Linkovi

Cyber napad na više stotina američkih firmi, sumnja se na ruske hakere


Ilustracija
Ilustracija

Cyber napad blokirao je mreže više od 200 američkih kompanija, saopštila je firma za cyber bezbjednost koja je odgovorila na napad.

Velika ruska cyber grupa REvil gang​ stoji iza napada, kazao je John Hammond iz Huntress laboratorije koja se bavi cyber bezbjednošću. Ovoga puta pogođen je softver Kaseya koji koriste mnoge firme, od velikih kompanija do malih preduzetnika.

"Ovo je kolosalni i razarajući cyber napad", ocijenio je Hammond.

Još nije poznato šta se tačno desilo na mrežama korisnika ovog softwarea i koje su konkretno kompanije pogođene. Kompanija Kaseya je apelovala na korisnike da momentalno zatvore servere i saopštila da je pogođen "mali broj korisnika".

Federalna agencija za cyber bezbjednost i infrastrukturu (CISA) saopštila je da prati situaciju i da radi zajedno sa FBI-em na prikupljanju informacija.

CISA je takođe apelovala na korisnike Kaseya softwarea da isključe svoje servere.

Firma Kaseya je iz Irske, a američki ogranak joj je u Miamiju.

Grupa Revil je aktivna od aprila 2019. Aktiviraju ransomware - software koji ukrade podatke, a onda od firme traži otkup da bi ih vratila. Revil je na taj način zaradio pola miliona dolara prošle godine.

Neki stručnjaci za cyber bezbjednost kažu da će napadačima biti teže da ispregovaraju otkup zbog velikog broja pogođenih kompanija koje ne rade zbog prazničnog vikenda u SAD povodom Dana nezavisnosti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG