Linkovi

Šef domovinske sigurnosti poziva na široki državni odgovor nakon cyber napada na američki naftovod


Homeland Security Secretary Alejandro Mayorkas, left, talks with Sen. Susan Collins, R-Maine, center, and Sen. Lisa Murkowski, R-Alaska, right, during a break of the Senate Appropriations committee hearing to examine domestic extremism, Wednesday,…
Homeland Security Secretary Alejandro Mayorkas, left, talks with Sen. Susan Collins, R-Maine, center, and Sen. Lisa Murkowski, R-Alaska, right, during a break of the Senate Appropriations committee hearing to examine domestic extremism, Wednesday,…

Američko Ministarstvo domovinske sigurnosti (DHS) predvodi vladin odgovor na cyber napad koji je prošle sedmice zatvorio najveći naftovod u Sjedinjenim Državama, što je izazvalo zabrinutost zbog nestašice benzina.

Svjedočeći pred senatskim odborom u srijedu, tajnik DHS-a Alejandro Mayorkas rekao je da administracija Bidena razmatra pozivanje na niz hitnih mjera kako bi osigurala da benzin koji prevoze brodovi dospije u regije na koje je prošlog petka negativno utjecalo zaustavljanje Colonial naftovoda.

"Radimo po uputama predsjednika na vladin način kako bismo se pozabavili prijetnjom cyber sigurnosti koju je pretrpio Colonial i na koju su ranjive druge tvrtke i institucije u cijeloj našoj zemlji", rekao je Mayorkas.

Sistem Colonial naftovoda bio je prisiljen isključiti cijelu svoju mrežu duž istočne obale SAD-a nakon napada ransomware cyber napadom koji je lansirala cyber banda poznata kao DarkSide. Colonial je u srijedu popodne rekao da ponovno započinje s radom, ali tvrtka očekuje da će "trebati nekoliko dana dok se lanac isporuke vrati u normalu".

DarkSide se prvi put pojavio prošlog avgusta, a njegovi tvorci i podružnice od tada su pokrenuli globalne cyber napade u više od 15 zemalja, prema tvrtki za kibernetsku sigurnost FireEye.

Anne Neuberger, zamjenica savjetnika za nacionalnu sigurnost za kibernetiku i nove tehnologije, rekla je novinarima u ponedjeljak da FBI prati grupu barem od oktobra. Američke obavještajne agencije istražuju ima li banda veze s ruskom vladom ili drugim državama, rekla je Neuberger.

FBI kaže da ne savjetuje plaćanje otkupnine za cyber kriminalce, a Colonial nije rekao je li izvršio takvu uplatu.

Mayorkas je rekao da je ransomware napad na američkog operatora cjevovoda, koji premješta gotovo polovicu goriva do Istočne obale, bio tipa na koji je nedavno upozorio američke poslovne čelnike. Ova vrsta hakiranja visokih uloga, dodao je, "potaknula je, točno, našu pažnju."

U aprilu je Ministarstvo pravosuđa osnovalo radnu skupinu posvećenu borbi protiv ransomware-a, što je dio šireg napora Bidenove administracije u borbi protiv cyber prijetnji. Radna skupina koordinira napore širom vlade na identificiranju i ometanju ransomware napada.

Zamjenica državnog odvjetnika Lisa Monaco rekla je nedavnoj minhenskoj konferenciji o kibernetskoj sigurnosti da je prošla godina bila najgora ikad za napade ransomware-a, a žrtve su pretrpjele milijarde dolara gubitka. Dodala je da je naručila 120-dnevni pregled načina na koji se Ministarstvo pravosuđa bori s izazovima kibernetičke sigurnosti.

Surađujući s organizacijama zajednice i agencijama za provođenje zakona, novoosnovani centar osigurat će da su „naši napori na prevenciji utemeljeni na pristupu koji koristi alate za procjenu i upravljanje rizikom u ponašanju i rješava faktore ranog rizika koji mogu dovesti do radikalizacije ili nasilja“, rekao je Mayorkas.

Mayorkas je zajedno s državnim odvjetnikom Merrickom Garlandom svjedočio o domaćem nasilnom ekstremizmu.

XS
SM
MD
LG