Linkovi

Vlade širom svijeta pokušavaju da zaustave virus, sve više restrikcija za građane


Pogled na Trg Svetog Petra u Rimu, u trenutku dok je čitava Italija u karantinu zbog koronavirusa (Foto: Reuters/Alberto Lingria)
Pogled na Trg Svetog Petra u Rimu, u trenutku dok je čitava Italija u karantinu zbog koronavirusa (Foto: Reuters/Alberto Lingria)

Na savjet profesionalaca iz sfere javnog zdravlja, ali i poslije iskustava u vezi sa tim kakav su efekat imala zatvaranja najvećeg broja javnih mjesta u zemljama kao što je Kina, vlade širom svijeta uvode sve više i više restrikcija, dok pokušavaju da spriječe širenje koronavirusa.

U SAD, mnoge škole su od danas zatvorene, dok su dva grada sa najviše stanovnika - Los Anđeles i Njujork - objavila da će javna mjesta, kao što su bioskopi, biti zatvoreni, dok će restorani nuditi samo isporučivanje ili preuzimanje obroka.

Holandija je naredila slična zatvaranja, dok su Češka i Austrija pozvale ljude da ostanu u svojim kućama. Novi Zeland je u ponedjeljak postao posljednja u nizu zemalja koje su zabranile masovna okupljanja, uvodeći restrikcije na događaje sa 500 i više osoba.

Ministar unutrašnjih poslova Turske saopštio je da će barovi i noćni klubovi biti zatvoreni.

U međuvremenu, Vatikan je saopštio da će papa Franjo održati službe tokom uskršnje nedelje bez prisustva javnosti.

Poenta svih ovih zabrana je da ljudi ne budu u blizini jedni drugih u manjim zatvorenim prostorima, u kojima vrlo lako mogu da se zaraze virusom ili ga prenesu drugima. Pored pranja ruku i samoizolacije ukoliko se osjećate bolesno, takvo takozvano "društveno distanciranje" (social distancing) je glavna preporuka koju ponavljaju svjetski zdravstveni zvaničnici.

Kina, koja je zatvorila mnoge gradove pošto je virus u toj zemlji u januaru počeo brzo da se širi, prijavila je samo 16 novih slučajeva u ponedjeljak. Južna Koreja, koja je nedjeljama imala drugi najveći broj slučajeva u svijetu, prijavila je 74 slučaja u ponedjeljak, drastično manje nego na vrhuncu krize.

Italija je preduzela ekstremne mjere i zatvorila čitavu zemlju, ali je i dalje najveći svjetski problem, jer ne uspijeva da zaustavi širenje virusa. Tamošnji zvaničnici u nedjelju su prijavili 3.590 novih slučajeva zaraze i 368 smrtnih slučajeva od virusa.

Španija i Iran, dvije od zemalja koje su među najteže pogođenim, prijavile su po 1.000 novih slučajeva zaraze u ponedjeljak.

Drugi način na koji vlade širom svijeta pokušavaju da spriječe širenje virusa COVID-19 jeste zabrana ulaska i zatvaranje granica, a neke od posljednjih zemalja koje su posegle za takvim mjerama su Kolumbija, Panama i Argentina, koje su zabranile ulazak strancima.

Da bi pomogle u trenutku kada ekonomije zbog virusa prolaze kroz najveću krizu od 2008. godine, centralne banke, među kojima su i američka, japanska, i novozelandska, najavile su smanjenje osnovnih kamatnih stopa i olakšavanje dobijanja zajmova za firme.

Od ponedeljka ujutro, bilo je više od 169 hiljada registrovanih slučajeva zaraze koronavirusom i 6.523 smtrna slučaja. Više od 77 hiljada se oporavilo.

XS
SM
MD
LG