Linkovi

Najveći svjetski dobavljač mesa meta cyber napada


Radnica ulazi u tvornicu JBS.
Radnica ulazi u tvornicu JBS.

JBS Foods, najveći svjetski dobavljač mesa, prisiljen je u ponedjeljak zaustaviti operacije u Australiji i Sjevernoj Americi, jer je kompanija tokoma vikenda bila meta cyber napada, kažu zvaničnici iz njenog sjedišta u Brazilu. Vlasti su priopćile da rade na rješavanju posljedica.

Američka podružnica, JBS USA, objavila je izjavu nakon napada u kojoj se kaže da poduzimaju "trenutnu akciju, suspendujući sve pogođene sisteme, obavještavajući vlasti i aktivirajući kompanijsku globalnu mrežu stručnjaka za IT [informacionu tehnologiju] i nezavisnih stručnjaka"da riješe problem, izvijestio je Reuters.

Neke transakcije s kupcima i dobavljačima mogu biti odgođene zbog cyber napada, dodaje se u priopćenju kompanije.

Za sada nema dokaza da su lični podaci kupaca i dobavljača ili zaposlenih bili ugroženi, navodi se u izjavi. Rezervni IT sistem kompanije nije, navode iz kompanije.

Najveći svjetski mesni proizvođač posluje u Kanadi, Britaniji, Europi, Novom Zelandu i Meksiku.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG