Linkovi

SAD i druge zemlje optužile Kinu za angažovanje kriminalnih hakerskih grupa


Sjedinjene Države i druge zemlje optužile su kinesko Ministarstvo za državnu bezbjednost da je angažovalo i plaćalo kriminalne hakerske grupe da sprovode nedozvoljene globalne cyber operacije.  

Među tim aktivnostima su operacije ucjenjivanja privatnih kompanija, koje su prinuđene da plaćaju milione dolara otkupa kako bi povratile pristup svojim podacima, navode američki zvaničnici.

SAD su, zajedno sa NATO, Evropskom unijom, Britanijom, Japanom, Kanadom, Australijom i Novim Zelandom u ponedeljak direktno optužile Kinu za cyber napad u martu, koji je uticao na desetine hiljada organizacija preko servera Microsoft Exchange.

U pitanju je vrsta hakovanja kada proizvodjači softvera znaju da postoji nedostatak u njihovom softveru ali još nisu uspjeli da ga otklone.

“Američka vlada je izrazila zabrinutost povodom ovog incidenta ali i kineskih širih, zloćudnih cyber aktivnosti, visokim zvaničnicima kineske vlade i jasno stavila na znanje da ovi potezi ugrožavaju bezbjednost i stabilnost u cyber prostoru", rekao je novinarima visoki zvaničnik administracije u razgovoru u nedjelju uveče, uoči zvaničnog saopštenja.

Saznanje da kineska civilna obavještajna agencija angažuje hakere je za nas bilo "veoma iznenađujuće i otrežnjujuće", izjavio je zvaničnik. Takođe je značajno što državno ministarstvo bezbjednosti koristi te hakere da bi "sprovodili nedozvoljene cyber operacije na globalnom nivou, uključujući i neke od kojih stiču ličnu dobit", dodao je.

Kina stalno demantuje da je umiješana u takve aktivnosti.

Lu Kang, portparol ministarstva spoljnih poslova, sredinom marta je odgovarao na pitanje o tvrdnjama četiri privatne bezbjednosne firme koje istražuju takozvane "ransomware" napade, a koje su okrivile jednu hakersku grupu iz Kine za sofisticirane upade u njihove mreže.

Lu je odgovorio da bi Peking ozbiljno shvatio te tvrdnje ukoliko bi se iznijeli pouzdani dokazi, ali da nema vremena da odgovara na "glasine i spekulacije."

Detalji koji su u ponedjeljak ujutru objavljeni u Washingtonu i drugim glavnim gradovima vide se kao pokušaj da se kineskoj vladi pruže detalji koje je tražila.

Nacionalna bezbjednosna agencija, Agencija za cyber bezbjednost i infrastrukturu i Federalni istražni biro su u zajedničkom saopštenju naveli da su "primijetili sve sofisticiranije cyber aktivnosti koje se odvijaju pod pokroviteljstvom kineske vlade, a meta su im američke političke, ekonomske, vojne i obrazovne organizacije i pojedinci, kao i kritična infrastruktura.

“Kinu je na odgovornost pozvala grupa saveznika i partnera kakva nije viđena do sada", izjavio je američki zvaničnik u razgovoru sa reporterima.

Administracija predsjednika Joe Bidena je govorila o seriji ransomware i drugih napada za koje se sumnjiče grupe koje operišu u Rusiji, ali nije direktno dovela u vezu rusku vladu sa tim aktivnostima.

Tokom direktnog susreta sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Ženevi prošlog mjeseca, Biden je zaprijetio da će preduzeti korake protiv Moskve ukoliko cyber kriminalci budu nastavili da neometano operišu unutar Rusije.

XS
SM
MD
LG