Linkovi

Khashoggi u posljednjoj kolumni: Arapskom svijetu najviše treba sloboda govora


Arhiv - Jamal Khashoggi
Arhiv - Jamal Khashoggi

Američki list Washington Post objavio je novu kolumnu nestalog saudijskog novinara Jamala Khashoggija u kojoj on upozorava da je vladama na Bliskom istoku "data potpuna sloboda da nastave s ušutkivanjem medija u sve većem obimu".

List je kolumnu objavio noćas, 16 dana otkako je Khashoggi posljednji put viđen, kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu gdje je došao po dokumenta koja su mu bila potrebna za ženidbu.

Turske vlasti tvrde da je Khashoggi ubijen u konzulatu, što Rijad negira.

Kolumna je objavljena nekoliko sati pošto je turski list Yeni Safak naveo da su zvaničnici Saudijske Arabije prvo odsjekli prste Khashoggiju, a potom mu i odrubili glavu u konzulatu, dok ga je vjerenica čekala ispred, navodi AP.

Urednica rubrike Globalna mišljenja Washington Posta Karen Attiah navela je uz kolumnu da je taj tekst dobila od Khashoggijevog prevodioca i pomoćnika dan pošto je on nestao.

Khashoggi je počeo da piše za rubriku u septembru 2017. godine, a u kolumnama je kritikovao saudijskog princa Mohammada bin Salmana, smjer kojim se kreće Saudijska Arabija i njene konkretne poteze.

U kolumni "Sloboda govora je ono što arapskom svijetu najviše treba", Khashoggi je pomenuo hapšenje poznatog pisca koji je govorio protiv saudijskih vlasti i preuzimanje kontrole nad jednim novinama od egipatske vlade.

"Ove akcije više nemaju za posljedicu kritiku od međunarodne zajednice. Umjesto toga, ovi potezi mogu dovesti do osude poslije koje brzo sledi šutnja. Kao rezultat, arapskim vladama je data potpuna sloboda da nastave s ušutkivanjem medija u sve većem obimu", napisao je Khashoggi.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG