Linkovi

Koronavirus i svjetska ekonomska depresija


Njujorška berza, arhivska fotografija (Foto: AP)
Njujorška berza, arhivska fotografija (Foto: AP)

Najbogatije svjetske ekonomije primjenjuju mjere pomoći u trenutku slabljenja svjetske ekonomije pod pritiskom pandemije koronavirusa. Jedna od posljednjih evropskih prijestonica koja se priprema za blokadu je London.

Sa skoro 219.000 oboljelih i 8.900 preminulih, potpuno nepripremljeni svijet upoređuje je sa periodom Drugog svjetskog rata, svjetskom finansijkom krizom 2008. ili pak erom Španske groznice 1918, piše agencija Rojters.

“Sve podsjeća na vrijeme kada je harala kuga”, priča argentinska hotelijerka Patricija Duran, dok zatvara praznu knjigu rezervacija za dva hotela čija je vlasnica u blizini Iguazu vodopada.

“Hoteli su prazni – turizam odumire”, zaključuje ta hotelijerka.

Turizam i aviosaobraćaj najviše ispaštaju jer se, u svrhe suzbijanja pandemije, insistira na minimalnom kontaktu među ljudima. Malo je privrednih sektora pošteđeno krize koja prijeti izazivanjem dugotrajne globalne recesije.

U Sjedinjenim Državama, Evropi i Aziji umanjene su kamatne stope, u svrhe povećanja likvidnosti i pokušaja stabilizacije ekonomskih kretanja. Sve to događa se u okolnostima samoizolovanih mušterija, prekinutih lanaca nabavke, otežanog transporta i blokiranog poslovanja.

SAD su prijavile skoro 8.000 oboljelih - dok ih je preminulo 151. Milioni građana borave i rade od svojih kuća.

Britanija, čiji se pristup spriječavanju širenje pandemije koronavirusa razlikovao od većine država svijeta, počinje pripreme za blokadu prijestonice Londona. Očekuje se da će stanice podzemne željeznice i škole biti zatvorene u petak.

Oko 20.000 vojnika je u pripravnosti u slučaju potrebe da Kraljica Elizabeta napusti dvorac u Vindzoru u kome se nalazi. U Britaniji su od koronavirusa do sada preminule 104 osobe, a prijavljena su 2.626 slučaja zaraze.

Rusija je prijavila prvi smrtni slučaj od koronavirusa. Tračak nade za svijet dolazi iz Kine, države koja je objelodanila da je među njenim građanima prekinuto prenošenje bolesti. U zemlji koja je primijenila drakonske mjere suzbijanja, prijavljena su trideset četiri slučaja, za koje tamošnje vlasti navode da su pristigli van njenih granica.

Virus, za koji se smatra da je nastao u Kini krajem 2019, proširio se na 172 nacije i teritorije. U posljednja dvadeset četiri časa prijavljeno je 20.000 novooboljelih – što je novi dnevni rekord.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG