži za predmete. Ovo je nenaučno – radi se o kapljičnoj infekciji i virusne čestice se prenose vazduhom kod ovakvih tipova infekcija. Virus može biti i u vazduhu, a može i prionuti na površine, na kojima ostaje različito dugo. Tačno je da virus može više sati (12-15h) preživjeti na nekoj površini. Ipak, primarni način inficiranje je kapljično, kada se nalazite u blizini nekoga ko ima virus. Sigurna distanca iznosi 3-6 metara. Ovo je ujedino i razlog zašto moramo izbjegavati društveni kontakt, prati ruke i dezinficijensima čistiti površine predmeta koje dodirujemo.

Nažalost, neko je pokušao ovaj status pripisati čak UNICEF-u i UNICEF Hrvatska je demantovao kako je ovo njihov tekst.

Narodna i druga alternativna medicina

Praktikanti različitih oblika alternativne medicine konstantno kroz društvene mreže pokušavaju prodati svoje pripravke kao preventivu i lijek za COVID-19. Međutim, iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) su oštro naglasili kako u ovom trenutku nemamo ni preventivu ni lijek za jednu potpuno novu epidemiološku pojavu, SARS-CoV-2 i bolest koju izaziva, COVID-19.

Apiterapija – liječenje pčelinjim proizvodima poput meda, propolisa, matične mliječi i pčelinjeg otrova nema konkluzivne dokaze efikasnosti. Ne tvrdimo kako med nije zdrav – radi se o dobroj i kvalitetnoj namirnici, ukoliko nije patvoren, ali nema nikakvih dokaza da je efikasan u prevenciji COVID-19 i njenom liječenju, kao ni drugi pčelinji proizvodi. Oni vas neće zaštititi od COVID-19.

Homeopatija je vjerovanje kako voda pamti djelovanje neke aktivne tvari čak i onda kada je ta tvar do iznemoglosti razblažena. Homeopati tvrde da mogu liječiti bolesti i stanja praktično čistom vodom ili šećernim tableticama koje ne sadrže ništa korisno. Za homeopatiju je dokazano da nije ništa bolja od placeba te da se radi o nadriliječništvu i pseudonauci. Brzo nakon javljanja panike usljed nove infekcije, mnogi su nadriliječnici ponudili prodaju svojih pripravaka, tvrdeći da su dobri ako neko oboli od novog koronavirusa ili da su dobri za prevenciju– ništa od toga nije tačno.

Naravno, jedna od prvih alternativnih metoda je bilo posezanje za bijelim lukom. Bijeli luk ima neka antibakterijska svojstva, ali ovdje se radi o virusu, koji potpuno drugačije reaguju od bakterija. Nema nikakvih dokaza da su bijeli luk, kiseli kupus i rakija lijekovi kod COVID-19, niti štite od ove infekcije.

Soda-bikarbona kao i alkalizacija organizma su također neefikasne metode i savjete da uzimate rastvor sode-bikarbone također treba tretirati kao lažne vijesti. Pojačano uzimanje selena, magnezijuma, joda, jodne otopine i drugih minerala, mikro- i oligobioelemenata također ne štiti od infekcije. Naročito su opasne tvrdnje da visoke intravenozne doze multivitamina, vitamina C i minerala mogu zaštititi od novog virusa.

Većina nadriljekara se pravda time kako „treba jačati imunitet“ ovim suplementima i nekontrolisanim pripravcima sumnjivog kvaliteta, međutim imuni sistem se ne jača na taj način – dobar san i uravnotežena ishrana, kao i umjerena fizička aktivnost su daleko bolji saveznici imuniteta. Bitno je razumjeti i da „prejak“ imuni sistem također nije dobar za nas, jer tada tijelo reaguje burno na antigene. Neki kritični slučajevi COVID-19 su izgleda bili i usljed toga što imuni sistem nije imao normalnu reakciju, nego burnu.

Zloglasne MMS kapi koje sadrže otrovni oblik hlora, koji, iako uništavaju bakterije i druge patogene, uništavaju i naše ćelije. Ovo je izuzetno opasno sredstvo i ne bi se smjelo koristiti za „čišćenje organizma“ nikada, pa ni kod COVID-19.

Negativni joni

Također, „negativni joni“ nas ne štite od patogena, pa tako ni od SARS-CoV-2. Priča o negativnim jonima i ozonu, kao česticama koje pozitivno djeluju na zdravlje su veoma stara pseudonauka i ništa od kredibilnih naučnih istraživanja ne potvrđuje tvrdnju da su negativni joni i ozon dobri za zdravlje. Ozon je čak veoma toksičan. Ove su tvrdnje obično praćene time da „negativni joni povećavaju životnu energiju“.

Međutim, negativni joni su, za pravu nauku, one čestice koje su primile elektron i zovemo ih anioni/anjoni. Tako postoje anioni hlora, sumpora, dušika, fluora, hloriti, sulfiti, sulfati, pa i slobodni radikali koji su anioni. Zapravo, prisustvo ovakvih tvari u vazduhu je znak da je vazduh onečišćen. Zdrav čist vazduh se sastoji od molekularnih oblika kisika, dušika, nešto plemenitih plinova i ugljičnog dioksida i to je vazduh koji nama povećava životnu energiju, tako što naše tijelo iz njega uzima kisik, potreban za metaboličke procese stvaranja energije. Negativni joni nisu normalan i zdrav sastojak vazduha.

Svaka priča o „negativnim jonima“ kao neprijatelju novog koronavirusa SARS-CoV-2 su nenaučne i nisu potkrijepljene niti jednom jedinom ozbiljnom studijom te su zapravo samo način samopromocije pojedinaca.

Također, dezinformacija i da je ova pandemija povezana s uvođenjem 5G mreže i da je nekakav tajni „projekt“, šta god to značilo.

Najbolji način zaštite od infekcije jesu izbjegavanje kontakta s drugim ljudima, usljed načina prenošenja virusa, što u ovim vanrednim uslovima podrazumijeva što manje izlazaka vani, osim onih osnovnih i što manje druženja te temeljno pranje ruke. Također, važan savjet je izbjegavanje glasina i njihovo širenje. Najvažnije se držati se preporuka i naredbi kriznih štabova, ne shvatati situaciju olako, ali ne podleći ni panici.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG