Linkovi

Sjeverna Koreja ispalila rakete, Biden kaže "ništa novo"


Lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un nadgleda lansiranje rakete 2019. godine.
Lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un nadgleda lansiranje rakete 2019. godine.

Sjeverna Koreja ispalila je dvije rakete kratkog dometa za vikend. Američki i južnokorejski zvaničnici su umanjili značaj raketne probe, a predsjednik SAD Joe Biden kaže da je i dalje otvoren za dijalog sa Pjongjangom.

Oružje koje je takođe testirala Sjeverna Koreja ne potpada pod zabranu Savjeta bezbjednosti UN, rekao je zvaničnik Bidenove administracije.

Ovo je prvi raketni test Sjeverne Koreje otkako je Biden stupio na dužnost. Američki predsjednik je umanjio značaj ove aktivnosti i rekao da se "ništa mnogo nije promijenilo", dok je zvaničnik njegove administracije rekao da je testiranje "normalno" i upozorio da se ne preuveličava.

"Sekretarijat za odbranu kaže da je riječ o uobičajenoj aktivnosti. Ništa novo u tome što su uradili", rekao je Biden na pitanje da li testiranje smatra provokacijom.

Pentagon nije komentarisao raketnu probu.

Američki državni sekretar Antony Blinken obećao je tokom posjete Seulu da će raditi na denuklearizaciji Sjeverne Koreje i kritikovao "sistemsko i široko rasprostranjeno" kršenje ljudskih prava.

Sjeverna Koreja je odbila da odgovori na neformalne pozive za dijalog iz SAD.

Zvaničnik administracije je rekao da je definisanje politike prema Sjevernoj Koreji u završnoj fazi i da će SAD o tome razgovarati sa Japanom i Južnom Korejom.

Zvaničnici kažu da "ima malo interakcije" sa Sjevernom Korejom otkako se bivši predsjednik Donald Trump sastao u Hanoju sa Kim Jong Unom 2019.

Sjeverna Koreja je nastavila da razvija svoj nuklearni i raketni program u 2020. uprkos sankcijama UN.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG