Linkovi

Sjeverna Koreja glavna tema sastanka SAD-Japan-Južna Koreja


Arhiva - Vojnici Sjeverne Koreje pred Osmi kongres Radničke partije Koreje, na Trgu Kim II Sunga, Sjeverna Koreja, 12. oktobra 2020.
Arhiva - Vojnici Sjeverne Koreje pred Osmi kongres Radničke partije Koreje, na Trgu Kim II Sunga, Sjeverna Koreja, 12. oktobra 2020.

"O svakom aspektu politike Sjeverne Koreje" razgovaraće se kada se u petak sastanu savjetnici za nacionalnu bezbjednost iz Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Japana, izjavio je visoki zvaničnik administracije u Washingtonu.

Biće to prvi takav tripartitni sastanak zemalja otkako je Joe Biden postao predsjednik SAD.

Razgovori se odvijaju usred značajnih razlika u politici prema Sjevernoj Koreji između Washingtona, Seula i Tokija, tvrde analitičari.

Na dnevnom redu su nedavne raketne provokacije Sjeverne Koreje, odgovor Pjongjanga na koronavirus i nedavne diplomatske diskusije Kine i Sjeverne Koreje, rekao je američki zvaničnik, koji je novinarima u četvrtak rekao da je "naša namjera duboka revizija koja će oživotvoriti naš predstojeći proces".

Sastanak u američkoj mornaričkoj akademiji u Anapolisu, u državi Merilend, slijedi nakon što je Sjeverna Koreja isprobala krstareću raketu koja je pala u more, a zatim par balističkih projektila kratkog dometa.

"Sve što radimo u vezi sa Sjevernom Korejom, vjerujemo da moramo da radimo u partnerstvu i u skladu sa Japanom i Južnom Korejom", rekao je visoki zvaničnik administracije, pod uslovom anonimnosti.

"Malo je vjerovatno da će doći do bilo kakvih trilateralnog proboja u Anapolisu ili u narednoj godini pred predsjedničke izbore u Južnoj Koreji", predvidjela je Sju Mi Teri, viša saradnica i predsjedavajuća za Koreju u Centru za strateške i međunarodne studije.

SAD traže promjene

Razgovori u Mornaričkoj akademiji uslijediće nakon putovanja državnog sekretara Antony Blinkena i ministra odbrane Lojda Ostina u Japan i Južnu Koreju. Te posjete imale su za cilj da pokažu da Biden nastoji da ojača savezništvo SAD u Aziji nakon teške četiri godine pod prethodnom administracijom.

Bivši predsjednik Donald Trump kritikovao je Tokio i Seul kao "slobodne jahače" koji nisu doprinijeli dovoljno za sopstvenu odbranu pod američkim nuklearnim kišobranom. Trump je tražio više novca od Japana i Južne Koreje, koje na svom tlu udomljuju brojne američke vojne baze.

Visoki zvaničnik administracije rekao je da će se razgovori u petak dotaći i drugih regionalnih pitanja od zajedničkog interesa, uključujući "tragičnu situaciju u Mjanmaru" i sve veću asertivnost Pekinga u Južnom kineskom moru.

"Veoma je važno za njih da se nađu 'na istoj stranici' i usko koordiniraju po pitanjima Kine i Sjeverne Koreje. Ali veliki izazov predstavlja dovođenje Seula za sto", rekao je za Glas Amerike Dujeon Kim, pomoćnik višeg saradnika Indo-pacifičkog programa bezbjednosti u Centru za novu američku bezbjednost.

Južnokorejski predsjednik Mun Đae-in smatra se nespremnim da se pridruži naporima za povećanje pritiska na Kinu, tim pre ako to uključuje otvorenu saradnju sa Japanom.

"Za učešće Seula u Kini i u trilateralnoj saradnji biće potrebno 'brdo' kreativnosti i spinovanja u najboljem slučaju“, predviđa Kim. "Antijapansko osjećanje seže posebno duboko u Munovu bazu, do te mjere da ne mogu da to razdvoje i sarađuju na zajedničkim izazovima poput Sjeverne Koreje, za razliku od prethodne konzervativne vlade (u Južnoj Koreji)".

Bolja "atmosfera"

Juki Tatsumi, viši saradnik iz Stimson centra, slaže se sa tim i primjećuje "veliku frustraciju" među onima u Vašingtonu zbog toga što Seul nastavlja da gura Tokio, svog bivšeg kolonizatora, po pitanjima iz istorije "u trenutku kada se u Pjongjangu dešavaju ozbiljnije stvari".

Osnovne razlike između Japana i Južne Koreje tokom istorije "ne mogu lako da se promijene", složio se Teri. "Ali bar bi atmosfera trebalo da se donekle poboljša nakon 'totalnog dna' u odnosima između Japana i Južne Koreje posljednjih godina, jer je administracija Bajdena kao prioritet postavila da Seul i Tokijo budu više usklađeni ili bar manje suprotstavljeni. Biće bar demonstrirana saradnja, čak i ako supstanca nedostaje. Ali simboli se računaju mnogo".

Južna Koreja pomalo se zagrijava za Japan, jer želi kvadrilateralni sastanak i sa Sjevernom Korejom na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju, nadajući se da bi to moglo dovesti do ponovnog uzleta, kaže Kim.

"Ali prilično je jasno da se Vašington i Seul spore oko vremena i uslova za samit SAD i Sjeverne Koreje", rekao je Kim za VOA.

Tatsumi je rekao da Japan dijeli krivicu za stanje odnosa s Južnom Korejom, što koči napredak u trilateralni progres, jer "su potpuno oprezni prema trenutnoj vladi (u Seulu) i imaju nulti interes da na bilo koji način s njima stupe u kontakt".

Analitičari očekuju da će Pjongjang, kao odgovor na trilateralnu gužvu, reagovati privlačenjem pažnje.

"Sjeverna Koreja će se verovatno uključiti u dalje provokacije, počevši polako da testira Bajdenovu administraciju i sve više pojačavajući pritisak ako ne dobije ono što želi", rekao je Teri za VOA. "Drugim riječima, oni će se vjerovatno vratiti na svoju provjerenu taktiku da bi se pozabavili svakom novom administracijom."

XS
SM
MD
LG