Linkovi

Predsjednik Južne Koreje obavezao se obnoviti dijalog sa Sjevernom Korejom


FILE - South Korean President Moon Jae-in talks on the phone with Japanese Prime Minister Yoshihide Suga at the presidential Blue House in Seoul, South Korea, Sept. 24, 2020.
FILE - South Korean President Moon Jae-in talks on the phone with Japanese Prime Minister Yoshihide Suga at the presidential Blue House in Seoul, South Korea, Sept. 24, 2020.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in zavjetovao se da će posljednju godinu provesti na položaju pokušavajući konačno uspostaviti trajni mir na Korejskom poluotoku.

U govoru iz Seula u ponedjeljak na nacionalnoj televiziji, predsjednik Moon rekao je kako bi ova posljednja godina njegovog jedinstvenog petogodišnjeg mandata mogla biti "posljednja prilika da se iz nepotpunog mira prijeđe u onaj koji je nepovratan".

Moon je dao podršku za "fleksibilni, postupni i praktični" diplomatski pristup američkog predsjednika Joea Bidena u postizanju denuklearizacije. Bidenov vanjskopolitički tim zaključio je pregled sjevernokorejskog zastoja za koji su službenici nagovijestili da će se oslanjati na postupne korake prema uvjeravanju režima da odustane od nuklearnog i balističkog raketnog programa.

Južnokorejski čelnik rekao je da će njegovi ciljevi za predstojeći summit s Bidenom 21. maja u Washingtonu biti "obnova dijaloga između dviju Koreja i Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje".

Predsjednik Moon zauzima se za veći angažman između Seula i Pjongjanga od stupanja na dužnost 2017. Njegov doseg doveo je do tri povijesna summita između njega i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una, kao i dva povijesna summita između Kima i tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa. No uvertire su završile nakon što drugi summit Trumpa i Kima u Vijetnamu 2019. godine nije uspio riješiti pitanje sankcija koje su SAD uvele protiv Sjevera.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG